Alles wat je moet weten over energielabels

Wat moet je weten over het hebben van een energielabel?
Energielabel checken
 • Uitgebreid rapport
 • Binnen enkele seconden
 • Snel geregeld
Energielabel aanvragen 2023
Zelf energielabel berekenen tool

Waarom is een energielabel belangrijk?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is en is daarom belangrijk voor zowel het milieu als voor jouw portemonnee. Door te weten hoe jouw woning presteert op het gebied van energie, kun je stappen ondernemen om deze te verbeteren en zo te besparen op je energierekening. Daarnaast draagt het bij aan jouw comfort in huis. Zo kun je bijvoorbeeld tocht verminderen, warmte vasthouden en het binnenklimaat gezonder maken. En niet onbelangrijk, het hebben van een goed energielabel kan ook de waarde van jouw woning verhogen en maakt het makkelijker om deze in de toekomst te verkopen. Dus naast de verplichting is het aanvragen van een energielabel een slimme investering die jou en het milieu ten goede komt.

Energielabel verbeteren

Energielabel checken

Vul het type woning en het adres hieronder in om het geldige energielabel van de woning te controleren. Als je meerdere energielabels van verschillende adressen wilt controleren, vernieuw dan deze webpagina voordat je een nieuw adres invoert. Het systeem geeft onmiddellijk het huidige geldige energielabel voor je woning weer, inclusief de geldigheidsduur ervan.

Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat het systeem een voorlopig energielabel weergeeft en dat deze gegevens niet officieel zijn. Ze kunnen niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld de overdracht van een woning.

 

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
EP-adivseur controleert het energielabel

Hoe vraag je een energielabel aan?

Een energielabel aanvragen is gelukkig heel eenvoudig en je kunt dit snel en gemakkelijk online regelen via onze website. Het enige wat je hoeft te doen, is enkele gegevens over jouw woning invoeren. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar van jouw woning, het soort woning, de oppervlakte en het type verwarming. Zodra je deze gegevens hebt ingevoerd, gaat een gecertificeerd deskundige voor jou aan de slag.

De deskundige beoordeelt jouw woning op verschillende aspecten, zoals isolatie, ventilatie en verwarming. Dit gebeurt niet alleen op basis van de door jou ingevoerde gegevens, maar ook door middel van een inspectie ter plaatse. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de staat van de isolatie, de kwaliteit van de ventilatie en de energiezuinigheid van de verwarming.

Op basis van deze beoordeling ontvang je een energielabel, dat wordt uitgedrukt in letters van A tot en met G. Een A-label betekent dat jouw woning zeer energiezuinig is, terwijl een G-label betekent dat jouw woning zeer energie-onzuinig is. Je ontvangt het energielabel digitaal per e-mail, zodat je het meteen kunt gebruiken.

Energielabel aanvragen
Ep-adviseur geeft advies

Hoe wordt een energielabel berekend?

Het energielabel van jouw woning is gebaseerd op verschillende factoren die van invloed zijn op de energieprestaties van jouw woning. Dit omvat onder andere isolatie, ventilatie en verwarming. Een goede isolatie zorgt ervoor dat jouw woning warmte vasthoudt in de winter en koel blijft in de zomer. Een goede ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en voorkomt vochtproblemen. Een energiezuinige verwarming is efficiënt in het gebruik van energie en kan jouw energierekening aanzienlijk verlagen.

Maar er zijn ook andere factoren die van invloed zijn op het energielabel van jouw woning, zoals de aanwezigheid van zonnepanelen of een warmtepomp. Deze energiebesparende technologieën kunnen ervoor zorgen dat jouw woning nog energiezuiniger wordt en kunnen jouw energierekening aanzienlijk verlagen.

Inzicht krijgen in jouw energielabel kan je niet alleen helpen bij het besparen op jouw energierekening, maar ook bij het verhogen van het wooncomfort in jouw woning en bij het verhogen van de waarde van jouw woning.

Energielabel verbeteren

Tips voor het verbeteren van jouw energielabel

Als je een lager energielabel hebt dan je zou willen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om jouw energielabel te verbeteren. Een goede eerste stap is om jouw woning goed te isoleren. Ook het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp kan bijdragen aan een beter energielabel. Op onze website vind je meer informatie over energiebesparende maatregelen.

Goedkoop energielabel aanvragen

Bij Nova Eco kun je een energielabel aanvragen tegen een scherp tarief. Onze deskundigen zijn gecertificeerd en zorgen voor een snelle en betrouwbare beoordeling van jouw woning. Bovendien staat klanttevredenheid bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn pas tevreden als jij dat bent.

Besparen op je energierekening door LED lampen

5 tips voor het verbeteren van je energielabel

Als je je energielabel wilt verbeteren, zijn er diverse maatregelen die je kunt nemen:

 • Isolatie: zorg voor goede isolatie van dak, muren, vloer en ramen om warmteverlies te beperken.
 • Verwarming: kies voor een energiezuinige cv-ketel of overweeg een warmtepomp als alternatief.
 • Ventilatie: zorg voor een goed ventilatiesysteem dat warmte terugwint en zo energieverbruik vermindert.
 • Zonnepanelen: plaats zonnepanelen op je dak om duurzame energie op te wekken en je energierekening te verlagen.
 • Ledverlichting: vervang oude gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige ledverlichting.

Veelgestelde vragen

Hoe oud mag een energielabel zijn?

Een energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Na deze periode moet er opnieuw een energielabel worden aangevraagd en opgesteld.

Is energielabel F goed?

Nee, een energielabel F is niet goed. Het is een van de laagste energielabels en geeft aan dat de woning zeer energie-onzuinig is. Dit kan resulteren in hoge energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Wat is het verschil tussen energielabel A en F?

Een energielabel A geeft aan dat een woning zeer energiezuinig is, terwijl een energielabel F aangeeft dat een woning zeer energie-onzuinig is. Dit verschil wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van de woning, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.

Welke punten tellen voor energielabel?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Ook wordt er gekeken naar de oppervlakte van de woning en het bouwjaar.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Een offerte voor een nieuw of hoger energielabel?

 • Dien je aanvraag in en krijg binnen 24 uur een gepersonaliseerde offerte.
 • Geniet van een vast, concurrerend en vrijblijvend prijsvoorstel, direct in je inbox.
 • Offerte goedgekeurd? We nemen binnen 24 uur contact met je op om een afspraak in te plannen.
 • Na de inspectie ontvang je jouw energielabel al binnen 5 werkdagen.