Energielabel kantoor Is het verplicht?

Een energielabel voor kantoor is verplicht.
Meer informatie
 • Uitgebreid rapport
 • Snel geregeld
 • Voor bedrijven
Energielabeloverleg op het kantoor
Energielabel C voor kantoren

Energielabel voor je kantoor

Een energielabel is sinds 2015 verplicht voor kantoren en bedrijfspanden. Wanneer je een kantoor of pand gaat opleveren voor verkoop of verhuur, is het sinds 2008 verplicht een energielabel voor je kantoor te hebben. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig en is dus ook beschikbaar voor kantoren en bedrijfspanden.

Een energielabel is verplicht voor eigenlijk elk soort gebouw wat toegankelijk is via een balie, hal of entree. Dit geldt dus voor kantoren, bedrijfspanden, winkelpanden, gemeentes etc.

Een energielabel is niet verplicht voor het volgende:

 • Caravans
 • Woonwagens/boten
 • Monumenten
 • Kerken
 • Tijdelijke gebouwen (opvang)
 • Gebouwen met een oppervlakte van minder dan 50m²
Energielabel aanvragen 2023

Waarom is het energielabel verplicht?

Een energielabel hebben bij oplevering, verkoop of verhuur van een kantoor of bedrijfspand is sinds 2008 al verplicht. Voorheen kon je een energielabel makkelijk aanvragen bij de overheid. Dit is nu niet meer het geval.

De overheid heeft een energielabel voor kantoren verplicht gemaakt om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Dit komt door de doelstellingen die zijn gemaakt in het energieakkoord uit 2013. Dit energieakkoord is er om Nederland en Europa duurzaam te maken op gebied van energievoorzieningen.

Zoals we al eerder aangaven, is een energielabel dus verplicht wanneer je een pand gaat verkopen of verhuren. Wanneer dat gebeurd moet er een geldig energielabel aanwezig zijn. Dit wordt sinds 2017 streng gecontroleerd door de inspectie Leefomgeving en transport. Deze organisatie deelt een boete uit wanneer de regels niet worden nageleefd. De boete op het niet hebben van een energielabel kan oplopen tot €20.250,-. Als je de boete wilt voorkomen, zorg dan op tijd voor een energielabel.

Energielabel aanvragen
Mensen zijn blij met het energielabel van hun kantoor

Energielabel C voor kantoren

Zoals nu duidelijk is is een energielabel verplicht voor kantoren en bedrijfspanden. Maar vanaf 1 januri 2023 is het verplicht om minimaal energielabel C te hebben voor je kantoor of bedrijfspand. Wanneer het kantoor  of bedrijfspand voor 1 januari 2023 niet in het bezit is van energielabel c, mag het niet meer functioneren als kantoor.

Is het pand nog niet in bezit van een geldig energielabel, bijvoorbeeld omdat het energielabel lager is dan energielabel C. Dan moet je flinke energiebesparende stappen gaan zetten. Je kan je energielabel omhoog krikken door een aantal maatregelen toe te passen op je pand.

Dit is wat je kan doen om mee te beginnen:

Meer informatie
Energielabel verbeteren

Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel voor een kantoor verschilt. Het ligt aan hoeveel m² je kantoor is en hoe groot het energierapport moet zijn. De kosten van een zakelijke energielabel beginnen bij €600,-. 

Boete zonder energielabel

Op het moment dat je je kantoor of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren moet je dus een energielabel hebben. Het maakt niet uit of het energielabel A is of energielabel F. Als jou kantoor geen energielabel heeft op moment van overdracht, riskeer je een boete. Die boete is vanaf 1 november 2021 voor een particuliere verkoper €435,-. Als een bedrijf een woning verkoopt dan is de boete €870,-. Deze bedragen gelden per verkocht pand zonder definitief energielabel.

Meer over de kosten

Vraag vrijblijvend een energielabel aan voor je kantoor

Wees er op tijd bij en regel voor 2023 een energielabel voor jouw kantoor of bedrijfspand. Je kan hier vrijblijvend een offerte aanvragen voor een zakelijk energielabel.

Veelgestelde vragen

Over energielabels voor kantoren en bedrijfspanden

Per wanneer is energielabel C verplicht voor kantoren?

Energielabel C is voor kantoren verplicht vanaf 2023. Je kantoor of bedrijfspand moet dan minimaal energielabel c of hoger hebben. Ander mag dit pand niet meer als kantoor worden gebruikt.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel is een letter. De letter wordt bepaald op basis van het energieverbruik, energie besparende methodes en isolatiewaarde.