Energielabel B Wat betekent het?

Hoe kan ik van energielabel A naar energielabel B gaan?
 • Inzichtelijk
 • Gratis adviesrapport
 • Korting op woning verduurzaming
Warmtepomp buiten
Energielabel woning

Energielabel B voor woningen

Energiezuinig leven wordt steeds belangrijker. Ook bij woningen zien we dat terug. Het energielabel geeft snel en makkelijk inzicht over het energieverbruik van een huis. Hoe zuiniger je woning is, des te beter het voor het milieu en jouw portemonnee is. Op het label wordt de zuinigheid van je woning weergeven met een labelklasse. Deze klassen lopen van G tot en met A. Hierin staat G voor zeer onzuinig en A voor zeer zuinig.

Je wilt natuurlijk het liefste een woning met energielabel A, maar wat houdt het in als jouw woning energielabel B heeft? En hoe komt jouw woning tot energielabel A?

Energielabel aanvragen 2023

Wat betekent het wanneer jouw woning energielabel B heeft?

Energielabel B is het op een na zuinigste energielabel dat toegekend kan worden aan je woning. Dit label staat voor een laag energieverbruik. Je woning voldoet bij label B aan de meeste punten op het gebied van duurzaamheid. Een woning met energielabel B is in ieder geval voorzien van dubbel glas en zeer goede vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Je woningwaarde stijgt direct wanneer je energielabel A hebt. Er wordt geschat dat je woning tot wel €8.000 meer waard kan zijn dan een woning met energielabel G. Plus het feit dat huizen met energielabel A gemiddeld 2 maanden korten op de markt staan omdat ze sneller verkocht worden.

Energielabel aanvragen
Energielabel zelf berekenen

Energielabel B verbeteren

Er zijn al gauw een aantal dingen die je kan doen om je energielabel te verbeteren. Om te beginnen met de beste optie gaan we even kijken naar isolatie. Er zijn veel verschillende soorten isolatiemogelijkheden, denk aan dak-, vloer-, en spouwmuurisolatie. Dit samen kan al zorgen dat je energielabel flink omhoog springt. Dit komt omdat je enorm veel bespaart op je energierekening. Je betaald al gauw de helft minder aan stroom en gas wanneer je woning goed is geïsoleerd. Meestal heb je dan al energielabel A of B.

Meer verbetertips
Subsidie voor isolatie controleren

Ontdek nu de voordelen van een hoger energielabel

Wil je ook profiteren van de voordelen van een hoger energielabel? En ben je benieuwd wat voor jouw situatie de juiste stap is in het verduurzamen van jouw woning? Er zijn verschillende maatregelen om het energielabel te verbeteren. Wij adviseren je dan ook graag over de meest geschikte maatregelen gebaseerd op jouw situatie. Vul onze quickscan in en kom er binnen 3 minuten achter wat voor jouw situatie het beste is!

Energielabel aanvragen

Vraag direct jouw energielabel aan

Vul je gegevens in en maak direct een afspraak voor het opnemen van jouw energielabel.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Wat heeft het nieuwe energielabel voor voordelen?

Het energielabel zal in de eerste plaats een betere bepaling van de energieprestatie geven. Daarnaast geeft het label de mogelijkheden om het comfort te verhogen en energiekosten te verlagen. Tot slot is een nieuw energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van woningen en utiliteitsgebouwen.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel is een letter. De letter wordt bepaald op basis van het energieverbruik, energie besparende methodes en isolatiewaarde.