Dit is wat je moet weten over het nieuwe energielabel in 2021

De manier waarop een energielabel wordt toegekend aan je woning is per 2021 anders dan voorgaande jaren. Vanaf 1 januari 2021 is het namelijk verplicht op een definitief energielabel voor je woning te hebben wanneer je de woning wilt verkopen of verhuren.

Het energielabel in zijn huidige situatie

Wat is er veranderd?

De klassen (A t/m G) van het label zijn hetzelfde gebleven. Echter wordt de manier waarop het label aan je huis wordt toegekend veranderd. Eerder vulde je online een vragenlijst in, waarbij onder andere werd gevraagd naar het type woning, isolatie en zonnepanelen. Naast de vragenlijst moest je bewijsstukken aanleveren zoals facturen, verbouwingsfoto’s en een taxatierapport. Aan de hand van de ingevulde gegevens werd vervolgens het energielabel afgegeven.

Vanaf 1 januari 2021 moet het energielabel van je woning voldoen aan de Europese regels, waarbij de energieprestaties van de woning worden uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter, ook wel kWh/m2. Daarom moet er vanaf 1 januari 2021 een energieadviseur langskomen om te bepalen welk energielabel de woning krijgt. De adviseur komt bij jou thuis langs en doet in gemiddeld 1 à 2 uur tijd een controle. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen van de woning, de aanwezige isolatie en installaties, zoals warmtepomp en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, het verwarmen van water, ventilatie en koeling. 

Label wordt steeds belangrijker

Het energielabel dat aan je woning is toegekend, zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Dit is niet alleen voor de nieuwe bewoners, maar ook op financieel gebied. Zo kondigde Triodos Bank aan dat ze vanaf 1 augustus de hoogte van een lening voor een woning gaan koppelen aan de energieprestaties van de woning. Dit kan al snel tot wel 16% verschil brengen in het maximale te lenen bedrag. Koop je bijvoorbeeld een woning met een energielabel van C of lager, dan kan je bij hen nog maar 90% van het aankoopbedrag lenen in plaats van het volledige bedrag. Daartegenover is het mogelijk om een lening van 106% van het aankoopbedrag te krijgen wanneer je een woning koopt met energielabel B of hoger. Daarnaast ben je voordelig bij hun uit wanneer je een lening wilt aanvragen voor het verduurzamen van de woning. Deze maatregelen zijn naar eigen zeggen niet bedoeld om mensen te belemmeren in het kopen van een woning, maar vooral in beweging te krijgen. Naast Triodos beginnen ook soortgelijke geluiden bij andere banken vandaan te komen.

Woning verduurzamen?

Bij Nova Eco bieden we alle projecten aan op het gebied van woningverduurzaming die ook terug te vinden zijn op het energielabel. Vraag je via ons jouw energielabel aan? Dan profiteer je automatisch van een uitgebreid adviesrapport van de energieadviseur en korting op onze verduurzamingsprojecten. Wil je meer informatie over deze projecten? Neem dan een kijkje op onze woningverduurzaming pagina.