Energielabel uitgelegd Voor je woning

Alle informatie over jouw energielabel per pagina.
Energielabel handleiding
 • Overzichtelijk
 • Vrijblijvend contact
 • Alle informatie
EP-adivseur controleert het energielabel
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Energielabel uitgelegd

Bij Nova Eco streven we ernaar om je te voorzien van de meest accurate en nuttige informatie over het energielabel van je woning. Het kan soms een uitdaging zijn om te begrijpen wat elk onderdeel van het label betekent en hoe het van invloed is op de energie-efficiëntie van je woning. Daarom hebben we deze uitgebreide handleiding samengesteld om je te helpen bij het navigeren door de complexiteit van woning energielabels.

Energielabel verbeteren

Wat is een Energielabel en waarom is het belangrijk?

Het energielabel van je woning is een indicator van de energieprestaties van je huis. Het wordt bepaald door een gekwalificeerde energieadviseur die rekening houdt met verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de isolatie, de aanwezigheid van hernieuwbare energiebronnen, en de efficiëntie van de gebruikte installaties. Het label varieert van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieonzuinig). Het hebben van een goed energielabel kan de waarde van je woning verhogen en kan je helpen om aanzienlijk te besparen op je energierekening.

Energielabel aanvragen 2023

Het energielabel uitgelegd in onderdelen

 1. Isolatie: De kwaliteit van de isolatie in je woning speelt een cruciale rol in de energie-efficiëntie van je huis. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast in de winter en blijft koeler in de zomer, wat leidt tot minder energieverbruik voor verwarming en koeling.
 2. Installaties: Dit onderdeel beoordeelt de systemen die je gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Het vervangen van verouderde of inefficiënte systemen door energiezuinige alternatieven kan een aanzienlijke impact hebben op je energieverbruik en je energielabel.
 3. Aardgasaansluiting: Het gebruik van aardgas voor verwarming draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Het overstappen op hernieuwbare energiebronnen kan je CO2-voetafdruk verkleinen en je energielabel verbeteren.
 4. Warmtebehoefte in de wintermaanden: Dit onderdeel geeft aan hoeveel energie je woning nodig heeft om warm te blijven in de winter. Een woning met een lage warmtebehoefte is beter geïsoleerd en vereist minder energie voor verwarming.
 5. Risico op hoge binnentemperaturen in de zomer: Dit onderdeel beoordeelt het risico op oververhitting in je woning tijdens de zomermaanden. Het nemen van maatregelen zoals het installeren van buitenzonwering en het verbeteren van de dakisolatie kan helpen om je woning koel te houden.
 6. Aandeel hernieuwbare energie: Dit onderdeel kijkt naar de hoeveelheid hernieuwbare energie die je woning opwekt in verhouding tot het totale energieverbruik. Het verhogen van het aandeel hernieuwbare energie kan je energielabel aanzienlijk verbeteren.
 7. Energierekening: Het energielabel geeft ook een indicatie van je energierekening. Deze indicatie is gebaseerd op gemiddelde cijfers voor vergelijkbare woningen. Door je woning te verduurzamen en je energieverbruik te verminderen, kun je je energierekening verlagen.
Energielabel woning

Verbeterd energielabel? Verminderde energierekening

Na de beknopte samenvatting op de eerste pagina, vind je op de tweede pagina een gedetailleerde uitleg over het energielabel en een schatting van je energierekening. Deze schatting is gebaseerd op gemiddelde cijfers voor woningen die vergelijkbaar zijn met die van jou. Hierbij wordt rekening gehouden met het totale energieverbruik. Dit omvat het verbruik voor verwarming, warm water en koeling van je woning, maar ook voor apparaten zoals de koelkast, tv en verlichting. Niet iedereen leeft even energiebewust, dus daarom zie je hier ook een verdeling in laag, gemiddeld en hoog energieverbruik.

Als je van plan bent om je huis te verduurzamen en daardoor een beter energielabel te krijgen, dan zie je hier hoe je energierekening daardoor kan afnemen. Verander je je gedrag en ga je van een hoog naar gemiddeld of zelfs laag energieverbruik? Bijvoorbeeld door minder lang te douchen? Of door oude apparaten te vervangen door energiezuinige alternatieven? Dan zie je ook wat voor effect dat kan hebben op je energierekening.

Je energielabel verbeteren

Het verbeteren van uw energielabel kan stapsgewijs worden gedaan. Beginnend met een G-label, kan de installatie van een energiezuinige HR-ketel uw label verbeteren naar een F. Vervolgens kan vloerisolatie u helpen om een E-label te bereiken, terwijl muurisolatie uw woning naar een D-label kan brengen. Dakisolatie kan uw woning naar een C-label tillen, en het vervangen van uw huidige ramen door HR-glas kan uw woning naar een B-label brengen. Ten slotte kan de installatie van zonnepanelen uw woning een A-label geven, wat de hoogste energie-efficiëntie aangeeft. Elk van deze stappen draagt bij aan een energiezuinigere woning en een beter energielabel.

Energielabel verbeteren

Voorbeeld energielabel uitgelegd

De labelletter van je woning is prominent aanwezig aan de bovenkant van het energielabel. Deze letter wordt berekend door een energieadviseur die de energieprestatie van je woning beoordeelt. De voorpagina van het energielabel biedt een beknopte samenvatting van de verschillende factoren die de energie-efficiëntie van je woning bepalen.

Bekijk hieronder een voorbeeld van het gehele energielabel. Per pagina staan de aantal bovengenoemde onderdelen voor een standaardwoning.

Voorbeeld energielabel

Veelgestelde vragen

Wat als je huis geen energielabel heeft?

Als een woning geen energielabel heeft, dan moet deze worden voorzien van een energielabel voordat deze verkocht of verhuurd wordt. Dit kan worden aangevraagd bij een gecertificeerd energieadviseur. Als er geen energielabel aanwezig is bij de verkoop of verhuur van de woning, kan dit leiden tot een boete.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke punten tellen voor energielabel?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Ook wordt er gekeken naar de oppervlakte van de woning en het bouwjaar.

Moet ik verplicht aanwezig zijn bij de opname van mijn portefeuille?

De aanwezigheid tijdens de inspectie is niet verplicht, zolang het pand maar volledig toegankelijk is voor de energie adviseur.

Is energielabel F goed?

Nee, een energielabel F is niet goed. Het is een van de laagste energielabels en geeft aan dat de woning zeer energie-onzuinig is. Dit kan resulteren in hoge energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Een offerte voor een nieuw of hoger energielabel?

 • Dien je aanvraag in en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.
 • Profiteer van een vaste, scherpe en vrijblijvende prijsopgave, rechtstreeks in je mailbox.
 • Offerte geaccepteerd? Dan nemen we binnen een dag contact op om een afspraak te maken.
 • Je ontvangt je energielabel al binnen enkele werkdagen na inspectie.

"*" geeft vereiste velden aan