Energielabel aanvragen checklist

Zo gaat het aanvragen van een energielabel te werk.
Meer informatie
 • Gecertificeerde EP-adviseurs
 • Landelijke dekking
 • Energieprestatieadviseur
Energielabel C voor kantoren
EP-adivseur controleert het energielabel

Energielabel aanvragen checklist: Een stappenplan voor het verkrijgen van een energielabel

Het verkrijgen van een energielabel voor uw woning kan u helpen om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren en geld te besparen op uw energierekening. Maar hoe krijgt u eigenlijk zo’n energielabel? In deze checklist laten we u zien wat de stappen zijn om een energielabel voor uw woning te verkrijgen.

Stap 1: Inschakelen van een gecertificeerde energieprestatieadviseur

Het eerste wat u moet doen is een gecertificeerde energieprestatieadviseur inschakelen. Deze adviseur zal de energieprestatie van uw woning beoordelen en het energielabel opstellen. Het is belangrijk om een gecertificeerde adviseur te kiezen om ervoor te zorgen dat het energielabel voldoet aan de wettelijke eisen en betrouwbaar is.

Ep-adviseur geeft advies

Stap 2: Voorbereiden op de opname

Voordat de adviseur arriveert, is het belangrijk om uw woning voor te bereiden op de opname. Zorg ervoor dat de adviseur toegang heeft tot alle kamers en technische ruimtes, zoals de cv-ketel en de meterkast. Het is ook handig om de documenten van de woning, zoals bouwtekeningen en technische specificaties, bij de hand te hebben.

Stap 3: Opname van de woning

Tijdens de opname zal de adviseur verschillende aspecten van uw woning beoordelen, zoals de isolatie, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. De adviseur zal metingen uitvoeren en gegevens verzamelen om een nauwkeurig beeld van de energieprestatie van uw woning te krijgen.

Energielabel aanvragen
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Stap 4: Berekening van de energie-index

Op basis van de gegevens die tijdens de opname zijn verzameld, zal de adviseur de energie-index van uw woning berekenen. Deze index geeft aan hoe energiezuinig uw woning is in vergelijking met andere woningen van dezelfde grootte en bouwjaar. De energie-index wordt uitgedrukt in een score van A tot G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energieverslindend.

Energielabel aanvragen 2023

Stap 5: Opstellen van het energielabel

Na het berekenen van de energie-index zal de adviseur het energielabel opstellen. Het energielabel geeft informatie over de energieprestatie van uw woning en bevat aanbevelingen voor verbetering. Dit was de energielabel aanvragen checklist.

Type pand Tarief
Appartement €260,-
Eengezinswoning €285,-
Vrijstaande woning €320,-
Nieuwbouw €365,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wat kost een energielabel in 2023?

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2023 zijn voor een normale woning €285 euro. De kosten voor andere woningen verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning.

Veelgestelde vragen

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Vraag hier je energielabel aan

 • Vul vandaag nog het aanvraagformulier in en je ontvangt snel een offerte op maat.
 • Ervaar het gemak van een vrijblijvende offerte met een vaste prijs die kosteloos in je mailbox wordt bezorgd.
 • Je kan het aanbod online accepteren of afwijzen zonder dat je een verklaring hoeft te geven.
 • Zodra je onze offerte accepteert, nemen wij binnen een dag contact met je op om de details af te ronden.
 • In slechts enkele werkdagen hebben wij het energielabel klaar nadat we je huis hebben opgenomen.