Energielabel checker Voor jouw woning

Check hier het energielabel van jouw woning of andere panden.
Energielabel checken
 • Binnen 5 seconden
 • Direct label
 • Overzichtelijk
Energielabel aanvragen 2023
Energielabel woning

Energielabel Checker: Wat is het?

Een energielabel checker is een online tool waarmee je kunt controleren of je woning momenteel een geldig definitief energielabel heeft. Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Door je adresgegevens in te voeren, kun je zien of er een geldig definitief energielabel voor je woning is. Als er geen energielabel aanwezig is, kun je een afspraak maken om er een te krijgen.

Vul onderstaand type woning en adres in. Wil je meerdere energielabels van verschillende adressen checken? Ververs dan deze webpagina (iedere keer) voordat je een nieuw adres intypt. Het systeem geeft nu direct het huidige geldige energielabel voor jouw woning. Je vind hier ook tot wanneer het label nog geldig is. Het kan ook zijn dat het systeem een voorlopig energielabel aangeeft.

Let op: het is geen officiële status. Je kunt deze gegevens dan ook niet gebruiken bij bijvoorbeeld een woningoverdracht.

Energielabel check

Voor woningen en bedrijfspanden.

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
Zelf energielabel berekenen tool

Het belang van een Energielabel Checker

Het controleren van je energielabel is een belangrijke stap in het verduurzamen van je woning. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Door je energielabel te verbeteren, kun je niet alleen energie en geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamer Nederland. Bovendien kan een beter energielabel de waarde van je woning verhogen, wat voordelig kan zijn bij de verkoop of verhuur van je woning.

Boete energielabel

Energielabel Berekenen

Elke woning, ook jouw woning, heeft een voorlopig energielabel. Op het moment dat je een woning wil verkopen of verhuren, heb je een definitief energielabel nodig. Dit is verplicht gesteld door de overheid. Energielabels zijn er van label A tot en met label G. Wanneer je een woning hebt met energielabel A, heb je een zeer energiezuinige woning, terwijl je bij Energielabel G een heel hoog energieverbruik hebt. In dat geval is er dus veel ruimte voor verbetering.

Het energielabel wordt berekend aan de hand van een aantal aspecten van je woning of pand, denk hierbij aan isolatie, verwarmingsinstallatie en eventuele duurzame systemen zoals zonnepanelen.

Type pand Tarief
Appartement €260,-
Eengezinswoning €285,-
Vrijstaande woning €320,-
Nieuwbouw €365,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wat kost een energielabel in 2023?

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2023 zijn voor een normale woning €285 euro. De kosten voor andere woningen verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning.

Je energielabel verbeteren stapsgewijs

Het verbeteren van uw energielabel kan stapsgewijs worden gedaan. Beginnend met een G-label, kan de installatie van een energiezuinige HR-ketel uw label verbeteren naar een F. Vervolgens kan vloerisolatie u helpen om een E-label te bereiken, terwijl muurisolatie uw woning naar een D-label kan brengen. Dakisolatie kan uw woning naar een C-label tillen, en het vervangen van uw huidige ramen door HR-glas kan uw woning naar een B-label brengen. Ten slotte kan de installatie van zonnepanelen uw woning een A-label geven, wat de hoogste energie-efficiëntie aangeeft. Elk van deze stappen draagt bij aan een energiezuinigere woning en een beter energielabel.

Energielabel verbeter tips
De invloed van energielabel A en hoger op uw maandlasten en verkoopprijs woning

Van het gas af met de Energielabel checker

Vanaf 1 augustus 2021 geeft het energielabel ook aan of een woning makkelijk van het gas af kan. En of dak, vloer of ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In slecht geïsoleerde woningen heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet geen zin.

Veelgestelde vragen

Heeft energielabel invloed op taxatie?

Ja, een energielabel kan invloed hebben op de taxatie van een woning. Een woning met een beter energielabel kan in sommige gevallen meer waard zijn dan een vergelijkbare woning met een slechter energielabel. Dit komt doordat een beter energielabel kan resulteren in lagere energiekosten en een hoger comfortniveau voor de bewoners, wat kan leiden tot een hogere verkoopprijs of huurprijs.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke punten tellen voor energielabel?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Ook wordt er gekeken naar de oppervlakte van de woning en het bouwjaar.

Hoe oud mag een energielabel zijn?

Een energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Na deze periode moet er opnieuw een energielabel worden aangevraagd en opgesteld.

Een offerte voor een nieuw of hoger energielabel?

 • Dien je aanvraag in en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.
 • Profiteer van een vaste, scherpe en vrijblijvende prijsopgave, rechtstreeks in je mailbox.
 • Offerte geaccepteerd? Dan nemen we binnen een dag contact op om een afspraak te maken.
 • Je ontvangt je energielabel al binnen enkele werkdagen na inspectie.