Besparen op energie is altijd goed. Je hebt minder kosten maar je stoot ook minder CO2 uit. Je helpt dus niet alleen je energierekening maar ook ons milieu. Er zijn veel simpele dingen die je kan doen om snel te gaan besparen. Lees onze tips en je merkt al gauw verschil.
De eerste tip is vrij simpel. In veel oudere woningen kan het nog wel eens gaan tochten, dat is alles behalve comfortabel. Je zet dan ook sneller de thermostaat wat hoger om het huis een graadje warmer te krijgen. Hierdoor gebruik je dus meer energie, logisch. Nog steeds is het niet aangenaam, de tocht. Daarom raden wij je aan om te gaan zoeken naar wat spleten en kieren in je ramen en deuren. Wat al snel helpt is het aanbrengen van tochtstrips bij je deuren en ramen. Je merkt dan al snel verschil. Wanneer je spleten in je kozijnen ziet, kan je ze heel simpel dichtkitten met wat kit. Dit helpt snel te isoleren en is nauwelijks zichtbaar. Zo gebruik je minder stroom om te verwarmen en bespaar je direct op je energierekening.
Het komt vast wel eens voor dat een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is. Bijvoorbeeld een wasmachine van 15 jaar oud die het toch niet meer zo goed doet. Dat kan gebeuren, maar dit is een kans voor jou. Wanneer je een nieuw huishoudelijk apparaat koopt, zorg dan dat je een energiezuinige variant koopt. Kiezen voor een A+++ apparaat bespaart je direct enorm veel energie.
Vaak wordt er gedacht dat bij huishoudelijk apparaten A+ een enorm energiezuinig apparaat is. Het tegendeel is waar. Vooral bij wasmachines, drogers, koelkasten en vriezers is dit het laagste label. Alhoewel zuinigere apparaten duurder zijn dan minder zuinige apparaten, merk je het verschil in je maandelijkse kosten enorm als het gaat om bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine.
Je kan ook besparen op je energierekening door op het gebruik van een apparaat te letten. Droog bijvoorbeeld je kleren in de zomer buiten op een wasrek in plaats van in de droger die energie verbruikt.
Sluipverbruik is misschien een term die je niet vaak tegenkomt. Sluipverbruik is de stroom die gebruikt wordt door een apparaat terwijl die op stand-by staat. Volgens onderzoek gebruikt een apparaat meer dan 70% van zijn energie wanneer het op stand-by staat. Maar hoe weet je of een apparaat stroom verbruikt?
Bij de meeste apparaten is dit makkelijk te zien, bijvoorbeeld het lampje wat brand onder je televisie nadat je hem “uit” hebt gedaan. Of een oplader van je laptop die in het stopcontact zit en warm wordt zonder dat er een laptop is aangesloten. Per jaar kan een televisie wel €40,- gebruiken zonder dat je hem gebruikt. Dat is toch zonde.
Je kan een aantal dingen doen om sluipverbruik te voorkomen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact wanneer je een apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, niet op stand-by. Je kan ook een stekkerdoos aanschaffen met een schakelaar er op. Als je dan klaar bent met je dag, kan je gewoon het knopje indrukken en gebruikt geen 1 stekker meer stroom die verbonden is aan de stekkerdoos.
Dit lijkt een beetje drastisch en duur, maar het tegendeel is waar. Veel mensen, meer dan je verwacht, gebruiken nog gloei of halogeenlampen in huis. Deze gebruiken enorm veel stroom vergeleken met een LED lamp. Het aanschaffen van een LED lamp is wel wat duurder dan een normale gloeilamp, maar is al gauw 80% zuiniger dan een gloeilamp. Als je een paar lampen in je hoofdverlichting vervangt, zoals in je keuken en hal, verdien je die LED lamp makkelijk terug. Dan kan je ook nog meenemen dat een LED lamp veel langer mee gaat dan een gloeilamp. Zo hoef je niet steeds nieuwe lampen te kopen waardoor je ook weer bespaart op je energierekening.
Een leuk extraatje bij LED lampen is dat je soms ook kleurtjes hebt. Dit zorgt voor een leuke sfeer in huis.
Warm water gebruik je heel vaak. Onder de douche, tijdens het koken en afwassen. Maar je kan er op letten om dit minder te gebruiken. Wanneer je minder water verbruikt, verlaag je de waterrekening natuurlijk. Daarnaast gebruik je ook minder warm water, wat zorgt voor een lagere gas/energierekening. Je besparing is dan dus dubbel. Je kan door een aantal manier je waterverbruik minderen.
