Energielabel voor je recreatiewoning

Een energielabel is verplicht voor recreatiewoningen
Meer informatie
  • Inzichtelijk rapport
  • Snel geregeld
  • Voor recreatiewoningen
Energielabel zelf berekenen
Energielabel voor deze recreatiewoning

Energielabel voor een recreatiewoning

Wanneer je eigenaar bent van een recreatiewoning, moet je bij verkoop of verhuur van de woning een energielabel hebben. Net zoals bij normale woningen. Als je geen energielabel hebt op je recreatiewoning voordat je gaat verkopen of verhuren, riskeer je een boete.

Het is dus verplicht een energielabel te hebben voor je vakantiewoning. Om dit energielabel omhoog te brengen, kan je een aantal energiebesparende maatregelen nemen. Dit kan zijn om bijvoorbeeld te beginnen met het isoleren van je woning, of het laten installeren van zonnepanelen op je dak.

Voor sommige gevallen hoef je geen energielabel aan te vragen. Maar in de meeste gevallen wel, dus zorg dat je op tijd een energielabel aanvraagt. Voor een aantal gevallen heb je dus geen energielabel nodig voor recreatiewoningen. Bekijk hier de uitzonderingen:

  • Een vrijstaand gebouw met een woonoppervlakte van minder dan 50m² heeft geen energielabel nodig. Dit zijn dus ook stacaravans en chalets.
  • Als je je recreatiewoning minder dan vier maanden per jaar gebruikt en het energieverbruik minimaal 25% minder is dan bij permanent gebruik.
  • Wanneer je woning is vrijgesteld van een energielabel.
Energielabel aanvragen
Energielabel aanvragen 2023

Een energielabel voor een recreatiewoning aanvragen

Het aanvragen van een energielabel voor een recreatiewoning werkt exact hetzelfde als bij een gewone woning. Één van onze ervaren energieadviseur komt bij je langs voor het opnemen van je label. Hij/zij kan een goede schatting maken maken van je huidige woonsituatie. Daarnaast kan hij dan suggesties doen om je recreatiewoning te verduurzamen en dus een beter energielabel te krijgen

Je kunt een energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een van onze vakbekwame energieadviseurs. De adviseur komt bij jou thuis langs en doet in gemiddeld 1 à 2 uur tijd een controle. Daarna krijg je binnen één week je energielabel binnen met een uitgebreid rapport waarin suggesties staan voor je woning.

 

Energielabel woning

De kosten van een energielabel

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

Maar wat kost het? De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €290,-.
  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €600,-.
Meer over de kosten

Vraag vrijblijvend een energielabel aan voor je recreatiewoning

Wees er op tijd bij en vraag tijdig een energielabel aan voor je recreatiewoning. Doe je dat niet riskeer je een boete. Vraag hem hier direct aan.

Veelgestelde vragen

Over energielabels

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €280,-.
  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €525,-.
Type pand Tarief
Appartement €280,-
Eengezinswoning €310,-
Vrijstaande woning €350,-
Vrijstaande woning boven 250m² €480,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel is een letter. De letter wordt bepaald op basis van het energieverbruik, energie besparende methodes en isolatiewaarde.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.