Energielabel aanpassen na verbouwing

Wat heeft verduurzaming voor impact op je energielabel?
Meer informatie
 • Gecertificeerde EP-adviseurs
 • Landelijke dekking
 • Energieprestatieadviseur
Zonneboiler op schuin dak

Energielabel aanpassen na verbouwing

Als je je woning hebt verbouwd en energiebesparende maatregelen hebt genomen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, dan wil je natuurlijk dat dit ook wordt weerspiegeld in je energielabel. Een beter energielabel kan namelijk de waarde en het comfort van je woning verhogen en je energierekening verlagen.

Maar hoe kun je je energielabel aanpassen na een verbouwing? En hoeveel impact heeft verduurzaming op het energielabel?

Sinds 1 januari 2021 kun je niet meer zelf online je energielabel aanpassen met DigiD. Je moet hiervoor een afspraak maken met een erkende energieadviseur die bij je thuis komt om de woning te inspecteren. De adviseur stelt dan een definitief energielabel op dat wordt geregistreerd bij het Kadaster.

Ep-adviseur geeft advies

Het nieuwe energielabel

De kosten voor het nieuwe energielabel variëren per adviseur en per type woning, maar liggen gemiddeld tussen de 260 en 320 euro. Het label is 10 jaar geldig.

Hoeveel impact heeft verduurzaming op het energielabel?

Het effect van verduurzaming op het energielabel hangt af van de huidige situatie van de woning en de genomen maatregelen. Over het algemeen geldt dat hoe lager het huidige label is, hoe groter de sprong kan zijn na verduurzaming.

Bijvoorbeeld: als je een woning hebt met label G en geen isolatie, dan kun je al naar label C gaan door spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie aan te brengen. Als je daarnaast ook nog HR++ glas plaatst en zonnepanelen installeert, dan kun je zelfs naar label A of B gaan.

Omgekeerd: als je al een woning hebt met label A of B en goede isolatie, dan zal het effect van verduurzaming minder groot zijn. Je kunt dan wellicht nog naar label A+ of A++ gaan door bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler te installeren.

Energielabel aanvragen
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Welke maatregelen kan je nemen om uw energielabel te verbeteren?

Het verbeteren van het energielabel van uw huis of gebouw kan leiden tot energiebesparing, een comfortabeler leefklimaat en uiteindelijk een hogere waarde van het vastgoed. Hier zijn enkele maatregelen die u kunt nemen om uw energielabel te verbeteren:

 • Isolatie: Verbeter de isolatie van uw woning door het aanbrengen van dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en/of kruipruimte-isolatie. Goede isolatie zorgt voor een efficiënter energieverbruik en een hoger energielabel.
 • Dubbel of triple glas: Vervang enkel glas door HR++ dubbelglas of triple glas. Dit verbetert de isolatie van uw woning en vermindert warmteverlies.
 • Verwarming: Vervang uw oude cv-ketel door een energiezuinige HR-ketel, een warmtepomp of een hybride systeem. Hiermee kunt u aanzienlijk besparen op uw stookkosten en uw energielabel verbeteren.
 • Ventilatie: Zorg voor een goed en energiezuinig ventilatiesysteem. Dit verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis en kan het energielabel van uw woning verhogen.
 • Zonnepanelen: door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kan je zelf energie opwekken. Hierdoor word je woning energiezuiniger.
Zelf energielabel berekenen tool

Recente ontwikkelingen op energielabels

Nederland zet zich in voor een energiezuinige toekomst, en energielabels voor gebouwen spelen hierbij een cruciale rol. Deze labels, die variëren van A (zeer energiezuinig) tot G (minst energiezuinig), geven op een eenvoudige manier weer hoe energie-efficiënt een gebouw is.

Sinds 2023 zijn de regels aangescherpt. Nieuwe gebouwen moeten nu voldoen aan strenge normen voor energie-efficiëntie en een energielabel A hebben. Deze maatregel helpt ons land om haar doelen op het gebied van klimaatverandering te bereiken.

Daarnaast zijn er plannen om de energielabels nog verder te verbeteren. Er wordt gewerkt aan een nieuw beoordelingssysteem dat rekening houdt met meer factoren, zoals de impact van een gebouw op het milieu en de gezondheid van de bewoners. Ook voor bestaande gebouwen worden de normen voor energie-efficiëntie opgeschroefd. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met een laag energielabel mogelijk actie moeten ondernemen om hun gebouw energiezuiniger te maken.

Deze ontwikkelingen onderstrepen de serieuze inzet van Nederland voor energie-efficiëntie. Door strengere normen te stellen en de energielabels te verbeteren, werken we samen aan een duurzamere toekomst.

 

Type pand Tarief
Appartement €260,-
Eengezinswoning €285,-
Vrijstaande woning €320,-
Nieuwbouw €365,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wat kost een energielabel in 2023?

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2023 zijn voor een normale woning €285 euro. De kosten voor andere woningen verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning.

Veelgestelde vragen

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Vraag hier je energielabel aan

 • Vul vandaag nog het aanvraagformulier in en je ontvangt snel een offerte op maat.
 • Ervaar het gemak van een vrijblijvende offerte met een vaste prijs die kosteloos in je mailbox wordt bezorgd.
 • Je kan het aanbod online accepteren of afwijzen zonder dat je een verklaring hoeft te geven.
 • Zodra je onze offerte accepteert, nemen wij binnen een dag contact met je op om de details af te ronden.
 • In slechts vijf werkdagen hebben wij het energielabel klaar nadat we je huis hebben opgenomen.