De opbrengst van zonnepanelen in 2023

Het aanschaffen van zonnepanelen in 2023 blijft een aantrekkelijke investering met een relatief korte terugverdientijd. De opbrengst van zonnepanelen wordt gerealiseerd op drie manieren: directe consumptie van de opgewekte stroom, saldering van teruggeleverde stroom aan het net, en een terugleververgoeding.

Tot 1 januari 2025 blijft de salderingsregeling volledig van kracht. Dit betekent dat het overschot aan opgewekte stroom die je aan het net levert, wordt verrekend met je eigen verbruik. Je betaalt dan alleen voor het netto verbruik, wat neerkomt op de afgenomen energie minus de teruggeleverde energie, inclusief de bijbehorende kosten en belastingen. Vanaf 2025 zal de salderingsregeling echter geleidelijk worden afgebouwd.

Ondanks de aangekondigde afbouw van de salderingsregeling, blijft de investering in zonnepanelen rendabel. Bij de berekening van de opbrengst van zonnepanelen gaat men uit van een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Dit betekent dat zonnepanelen die in 2023 worden aangeschaft, naar verwachting tot minstens 2048 rendement zullen opleveren.

Naast de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen, bestaat er ook de optie om zonnepanelen te huren. Dit kan een interessante keuze zijn voor diegenen die wel willen profiteren van zonne-energie, maar niet direct een grote investering willen of kunnen doen.

Kortom, ondanks veranderingen in de regelgeving, blijft de investering in zonnepanelen in 2023 een verstandige en rendabele keuze voor zowel directe energiebesparing als voor de lange termijn.