Carport met zonnepanelen

Wat houdt een zonnecarport precies in?
Meer weten
 • Groene energiebron
 • Kostenbesparing
 • Praktische bescherming

Wat is een carport met zonnepanelen?

Een zonnecarport is een slimme keuze voor bedrijven die duurzaam willen werken. Het is een overkapping voor parkeerplekken, maar dan met zonnepanelen op het dak. Zo verandert een gewone parkeerplek in een bron van zonne-energie. Het mooie is, terwijl de auto’s koel en droog staan, wekt de zonnecarport groene stroom op. Dit is duurzame energieopwekking op een makkelijke en praktische manier. Bedrijven kunnen de opgewekte stroom gebruiken voor het gebouw of zelfs om elektrische auto’s op te laden. Dus, een zonnecarport is niet alleen een fijne plek voor auto’s, maar helpt jouw bedrijf ook om duurzamer te zijn en op energiekosten te besparen.

De voordelen
van een zonnecarport

Verbetering van de eigendomswaarde

Zonnecarports kunnen de waarde van het bedrijfsterrein verhogen door het duurzame karakter en de potentiële energiebesparingen die het biedt. Ze maken een bedrijf ook aantrekkelijker voor milieubewuste stakeholders en kunnen een positief imago creëren voor het bedrijf in de gemeenschap​.

Bescherming en comfort

Naast het opwekken van energie bieden zonnecarports ook bescherming tegen weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zonlicht voor de voertuigen die eronder geparkeerd staan. Dit zorgt voor extra comfort en gemak voor zowel het personeel als de bezoekers van het bedrijf​.

Besparing op energiekosten

De elektriciteit die door zonnecarports wordt opgewekt, kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, wat helpt om de energiekosten te verlagen. Hierdoor kunnen bedrijven aanzienlijk besparen op hun energierekeningen op de lange termijn​.

Duurzame energieopwekking

Zonnecarports wekken schone, hernieuwbare energie op door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Dit is een milieuvriendelijke manier om aan de energiebehoeften van een bedrijf te voldoen, en draagt bij aan de vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen​.

De constructie van een carport met zonnepanelen.

De constructie van zonnecarports kan variëren, maar er zijn enkele gemeenschappelijke elementen en materialen die worden gebruikt om deze structuren te bouwen.

 • Materialen
  De materialen die gebruikt worden voor de constructie van zonnecarports zijn over het algemeen stevig en duurzaam, en kunnen variëren van metaal tot hout. Volgens een bron kunnen zowel hout als metaal worden gebruikt voor de constructie van zonnecarports, afhankelijk van de specifieke wensen en behoeften​.
 • Dakconstructie
  De dakconstructie is een cruciaal onderdeel van de zonnecarport, aangezien dit het gedeelte is waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Een bron vermeldt dat de dakconstructie is gemaakt van thermisch verzonken staal, waarbij glas-glas zonnepanelen met een hoog rendement op het dak worden geplaatst voor maximale zonnestroomopbrengst​.
 • Zonnepanelen Integratie
  Zonnecarports zijn ontworpen om de integratie van zonnepanelen op een efficiënte en esthetisch aantrekkelijke manier te faciliteren. Er wordt gesproken over high-end zonnecarports met gebouw geïntegreerde zonnepanelen (B.I.P.V.) die helpen bij het efficiënt inrichten van het terrein en het zichtbaar verduurzamen van de bedrijfsvoering.
 • Verplaatsbare Constructie
  Er zijn ook unieke verplaatsbare constructies van zonnecarports die zowel de degelijkheid van een vaste structuur als de mobiliteit van een draagbare structuur bieden. Dit type zonnecarport kan een goede optie zijn voor situaties waarin flexibiliteit en mobiliteit vereist zijn.
 • Maatwerk
  Zonnecarports kunnen op maat gemaakt worden om aan specifieke behoeften en omstandigheden te voldoen. Dit biedt de mogelijkheid om een zonnecarport te creëren die past bij de esthetiek en functionele eisen van een bepaald terrein​.

