Geen energielabel Wat is de boete?

Krijg je een boete wanneer je geen energielabel hebt?
Meer informatie
 • Inzichtelijk rapport
 • Snel geregeld
 • Kortingen op projecten
Zonnepanelen op veel daken
Energieadviseur brengt boete uit

Boete voor het niet hebben van een energielabel

Als je een woning oplevert, verkoopt of verhuurt zonder geldig energielabel, kan je een flinke boete krijgen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de aanwezigheid van energielabels. Wanneer er geen energielabel is, krijgt de verkopende partij een boete van €435,- voor particuliere verkopers of verhuurders en €870,- voor bedrijven en rechtspersonen. Op het moment dat je een boete hebt gekregen, geldt dit niet in plaats van een energielabel. Is er geen energielabel, dan moet je alsnog een energielabel laten opnemen bij een energieadviseur.

Er zijn wel uitzonderingen, een energielabel is niet verplicht voor monumenten of vakantiehuizen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt.

Het hebben van een energielabel is eigenlijk alleen verplicht wanneer je gaat verkopen of verhuren. Het is niet het geval dat je altijd een geldig energielabel moet hebben. Als je lekker woont en je bent niet van plan weg te gaan, heb je geen energielabel nodig.

Energielabel aanvragen
Ep-adviseur bij Nova Eco maakt energielabel op

Waarom een boete voor geen energielabel?

Een energielabel hebben bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning is sinds 2008 al verplicht. Voorheen kon je een energielabel makkelijk aanvragen bij de overheid. Dit is nu niet meer het geval.

De overheid heeft een energielabel voor woningen verplicht gemaakt om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Dit komt door de doelstellingen die zijn gemaakt in het energieakkoord uit 2013. Dit energieakkoord is er om Nederland en Europa duurzaam te maken op gebied van energievoorzieningen.

Zoals we al eerder aangaven, is een energielabel dus verplicht wanneer je een pand gaat verkopen of verhuren. Wanneer dat gebeurd moet er een geldig energielabel aanwezig zijn. Dit wordt sinds 2017 streng gecontroleerd door de inspectie Leefomgeving en transport. Deze organisatie deelt een boete uit wanneer de regels niet worden nageleefd. De boete op het niet hebben van een energielabel kan oplopen tot €870,-. Als je de boete wilt voorkomen, zorg dan op tijd voor een energielabel.

Energielabel woning

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een rapport waarin staat in hoeverre een woning of bedrijf energiezuinig is. Zo wil de overheid zorgen dat woningeigenaren meer energiezuinigere maatregelen nemen voor het pand. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Bij elke woningoverdracht, verkoop of verhuur is een energielabel verplicht.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €290,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €600,-.
Meer over de kosten

Veelgestelde vragen

Over energielabels

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

Het aanvragen van een energielabel bij Nova Eco duurt niet lang. Vanaf jouw aanvraag gaan we direct een offerte op maat maken. Op het moment dat jij akkoord gaat met de offerte plannen we een datum van opname in. De opname van een energielabel duurt meestal een klein uurtje.

Na de opname krijg jij binnen een week het volledige energierapport opgestuurd met huidige energielabel.