Je kan korten of minder vaak douchen, of een energiezuinige douchekop gebruiken in plaats van een standaard douchekop. Overig water kun je besparen door een energiezuinige vaatwasser of wasmachine aan te schaffen en deze slim te gebruiken. Wacht met het aanzetten, en voorkom dat je vaker wast. Zo kan je makkelijk besparen op je energierekening.
Wanneer je nog een verouderde thermostaat hebt, heb je niet veel opties als het gaat om programmeren. Met een slimme thermostaat kun je veel besparen op je energierekening. Je kan namelijk instellen wanneer je verwarming aan en uit gaat. Je kan ook zien wat je allemaal verbruikt en zo focus je je automatisch vaker op je verbruik. je vergeet nooit meer om de verwarming uit te zetten
Deze tip vereist wat meer tijd (en geld). Je hebt nu al aan heel veel dingen gedacht en waarschijnlijk ook aardig wat energie bespaart. Toch kan je nog steeds meer doen. Het kan zijn dat je een wat oudere woning hebt, deze woningen zijn vaak niet volledig geïsoleerd. Dat ga je merken in de winter, het wordt kouder en zo stook je ook direct een stuk meer. Je verliest veel warmte, puur omdat je geen goede isolatie hebt.
Wij raden een aantal isolatieopties aan die meestal ook nog eens gesubsidieerd worden. Je kan je woning isoleren met vloerisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Als je echt een vrij oude woning hebt, met enkel glas. Kan het al enorm helpen om HR++ glas te laten installeren. Dit glas houdt de warmte binnen en de kou buiten.
Meer over isolerenÉen van de best besparende maatregelen is het aanschaffen van zonnepanelen. Je bespaart namelijk omdat je verdient. Dat klopt, met zonnepanelen verdien je geld. Je wekt zelf energie op waardoor je je eigen stroom kan gebruiken. Zo betaal je een stuk minder aan je energieleverancier en krijg je een vergoeding als je teruglevert aan het net.
In eerste instantie kan je het vrij simpel berekenen. Je investeert één keer in zonnepanelen op je dak, toch bespaar je elk jaar weer. Elke kilowattuur die je krijgt van je zonnepanelen hoef je niet te betalen aan de energiemaatschappij. Wanneer je zonnepanelen enorm veel energie opleveren, kan dat gewoon teruggeleverd worden aan het net, daarmee verdien je geld. Dat heet de terugleververgoeding. Zo kan je snel besparen op je energierekening.
Lees meer over zonnepanelenAls je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.
Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.
Groene energie is energie die is opgewekt uit duurzame bronnen. Een duurzame energiebron is een bron die nooit opraakt. Bij duurzame energiebronnen kan je denken aan zonne-energie, windenergie en de energie die we opwekken uit waterkracht.
Elke energieleverancier geeft na afloop van ieder jaar aan waar de geleverde stroom precies vandaan kwam. Dit wordt aangetoond met een stroometiket. De berekening van het stroometiket is voor alle energieleveranciers hetzelfde en wordt gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt, ook wel ACM genoemd. Door onze nauwe samenwerking met Kikker Energie hebben we met Nova Eco al onze klanten kunnen voorzien van 100% groene stroom, waarvan 100% afkomstig van Nederlandse windmolens.
Meer weten over onze stroom? Bekijk dan ons stroometiket.
Voor het terugleveren is een analoge of digitale (slimme) meter nodig.
De analoog neemt automatisch af wanneer er weer stroom wordt geleverd aan het net. Dan hoef je hem niet te vervangen. Voor verrekening wordt de teruglevering in mindering gebracht op het verbruik. Als er alleen saldering zal plaatsvinden,, kan de meter blijven.
Als er meer wordt teruggegeleverd dan vergebruikt, is de slimme meter interessanter. Het is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert.
Bij de netbeheerder kan je een slimme meter aanvragen. Vraag dan om een zogenaamde prioriteitsplaatsing. De netbeheerder installeert de slimme meter gratis. Als de slimme meter wordt aangevraagd, kunnen er kosten verbonden zijn aan de installatie. De netbeheerder mag dan maximaal 72,60 euro vragen voor de installatie van de slimme meters inclusief nieuwe gasmeter. Is er geen gasaansluiting? Dan kost het installeren van de slimme meter voor stroom iets minder. Binnen drie maanden plaatst de netbeheerder de slimme meter.
Bij het opwekken van duurzame energie komt er geen tot weinig CO2 uitstoot vrij. Hierdoor krijg je een schonere lucht en wordt de opwarming van de aarde tegen gegaan. Hierdoor krijgen de volgende generaties de kans om net zoveel van de wereld te kunnen genieten als wij kunnen. Daarnaast wordt al onze groene energie bewust opgewekt met Nederlandse windmolens. Dit zorgt er voor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat tijdens het transport.