Energielabel checken: zo bereken je de energieprestatie van jouw woning

Wil je weten hoe energiezuinig jouw woning is?
Energielabel checken
 • Uitgebreid rapport
 • Binnen enkele seconden
 • Snel geregeld
Energielabel aanvragen 2023
Zelf energielabel berekenen tool

Energielabel checken voor je woning

Het energielabel van jouw woning geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is en welke maatregelen je kunt nemen om jouw energieprestatie te verbeteren. Het label is sinds 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Maar ook als je niet van plan bent om te verkopen of verhuren, is het interessant om jouw energielabel te checken. Je kunt hierdoor ontdekken hoe jouw woning presteert ten opzichte van vergelijkbare woningen en je kunt stappen ondernemen om de energieprestaties van jouw woning te verbeteren en zo te besparen op jouw energierekening.

Hieronder vind je een eenvoudige gids om jouw energielabel te checken en te berekenen.

Energielabel verbeteren

Energielabel checken

Vul het type woning en het adres hieronder in om het geldige energielabel van de woning te controleren. Als je meerdere energielabels van verschillende adressen wilt controleren, vernieuw dan deze webpagina voordat je een nieuw adres invoert. Het systeem geeft onmiddellijk het huidige geldige energielabel voor je woning weer, inclusief de geldigheidsduur ervan.

Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat het systeem een voorlopig energielabel weergeeft en dat deze gegevens niet officieel zijn. Ze kunnen niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld de overdracht van een woning.

 

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
EP-adivseur controleert het energielabel

Hoe werkt het energielabel?

Het energielabel is gebaseerd op de energieprestatie van jouw woning. De energieprestatie wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals isolatie, ventilatie en verwarming. Ook wordt er gekeken naar het energieverbruik van de woning en naar de aanwezigheid van energiebesparende technieken, zoals zonnepanelen en een warmtepomp.

Het energielabel wordt uitgedrukt in letters, van A tot en met G. Een A-label betekent dat jouw woning zeer energiezuinig is, terwijl een G-label betekent dat jouw woning zeer energie-onzuinig is.

Energielabel aanvragen
Ep-adviseur geeft advies

Waarom je energielabel voor je woning checken?

Het checken van jouw energielabel is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste geeft het inzicht in de energieprestaties van jouw woning. Hierdoor kun je zien hoe jouw woning presteert ten opzichte van vergelijkbare woningen en kun je stappen ondernemen om de energieprestaties van jouw woning te verbeteren.

Ten tweede kan een goed energielabel de waarde van jouw woning verhogen. Een energiezuinige woning is namelijk aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders en kan leiden tot een hogere verkoop- of verhuurprijs.

Tot slot kan het checken van jouw energielabel helpen bij het besparen op jouw energierekening. Een energiezuinige woning betekent namelijk een lagere energierekening.

Energielabel verbeteren

Energielabel woning checken

Het checken van jouw energielabel is eenvoudig en kan leiden tot inzicht in de energieprestaties van jouw woning en mogelijke besparingen op jouw energierekening. Door gebruik te maken van de online tool op onze website kun je jouw energielabel snel en gemakkelijk berekenen en aanvragen. Zo kun je stappen ondernemen om de energieprestaties van jouw woning te verbeteren en de waarde van jouw woning te verhogen.

Besparen op je energierekening door LED lampen

5 tips voor het verbeteren van je energielabel

Zorg voor goede isolatie om warmte binnen te houden en kou buiten te houden, dit kan besparingen opleveren op de energierekening.

 • Vervang oude verwarmingssystemen door energiezuinige alternatieven zoals een warmtepomp of HR-ketel.
 • Overweeg het gebruik van zonnepanelen om zelf energie op te wekken en te besparen op de energierekening.
 • Zorg voor voldoende ventilatie om bij te dragen aan een gezond binnenklimaat en betere luchtkwaliteit in huis.
 • Verminder het energieverbruik door energiezuinige apparaten te gebruiken, apparaten uit te schakelen die niet in gebruik zijn en bewuster om te gaan met het verbruik van elektriciteit en gas.

Door deze vijf stappen te nemen, kun je bijdragen aan een energiezuinige woning en een beter milieu.

 

Veelgestelde vragen

Hoe oud mag een energielabel zijn?

Een energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Na deze periode moet er opnieuw een energielabel worden aangevraagd en opgesteld.

Is energielabel F goed?

Nee, een energielabel F is niet goed. Het is een van de laagste energielabels en geeft aan dat de woning zeer energie-onzuinig is. Dit kan resulteren in hoge energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Wat is het verschil tussen energielabel A en F?

Een energielabel A geeft aan dat een woning zeer energiezuinig is, terwijl een energielabel F aangeeft dat een woning zeer energie-onzuinig is. Dit verschil wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van de woning, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.

Welke punten tellen voor energielabel?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Ook wordt er gekeken naar de oppervlakte van de woning en het bouwjaar.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Een offerte voor een nieuw of hoger energielabel?

 • Dien je aanvraag in en krijg binnen 24 uur een gepersonaliseerde offerte.
 • Geniet van een vast, concurrerend en vrijblijvend prijsvoorstel, direct in je inbox.
 • Offerte goedgekeurd? We nemen binnen 24 uur contact met je op om een afspraak in te plannen.
 • Na de inspectie ontvang je jouw energielabel al binnen 5 werkdagen.