Volledig duurzaam parkeren

Met een carport met zonnepanelen oftewel, zonnecarport, op jouw parkeerterrein is je onderneming gereed voor een intelligente, duurzame wijze van energieproductie. Ervaar de voordelen zonder beperkingen. De zon voorziet je reis en werkdag van energie. Aangezien het aantal zonnepanelen is afgestemd op het energieverbruik van jouw bedrijf, is de belasting op het elektriciteitsnet beperkt. En met de carport voorzien van zonnepanelen, maakt jouw bedrijfspand een belangrijke beweging richting energielabel C.

 

Subsidies voor zonnecarports

In Nederland zijn er verschillende subsidies beschikbaar om de investering in zonnecarports financieel aantrekkelijker te maken voor bedrijven. Eén van de bekende subsidieregelingen is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze regeling is tijdelijk en loopt tot eind 2023, en is bedoeld om bedrijven te stimuleren in duurzame energie te investeren. Bedrijven krijgen een vergoeding per kilowatt gezamenlijk piekvermogen, wat de financiële last van de initiële investering kan verminderen​1​. Vanaf 2023 wordt de ISDE-regeling verder uitgebreid om meer mensen te bereiken, waardoor de toegankelijkheid van deze subsidie verbetert​​.

Naast de ISDE zijn er ook andere fiscale voordelen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) die in het leven is geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren​. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een andere regeling die een extra aftrekpost biedt voor zakelijke gebruikers die investeren in zonnepaneleninstallaties​,

Lees hier meer over de (EIA) en de (KIA)

Veelgestelde vragen
over zonnecarports

Wat is de terugverdientijd van een zonnecarport?

De terugverdientijd van een zonnecarport kan variëren, maar dankzij de besparingen op energiekosten en mogelijke subsidies kan de investering vaak binnen enkele jaren worden terugverdiend.

Kan ik de zonnecarport aanpassen aan mijn voorkeuren?

Ja, zonnecarports bieden diverse ontwerpmogelijkheden en kunnen worden aangepast aan je persoonlijke voorkeur en de architectuur van je woning of bedrijfsruimte.

Hoe draagt een zonnecarport bij aan duurzaamheid?

Een zonnecarport draagt bij aan duurzaamheid door het opwekken van groene, hernieuwbare energie, het verminderen van de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en het verlagen van de CO2-uitstoot van uw bedrijf.

Hoe lang gaat een zonnecarport mee?

Een zonnecarport is ontworpen om lang mee te gaan, vaak tot 25 jaar of langer, afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en het onderhoud.

Hoe onderhoud ik mijn zonnecarport?

Het onderhoud van een zonnecarport is vrij eenvoudig. Het regelmatig schoonmaken van de zonnepanelen en het controleren van de structuur op schade is meestal voldoende om de levensduur te verlengen.

Is de installatie van een zonnecarport ingewikkeld?

De installatie moet worden uitgevoerd door professionals om ervoor te zorgen dat de carport veilig is en optimaal functioneert. Bij Nova Eco zorgen we voor een vlekkeloze installatie van je zonnecarport.

Kan een zonnecarport ook elektrische voertuigen opladen?

Ja, een zonnecarport kan worden uitgerust met laadpalen voor elektrische voertuigen, waardoor het een handige oplossing is voor het opladen van EV’s met zonne-energie.

Wat is een carport met zonnepanelen?

Een carport met zonnepanelen is een overkapping voor parkeerplaatsen die uitgerust is met zonnepanelen op het dak. Het biedt bescherming voor voertuigen tegen weersomstandigheden terwijl het tegelijkertijd zonne-energie opwekt voor gebruik.

Wat is het voordeel van een zonnecarport boven traditionele carports?

Een zonnecarport biedt niet alleen bescherming voor je voertuig, maar wekt ook groene energie op, waardoor je je energieverbruik kunt verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Wat zijn de financiële voordelen van een carport met zonnepanelen?

De financiële voordelen omvatten besparingen op energiekosten, mogelijke subsidies en fiscale voordelen, en een verhoogde waarde van het bedrijfsterrein door de duurzame infrastructuur.