Voor gemeentelijke monumenten is een energielabel niet altijd verplicht. Dit kan komen door een paar uitzonderingen.
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een pand is. Bij een gemeentelijk of historisch monument wordt er echter geen rekening gehouden met historische waarden en gebruik. Een energielabel bij een gemeentelijk monument kan niet altijd een juist beeld geven van het energieverbruik. Dit kan komen door de bouw van het pand of besparingen die worden gemist. Daarom past een energielabel advies niet altijd bij een monument. Dit kan veel invloed hebben op de waarde van het pand. Wat niet relevant is bij zo’n pand.
Voor de meeste monumenten bestaat er dus een uitzondering. Maar welke gebouwen nog meer? Er zijn uitzonderingen voor rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten. Ben je eigenaar van zo’n pand? Je mag het dan verhuren of verkopen zonder energielabel. Het is wel zo dat het pand een tijdelijk energielabel heeft. Dit hoef je dan niet om te zetten naar een definitief energielabel.
Draagt het pand bij aan een stads- of dropszicht. Dan is een definitief energielabel wel verplicht.
Een energielabel aanvragen kan heel makkelijk. Dit doe je door een aantal gegevens in te vullen in ons webformulier. Wanneer je een energielabel wilt aanvragen voor een gemeentelijk monument, kan je dit in de notities aangeven. Hier is namelijk een bepaalde soort EP-adviseur voor nodig.
Een energielabel aanvragen gaat als volgt: je komt in contact en maakt eerst een afspraak met een partij als Nova-Eco. Vervolgens sturen wij één van onze energieadviseurs bij je langs. De duur van het bezoek zal ongeveer 1 á 2 uur duren, waarbij wij alle kenmerken van jouw pand zullen noteren. Hierbij nemen we foto’s van je woning en bekijken we de mate waarin jouw monument is geïsoleerd. Daarnaast nemen we ook aanvullende maatregelen op in het rapport.
Meer over energielabelsVul de gegevens in en maak direct een afspraak met een energieadviseur.