Energielabel en puntentelling

Wat zijn WWS-punten?
Meer informatie
  • WWS-punten
  • Puntensysteem
  • Energielabels
EP-adivseur controleert het energielabel
Nieuwbouwwoning afgemaakt

Energielabel en puntentelling: woningwaarderingsstelsel

Het Woningwaarderingsstelsel (WWS) is een puntenstelsel, om zo een aannemelijke huurprijs voor een woning te bepalen. Dit puntensysteem wordt samengesteld door de Huurcommissie en is voor zowel huurders als verhuurders een handig hulpmiddel. Verhuurders kunnen het puntenstelsel namelijk gebruiken als indicatie voor de huur die ze voor hun woning kunnen vragen. Huurder aan de andere kant, hebben hiermee een richtlijn of zij eventueel bezwaar kunnen maken tegen een huurverhoging of zelfs recht hebben op een verlaging van de huur.

EP-adivseur controleert het energielabel

Hoe werkt de puntentelling?

Hoeveel punten jouw woning toegekend krijgt, is afhankelijk van de oppervlakte en voorzieningen. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen zelfstandige woningen en onzelfstandige woningen. Bij zelfstandige woningen worden ook punten toegekend voor het energielabel. Bij onzelfstandige woningen, zoals bijvoorbeeld een studentenkamer, is dat niet het geval. Op de website van de Huurcommissie kun je voor jouw eigen woning de huurprijscheck doen. Hoeveel punten jouw woning krijgt, is van meerdere factoren afhankelijk. Zo krijg je bijvoorbeeld voor iedere m2 woning 1 punt en voor iedere m2 aan garage of schuur ¾ punt. Ook de grootte van een eventueel terras of balkon, de mate aan sanitaire voorzieningen en de volledigheid aan keukenuitrusting telt mee.

To slot wordt er gekeken naar de WOZ-waarde van jouw woning en is ook het energielabel belangrijk. Hoe beter jouw energielabel, of te wel hoe duurzamer jouw woning is ingericht, hoe meer punten je krijgt. Denk hierbij aan de installatie van zonnepanelen of het plaatsen van een thuisbatterij. Tot slot ontvang je extra punten wanneer jouw woning bestempeld wordt als beschermd monument.

Puntentelling per 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 geldt er een nieuw energielabel, die je mee mag nemen in de WWS-puntentelling. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende groottes aan woningen. Bekijk hieronder de puntentellingen.

Voor woningen met een oppervlakte > 40m2 geldt de volgende puntentelling

Energielabel Eengezinswoning Meergezinswoning
A++ 44 40
A+ 40 36
A 36 32
B 32 28
C 22 15
D 14 11
E 8 5
F 8 1
G -0 -0

Voor woningen met een oppervlakte < 25m2 geldt de volgende puntentelling:

Energielabel Eengezinswoning Meergezinswoning
A++ 52 48
A+ 48 44
A 44 40
B 40 36
C 36 32
D 32 28
E 22 15
F 4 1
G -0 -0

Vraag hier je puntentelling aan en krijg je energielabel

Gratis je energielabel aanvragen.