Energielabel C Voor kantoren

Een energielabel C voor kantoren wordt verplicht in 2023.
Energielabel kantoor aanvragen
 • Uitgebreid rapport
 • Snel geregeld
 • Voor bedrijven
Energielabeloverleg op het kantoor
Ep-adviseur bij Nova Eco maakt energielabel op

Energielabel C voor kantoren

Vanaf 1 janurari 2023 wordt het verplicht om minimaal energielabel C of hoger te hebben voor kantoren en bedrijfspanden. Dit geldt alleen voor panden groter dan 110m².  Wanneer je kantoor geen energielabel C heeft, mag het niet meer gebruikt worden als kantoor of bedrijfspand.

Een energielabel is verplicht voor eigenlijk elk soort gebouw wat toegankelijk is via een balie, hal of entree. Dit geldt dus voor kantoren, bedrijfspanden, winkelpanden, gemeentes etc.

Een energielabel C is niet verplicht voor het volgende:

 • Caravans
 • Woonwagens/boten
 • Monumenten
 • Kerken
 • Tijdelijke gebouwen (opvang)
 • Gebouwen met een oppervlakte van minder dan 50m²

Meer over energielabel C?

Mensen zijn blij met het energielabel van hun kantoor

Utiliteitsgebouwen

Dit is een term wat je vaak voorbij ziet komen. Een utiliteitsgebouw is een verzamelnaam voor gebouwen en panden met een bestemming voor werk, geen woonbestemming dus. Een voorbeeld van een utiliteitsgebouw is bijvoorbeeld een kantoor of ziekenhuis. Dit staat de laatste tijd dus veel in de belangstelling van bedrijven omdat veel panden in Nederland nog niet over een energielabel C bezitten.

Uitzondering op de verplichting van het energielabel

Het is verplicht om een energielabel beschikbaar te stellen voor het verhuren van gebouwen. Echter zijn hier enkele uitzonderingen voor:

 • Monumenten zoals bedoeld in de Monumentenwet of in de provinciale/ gemeentelijke monumentenverordening
 • Een gebouw dat in gebruik is voor erediensten of religieuze activiteiten
 • Een tijdelijk gebouw met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar
Energielabel aanvragen
Energielabel C voor kantoren

Energielabel C voor kantoren niet altijd verplicht

Een energielabel C is dus niet altijd verplicht voor kantoren en bedrijfspanden. Heb hebben van een energielabel C geldt niet voor het volgende:

 • De oppervlakte van een kantoor <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw
 • De oppervlakte van de kantoorfuncties daarvan in het gebouw is kleiner dan 100m²
 • Voor rijksmonumenten bedoeld door Erfgoedwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening
 • Wanneer een kantoorgebouw of bedrijfspand korter dan 2 jaar wordt gebruikt
Energielabel aanvragen 2023

Energielabel C voor kantoren aanvragen

Bij Nova Eco kan je vrijblijvend een offerte aanvragen voor een energielabel voor je kantoor. Onze energielabelopnames worden uitgevoerd door erkende EPA-U en EPA-W adviseurs.

Je kunt een energielabel C aanvragen door een afspraak te maken met een van onze vakbekwame energieadviseurs. De adviseur komt bij jou op het kantoor langs en doet in gemiddeld 1 à 2 uur tijd een controle.

De adviseur neemt kenmerken op van het kantoor waaronder de afmetingen van he pand, de aanwezige isolatie en installaties, zoals warmtepomp en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van het kantoor, het verwarmen van water, ventilatie en koeling. Zo wordt het label nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. Daarnaast krijg je bij Nova Eco korting op onze duurzaamheidsprojecten.

Energielabel verbeteren

Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel voor een kantoor verschilt. Het ligt aan hoeveel m² je kantoor is en hoe groot het energierapport moet zijn. De kosten van een zakelijke energielabel beginnen bij €600,-. 

Boete zonder energielabel

Op het moment dat je je kantoor of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren moet je dus een energielabel hebben. Het maakt niet uit of het energielabel A is of energielabel F. Als jou kantoor geen energielabel heeft op moment van overdracht, riskeer je een boete. Die boete is vanaf 1 november 2021 voor een particuliere verkoper €435,-. Als een bedrijf een woning verkoopt dan is de boete €870,-. Deze bedragen gelden per verkocht pand zonder definitief energielabel.

Meer over de kosten

Vraag vrijblijvend een energielabel aan voor je kantoor

Wees er op tijd bij en regel voor 2023 een energielabel voor jouw kantoor of bedrijfspand. Je kan hier vrijblijvend een offerte aanvragen voor een zakelijk energielabel.

Veelgestelde vragen

Over energielabels voor kantoren en bedrijfspanden

Per wanneer is energielabel C verplicht voor kantoren?

Energielabel C is voor kantoren verplicht vanaf 2023. Je kantoor of bedrijfspand moet dan minimaal energielabel c of hoger hebben. Ander mag dit pand niet meer als kantoor worden gebruikt.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel is een letter. De letter wordt bepaald op basis van het energieverbruik, energie besparende methodes en isolatiewaarde.