Energielabel voor bedrijven en kantoren

Vanaf 1 januari 2023 wordt de regelgeving nog strenger, met een verplicht energielabel C voor kantoren groter dan 100 m².
Energielabel bedrijfspand aanvragen
 • Vakkundig
 • Snel
 • Voordelig
Energielabel aanvragen bedrijfspand
Ep-adviseur geeft advies

Wanneer een energielabel voor uw bedrijfspand of kantoor nodig?

De noodzaak van een energielabel hangt af van de grootte van het bedrijfspand. Panden met een minimale gebruiksoppervlakte van 50 m² of publieke gebouwen groter dan 250 m² vereisen een energielabel. Het is een cruciaal document dat u moet kunnen tonen voordat de overdracht is voltooid of voordat het huurcontract is ondertekend. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regelgeving nog strenger, met een verplicht energielabel C voor kantoren groter dan 100 m². Echter, er zijn uitzonderingen, zoals beschermde monumenten en panden bestemd voor religieuze activiteiten of opslag.

Wil je weten wat je huidige energielabel is? Doe de check hier onder.

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland

Voordelen van een energielabel

Een energielabel biedt verschillende voordelen. Het bevat specifieke aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen en kan de verkoop- of verhuurprijs positief beïnvloeden, vooral als het pand een groen label (A, B of C) heeft. Banken eisen vaak een minimum energielabel C voor financiering van vastgoed. Het is  overigens belangrijk om een geldig energielabel te hebben op het moment van transactie om boetes te voorkomen. De ILT kan boetes opleggen tot €20.250,- bij overtredingen.

 

Welke labels zijn er?

Een energielabel wordt toegekend op basis van een schaal van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is. Het label bevat ook informatie over het standaard energiegebruik van het gebouw en aanbevelingen voor verbeteringen. Een energielabel is 10 jaar geldig en de kosten variëren afhankelijk van de grootte van het pand.

 

 

Energielabel bedrijfspand aanvragen
EP-adivseur controleert het energielabel

Energielabel voor bedrijfspanden en kantoren verplicht vanaf 2023

Sinds 2015 is het in Nederland wettelijk verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand een geldig energielabel te verstrekken. Deze eis wordt strikt gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), met het risico op boetes bij niet-naleving. Het doel van deze verplichting is om pandeigenaren aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen. Voordat een huurovereenkomst ingaat of een verkoop wordt afgerond, moet een geldig energielabel beschikbaar zijn, zodat huurders of kopers direct kunnen zien hoe energie-efficiënt het pand is.

 

 

Veelgestelde vragen

De meestgestelde vragen over energielabels

Per wanneer is energielabel C verplicht voor kantoren?

Energielabel C is voor kantoren verplicht vanaf 2023. Je kantoor of bedrijfspand moet dan minimaal energielabel c of hoger hebben. Ander mag dit pand niet meer als kantoor worden gebruikt.

Hoe bereken je een energielabel?

Het energielabel van een woning wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. De berekening van het energielabel wordt uitgevoerd door een gecertificeerd energieadviseur. Hieronder volgen de stappen die de energieadviseur neemt om het energielabel van een woning te berekenen:

 • Inspectie: De energieadviseur inspecteert de woning en verzamelt informatie over onder andere de oppervlakte, het bouwjaar, de isolatie, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.
 • Invoeren gegevens: De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma dat door de overheid is goedgekeurd voor de berekening van energielabels.
 • Berekening: Het softwareprogramma berekent op basis van de ingevoerde gegevens het energielabel van de woning. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de geldende normen en richtlijnen.
 • Advies: Na het berekenen van het energielabel geeft de energieadviseur advies over mogelijke verbeteringen om het energielabel van de woning te verbeteren.
 • Registratie: Het energielabel wordt geregistreerd in de database van de overheid en er wordt een officieel energielabelcertificaat opgesteld dat bij de verkoop of verhuur van de woning aan de nieuwe eigenaar of huurder moet worden overhandigd.

Het energielabel is een belangrijk instrument om de energieprestaties van een woning in kaart te brengen en bewoners te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Hoe gaat de opname van een portefeuille in zijn gang?

In de meeste gevallen loopt de opdrachtgever zelf mee met onze adviseur om in elk pand toegang te verlenen. De aanwezigheid tijdens de inspectie is overigens niet verplicht, zolang het pand maar volledig toegankelijk is voor de energie adviseur. De energieadviseur moet bij de opname kijken naar het type isolatie, het type glas, welke installaties aanwezig zijn en welk soort verlichting aanwezig is.

Hoe oud mag een energielabel zijn?

Een energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Na deze periode moet er opnieuw een energielabel worden aangevraagd en opgesteld.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel is een letter. De letter wordt bepaald op basis van het energieverbruik, energie besparende methodes en isolatiewaarde.

Wat heeft het nieuwe energielabel voor voordelen?

Het energielabel zal in de eerste plaats een betere bepaling van de energieprestatie geven. Daarnaast geeft het label de mogelijkheden om het comfort te verhogen en energiekosten te verlagen. Tot slot is een nieuw energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van woningen en utiliteitsgebouwen.

Vraag vrijblijvend een energielabel aan voor je bedrijfspand

 • Dien je aanvraag in en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.
 • Profiteer van een vaste, scherpe en vrijblijvende prijsopgave, rechtstreeks in je mailbox.
 • Offerte geaccepteerd? Dan nemen we binnen een dag contact op om een afspraak te maken.
 • Je ontvangt je energielabel al binnen enkele werkdagen na inspectie.