40% van woningeigenaren kent het energielabel niet
Sinds 2008 is het verplicht om een energielabel te hebben bij verkoop of verhuur van een huis, maar bijna 40% van de Nederlandse woningeigenaren weten niet wat het label is voor hun huis.
Wat is er aan de hand?
Dit percentage komt overeen met het aantal woningen dat nog niet gelabeld is, namelijk 40%. Vanaf begin dit jaar is voor het aanvragen van een energielabel een bezoek aan een energieadviseur vereist. Sindsdien is de prijs gestegen tot ongeveer 300 euro. Daarom is er de afgelopen maanden veel gesproken over energielabels, maar dit heeft natuurlijk niet elke huiseigenaar aan het denken gezet.
Wat is een energielabel?
Met een energielabel kunnen potentiële kopers en huurders snel en overzichtelijk zien of een woning energiezuinig is of niet. Dit is erg handig, want een woning met een hoog label heeft verschillende voordelen. Denk hierbij aan een lagere energierekening, hoger wooncomfort en beter voor het milieu.
Het energielabel bestaat uit verschillende klassen, die lopen van klasse A (donker groen, zeer zuinig) tot en met klasse G (donker rood, zeer onzuinig). Vanaf 1 januari 2021 is het uitgebreide label verplicht wanneer je de woning wilt verkopen of verhuren.
Zoek op tijd een adviseur
Aangezien het in 2021 niet meer mogelijk is om een energielabel aan te vragen via de overheid is de vraag naar energielabels enorm gestegen. Dit betekend dat een groot deel van de beschikbare energieadviseurs het enorm druk hebben. Daarom raden wij je aan om op tijd een energieadviseur in te schakelen. Zo is jouw woning direct gelabeld en hoef je je geen zorgen meer te maken. De prijzen kunnen namelijk enorm gaan stijgen volgens onze onderzoeken.