Alles over zonnepanelen

Bijna iedereen heeft ze waarschijnlijk al eens bij iemand op het dak zien liggen: zonnepanelen. Maar wat zijn zonnepanelen nu eigenlijk en wat doen ze precies? Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit.

Wat zijn zonnepanelen eigenlijk?

Bijna iedereen heeft ze waarschijnlijk al eens bij iemand op het dak zien liggen: zonnepanelen. Maar wat zijn zonnepanelen nu eigenlijk en wat doen ze precies? Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Doordat voor deze opwekking van elektriciteit alleen de zon wordt gebruikt, is dit een vorm van duurzame energieproductie. Kortom, het werkt als volgt: zodra een straal licht een zonnecel raakt, wordt er een spanning opgewekt tussen de twee lagen van de zonnecel. Deze spanning wordt opgevangen en naar de omvormer gestuurd, die deze omzet in bruikbare energie en naar de meterkast stuurt.

Kunnen zonnepanelen op mijn dak?

Zonnepanelen houden niet van schaduw

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Als het dak een deel van de dag in de schaduw staat, is de opbrengst van zonnepanelen veel lager dan wanneer ze de hele dag in de zon staan. Schaduw op een van de panelen vermindert onmiddellijk de opbrengst van het hele systeem voor de meeste systemen. Hier zijn oplossingen voor: u kunt elk paneel een eigen omvormer (‘micro-omvormers’) geven of op elk paneel power optimizers aansluiten. Wellicht goed om te weten: op een plat dak kunnen de panelen schaduwen op elkaar werpen (omdat ze niet plat zijn, maar wel schuin). Daarom heb je op een plat dak ongeveer 2,3 m2 dak nodig per vierkante meter (m2) paneel.

Zonnepanelen houden van het zuiden

Een optimaal liggend zonnepaneel krijgt jaarlijks ongeveer 1.675 zonuren en produceert daarmee jaarlijks 0,88 kWh per wattpiek. Het westen van ons land heeft ongeveer 150 uur meer zon per jaar dan het oosten. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 tot 40 graden) op het zuiden zijn gericht. In het oosten of westen is de opbrengst onder deze hellingshoek ongeveer 20 procent lager en in het noorden 45 procent lager.

Het financiële stukje

Het financiële rendement met een noordelijke oriëntatie is te vergelijken met een rente van 3,7 procent op een spaarrekening. Bij een oost- of westoriëntatie is het financiële rendement te vergelijken met een rente van 5,3 procent op een spaarrekening. Dit is 6 procent voor panelen die op het zuiden zijn gericht. Onderstaande tabel geeft u een idee van het rendement van zonnepanelen onder verschillende hoeken met verschillende locaties. In principe kun je zonnepanelen in elke richting en onder elke hoek op een plat dak leggen. Voor een plat dak geldt ook: de meeste keren terug naar het zuiden.

Wil je meer weten over zonnepanelen en belastingaangifte? Klik hier.

Mogen zonnepanelen op mijn dak?

Je hebt geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, als je je aan de regels houdt. Voor monumenten en beschermd stads- of dorpsgezicht is een vergunning vereist. Zie informatie hierover bij de rijksoverheid.

Hoe groot zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is ongeveer 1,65 meter lang en 1 meter breed. Reken bij een schuin dak op minimaal 1,63 m2 per zonnepaneel; bij een plat dak heeft het schaduwgebied 3,8 m2 dakoppervlak per paneel nodig.

Een aparte energierekening voor retourlevering. Mag dat?

Nee. Als u zelf elektriciteit opwekt, moet u één energierekening ontvangen. Dit toont uw verbruik en hoe verrekening en rendement hebben plaatsgevonden. En tegen welk tarief wordt uw eventuele retourzending terugbetaald. Het is niet toegestaan dat u eerst uw verbruik in rekening wordt gebracht en later een rekening waarop uw retourlevering wordt afgerekend. Neem contact op met uw energieleverancier als u twee afzonderlijke rekeningen ontvangt.

Is er een andere meter nodig voor zonnepanelen?
Het is niet per definitie nodig om nog een meter aan te schaffen als er zelf stroom wordt opgewekt. Wordt er meer geretourneerd dan verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de geleverde elektriciteit registreert. De momenteel op de markt zijnde slimme meters registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de geleverde elektriciteit. Vervolgens wordt een terugleververgoeding betaald voor de energie die na verrekening weer in het net wordt teruggevoerd.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Er zijn momenteel 3 soorten zonnepanelen op de markt. Het type zonnepaneel wordt bepaald door het materiaal waaruit de zonnecellen zijn gemaakt. De drie materialen waarvan bijna alle zonnecellen zijn gemaakt, zijn monokristallijn, polykristallijn en amorf. Deze materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium.Monokristallijn zonnepaneel
Een monokristallijn paneel bestaat uit één kristal en heeft een constante kleur; van blauw tot zwart. Deze panelen zijn over het algemeen wat duurder, maar leveren wel iets meer vermogen per vierkante meter.
Polykristallijn zonnepaneel
Een polykristallijn paneel is te herkennen aan de vlokken in de zonnecellen. De panelen zijn altijd blauw. De kwaliteit is iets minder, maar de prijs-kwaliteitverhouding is goed.
Amorf zonnepaneel
Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen, waardoor ze erg flexibel zijn. Ze geven het minste rendement van de drie. De prijs is ook een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor gebruik in panelen.