Dit ga je gemiddeld aan energie betalen in 2021

De energierekening van volgend jaar kan iets duurder zijn. Dit komt vooral doordat zolang we lang thuis zijn, ons verbruik zal toenemen. En we moeten meer betalen voor de kosten van netbeheer. De variabele rente wordt twee keer per jaar aangepast en de variabele rente is in juli verlaagd. De prijzen voor 2021 worden deze maand bekend gemaakt. Woldring verwacht dat de aardgasprijzen met ongeveer 11% zullen stijgen en de elektriciteitsprijzen met 4%. Een gezin met variabele rentetarieven en gemiddelde consumptiecontracten geeft meer dan 50 euro per jaar uit.

Verbruik

Uit steekproeven van mensen met slimme meters blijkt dat hun energieverbruik sinds maart met 10% tot 30% is gestegen. Als u gemiddeld uitgeeft, kunt u 12 tot 40 euro per maand besparen. Hoe lang deze situatie zal duren weten we niet, maar de verwachting is dat mensen nog enige tijd gedeeltelijk thuis zullen blijven werken.

Toeslagen

Het grootste deel van de energierekening (meer dan 60%) bevat echter geen elektriciteits- en aardgaskosten, maar diverse belastingen en netbeheerkosten. Deze worden jaarlijks vastgesteld. We betalen normale energiebelastingen (om ons verbruik zo laag mogelijk te houden) en ODE (duurzame energieopslag). Met deze belasting investeert de overheid in duurzame energie.

Netbeheer

Netbeheerkosten zijn een andere vaste kostenpost op de elektriciteitsrekening. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en aardgas in specifieke gebieden. U kunt het niet zelf kiezen. De kosten zijn voor iedereen hetzelfde, ongeacht hoeveel het verbruikt. De tarieven voor netbeheer gaan volgend jaar met gemiddeld 26 euro omhoog naar circa 456 euro per jaar. De exacte verhoging is afhankelijk van de netbeheerder bij u in de buurt.