Verbeter je energielabel met zonnepanelen

Zonnepanelen verbeteren je energielabel. Maar hoe komt dat?
Meer informatie
  • Energielabels
  • Zonnepanelen
  • Stroom & gas
Zwarte zonnepanelen op het dak
Energielabel aanvragen 2023

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Een energielabel wordt toegekend aan een woning na een zorgvuldige inspectie. Tijdens zo’n inspectie gaat een energieadviseur alle componenten in een woning bij langs. Hij kijkt naar afmetingen en of er bijvoorbeeld zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Ook wordt er gekeken naar de aanwezige installaties zoals isolatie, warmtepompen en zonnepanelen.

Je hebt verschillende energielabels. Het laatste energielabel begint bij de letter G, ook wel te herkennen aan de donkerrode kleur. Het hoogste energielabel is label A, deze kan je herkennen aan de donkergroene kleur. Wanneer jouw woning energielabel A heeft, heb je een hele energiezuinige woning.

Een energielabel is erg handig voor als je wil weten wat wat voor duurzame maatregelen kan nemen om je woning nog duurzamer te maken. In het rapport krijg je tips over wat je allemaal kan verduurzamen.

Energielabel aanvragen
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Is een energielabel verplicht?

Een geldig energielabel hebben is verplicht wanneer je woning gaat verkopen of verhuren. Het energielabel is handig om te hebben bij verkoop of verhuur aangezien het inzicht geeft in de energieprestatie van de woning. Daarnaast geeft het ook verbetermogelijkheden voor isolatie en andere installaties. Een energielabel hebben is vanaf 2015 verplicht.

Het hebben van een geldig energielabel is verplicht geworden energiebesparende maatregelen te stimuleren. Dit komt voornamelijk door het energieakkoord wat is bereikt in 2013. Dit energieakkoord is er om Nederland en Europa duurzaam te maken op gebied van energievoorzieningen.

Je woning verduurzamen met zonnepanelen

De invloed van zonnepanelen op een energielabel

Zonnepanelen hebben veel invloed op je energielabel. Wanneer je zonnepanelen plaatst op je dak is het natuurlijk fijn om te weten wat het precies met je energielabel doet. Als je bijvoorbeeld je woning wilt gaan verkopen is het fijn om de waarde te kennen van je energielabel. Door zonnepanelen aan te schaffen spring je direct een paar stappen omhoog met je energielabel.

Kortom, zonnepanelen hebben heeft veel invloed op je energielabel. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak is ook nog van belang. Wanneer je bijvoorbeeld 12 zonnepanelen op je dak hebt zorgt dat voor een grotere impact op je energielabel. Wat uiteindelijk resulteert in een hogere waarde van je woning en een lagere energierekening. Dat is ideaal.

Zonnepanelen aanvragen
EnergieIndex (EI) Energielabel
≤ 0,50 A++
0,51 - 0,70 A+
0,51 - 0,70 A
1,06 - 1,30 B
1,31 - 1,60 C
1,61 - 2,00 D
2,01 - 2,40 E
2,41 - 2,90 F
> 2,90 G

Hoe bepaal ik mijn energielabel?

Een energielabel wordt bepaald door de Energie-Index. De Energie-Index gaat veel dieper in op de energiekenmerken van een woning. In plaats van het energielabel (wat maar 10 kenmerken behandeld) gaat het bij de Energie-Index om 150 kenmerken van je woning. Hoe de Energie-Index wordt berekend kunnen we niet exact zeggen. Deze berekening is nog niet vrijgegeven door de overheid. Het is dus niet exact te zeggen wat voor impact de zonnepanelen zouden hebben op jouw energielabel.

Hier vind je een overzicht met de Energie-Index waarde en het juiste energielabel.

Ep-adviseur bij Nova Eco maakt energielabel op

Definitief energielabel voor je woning

Wanneer je klaar bent om je woning te gaan verkopen moet je een definitief energielabel hebben. Eerst moet je je voorlopige energielabel definitief maken, dit kan online. Dit moet je doen omdat er een actuele weergave van het energielabel nodig is.

Je kan je energielabel definitief maken op deze website. Hier kan je inloggen met je DigiD. Nadat je bent ingelogd kan je een aanvraag indienen. Deze wordt vervolgens beoordeeld door een erkend energie adviseur. Zodra je aanvraag is goedgekeurd wordt je energielabel in de database geplaats en kan je de woning gaan verkopen.

Energielabel aanvragen
Energielabel verbeteren

Hoe kan je je energielabel snel verbeteren?

Er zijn al gauw een aantal dingen die je kan doen om je energielabel te verbeteren. Om te beginnen met de beste optie gaan we even kijken naar isolatie. Er zijn veel verschillende soorten isolatiemogelijkheden, denk aan dak-, vloer-, en spouwmuurisolatie.

Dit samen kan al zorgen dat je energielabel flink omhoog springt. Dit komt omdat je enorm veel bespaart op je energierekening. Je betaald al gauw de helft minder aan stroom en gas wanneer je woning goed is geïsoleerd. Meestal heb je dan al energielabel A of B.

Gratis offerte aanvragen
Energielabel aanvragen

Voordelen van een energielabel

Naast het feit dat een energielabel verplicht is, brengt het natuurlijk ook voordelen met zich mee. Hier even de voordelen in het kort:

  • De waarde van je woning stijgt direct.
  • Je verkoopt je woning veel sneller.
  • Een hoger energielabel zorgt voor energiebesparing.
  • Korting op verduurzamingsprojecten.

Woningwaarde

Het is heel simpel, hoe hoger je energielabel hoe hoger de waarde van je woning. Heb je een hoog energielabel zoals energielabel A, dan kan de waarde van je woning al snel met €800,- euro verhogen. Dit werkt ook omgekeerd, heeft jouw woning een laag energielabel, dan is je woning misschien wel een stuk minder waard. Je woning wordt dan ook sneller verkocht wanneer je een hoog energielabel hebt.

Veelgestelde vragen

Informatie over energielabels, zonnepanelen & méér

Wat is de Energie-Index?

De Energie-Index geeft aan hoe energiezuinig een woning is. In de Energie-Index wordt er dieper in gegaan op de duurzaamheid van de woning dan bij een energielabel. In de Energie-Index worden naar 150 kenmerken bekeken terwijl er bij het energielabel maar naar 10 worden gekeken.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Wat als ik minder stroom op wek dan verbruik?

Als je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.

Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.

Hoe bereken ik de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Formule: (Wattpiek per paneel x aantal panelen) – 12,5% = opbrengst in kWh per jaar. 
De opbrengst van een gemiddeld paneel in Nederland is op dit moment 250 Wattpiek. Er zijn panelen die meer opleveren (nieuwe generatie is 280 Wattpiek) of juist minder opleveren. 
12,5% is de uitvalratio gebaseerd op onderzoek van de Universiteit van Utrecht. 
Dus 10 panelen: (250 Wattpiek x 10) – 12,5% = 2188 kWh.

Energielabel aanvragen voor jouw woning

Vul je gegevens in en maak direct een afspraak voor het opnemen van jouw energielabel.