Energielabel berekenen Voor je huis

Hoe bereken je jouw eigen energielabel?
Bereken je energielabel
  • Energielabel zelf berekenen
  • Volg de stappen
  • Gratis aanvragen
EP-adivseur controleert het energielabel
Energielabel aanvragen 2022

Een definitief energielabel

Elke woning, ook jouw woning, heeft een voorlopig energielabel. Op het moment dat je een woning wil verkopen of verhuren, heb je een definitief energielabel nodig. Dit is verplicht gesteld door de overheid. Energielabels zijn er van label A tot en met label G. Wanneer je een woning hebt met energielabel A, heb je een zeer energiezuinige woning, terwijl je bij Energielabel G een heel hoog energieverbruik hebt. In dat geval is er dus veel ruimte voor verbetering.

Het energielabel wordt berekend aan de hand van een aantal aspecten van je woning of pand, denk hierbij aan isolatie, verwarmingsinstallatie en eventuele duurzame systemen zoals zonnepanelen.

Controleer hier je
huidige energielabel

Controleer welk energielabel jouw woning op dit moment heeft.

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
Zelf energielabel berekenen tool

Energielabel zelf berekenen tool

Eigenlijk is het niet mogelijk om je energielabel zelf te berekenen. Een energielabel kan alleen worden vastgesteld door een energieadviseur. Hierboven kun je zelf wel je energielabel van jouw huis of pand inzien, via onze tool kun je dit snel een eenvoudig doen.

Checklist 11 factoren om je energielabel te berekenen

Het rekenmodel van de overheid is op deze punten gebaseerd. Heb je een goed beeld waar je woning mee uitgerust is? Dan kun je een inschatting maken of je energielabel zogenaamd ‘groen’ of ‘rood’ is.

Hoe een energielabel aanvragen
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Energielabel zelf invullen

Om zelf je energielabel te berekenen dien je een aantal vragen te beantwoorden (invullen) om het juiste energielabel voor je woning te bepalen. Bewaar daarom informatie als woningtype en bouwjaar. Deze informatie kun je vinden via je postcode en huisnummer. Geen gegevens over je woning? Controleer dan via het Kadaster bij het Bouwbesluit (BAG) of jouw woning is ingeschreven. Dit gebeurt veelal met schuren, kerken en scholen die zijn omgebouwd tot woningen

Van label F, E, D of C naar B of zelfs A

Niet tevreden over je huidige energielabel? Dan is het heel erg verstandig om naar bepaalde isolatiemaatregelen te kijken. Zo is het onder andere belangrijk om te bepalen welk glas wordt gebruikt voor de ramen in het woon- en slaapgedeelte. Enkele beglazing scoort lager op het energielabel, gevolgd door dubbele beglazing, bij voorkeur HR-beglazing of de zeer energiezuinige driedubbele beglazing. Bovendien is de isolatie van buitenmuren, daken en vloeren ook erg belangrijk voor het uitrekenen van een hoger energielabel. Overigens scoren woningen uit 1992 beter op isolatie dan woningen gebouwd voor die periode. Meer over isolatie?

Warmtepomp met leidingen

Welke Cv-ketel heeft je woning?

De Cv-ketel (ook wel verwarmingssysteem) heeft een grote impact op de score van je energielabel. De lijst van factoren houdt met maar liefst zeven verwarmingstypes rekening. Bij verwarmingssystemen is het van belang om te weten uit welk jaar het komt. Cv-ketels die zijn geïnstalleerd na 1998 hebben namelijk een lager verbruikingspercentage.

 

Goedkoop energielabel aanvragen particulier

Officieel opnieuw jouw energielabel laten berekenen?

Een nieuw energielabel kun je natuurlijk via ons aanvragen. Dit kan zowel particulier als zakelijk. Ben je op zoek naar een nieuw of hoger energielabel? Vul dan in het formulier hieronder je gegevens in en wij plannen direct een afspraak met je in.

Een energielabel bij ons kost gemiddeld €285,- incl btw. Na jouw aanvraag gaan wij direct aan de slag voor het maken van een afspraak. Meestal heb je je energielabel al binnen 2 weken, soms zelfs binnen één week.

Onze energieadviseur neemt de kenmerken van de woning op, waaronder de afmetingen van de woning, aanwezige isolatie en installaties als: een warmtepomp en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, het verwarmen van water, ventilatie en koeling. Zo wordt het label nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Tot slot komen aanbevelingen voor een betere verduurzaming ook op het nieuwe label te staan.

Energielabel aanvragen

Een offerte voor een nieuw of hoger energielabel?

  • Dien je aanvraag in en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.
  • Profiteer van een vaste, scherpe en vrijblijvende prijsopgave, rechtstreeks in je mailbox.
  • Offerte geaccepteerd? Dan nemen we binnen een dag contact op om een afspraak te maken.
  • Je ontvangt je energielabel al binnen 5 werkdagen na inspectie.