Je energielabel verbeteren

Lees hier meer over het verbeteren van je energielabel.
Meer informatie
 • Van G naar A
 • Label verbeteren
 • Duurzame opties
Energielabel woning

Je energielabel verbeteren stapsgewijs

Het verbeteren van uw energielabel kan stapsgewijs worden gedaan. Beginnend met een G-label, kan de installatie van een energiezuinige HR-ketel uw label verbeteren naar een F. Vervolgens kan vloerisolatie u helpen om een E-label te bereiken, terwijl muurisolatie uw woning naar een D-label kan brengen. Dakisolatie kan uw woning naar een C-label tillen, en het vervangen van uw huidige ramen door HR-glas kan uw woning naar een B-label brengen. Ten slotte kan de installatie van zonnepanelen uw woning een A-label geven, wat de hoogste energie-efficiëntie aangeeft. Elk van deze stappen draagt bij aan een energiezuinigere woning en een beter energielabel.

Energielabel aanvragen

Energielabel check

Je huidige energielabel checken

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
Warmtepomp door Nova Eco

Van G naar F: Energiezuinige HR-ketel

Als uw woning momenteel een G-label heeft, is de eerste stap naar verbetering het installeren van een energiezuinige HR-ketel. Deze ketels zijn ontworpen om de warmte die normaal verloren gaat in het verbrandingsproces te hergebruiken, waardoor ze veel efficiënter zijn dan traditionele ketels. Het vervangen van uw oude ketel door een HR-ketel kan een aanzienlijke verbetering van uw energielabel betekenen. Bovendien kan de installatie van een HR-ketel bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van uw energiekosten op de lange termijn, wat een extra voordeel is voor huiseigenaren.

 

Vloerisolatie leggen op de vloer

Van F naar E: Vloerisolatie

Voor woningen met een F-label is vloerisolatie een effectieve manier om uw energielabel te verbeteren. Door uw vloer te isoleren, kunt u warmteverlies via de vloer verminderen, wat resulteert in een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Dit kan uw energieverbruik aanzienlijk verminderen en uw energielabel verbeteren. Bovendien kan vloerisolatie bijdragen aan een comfortabeler binnenklimaat, omdat het helpt om de temperatuur in uw woning het hele jaar door stabiel te houden.

 

De voordelen van spouwmuurisolatie

Van E naar D: Muurisolatie

Als uw woning een E-label heeft, kan muurisolatie een grote stap zijn naar een beter energielabel. Door uw muren te isoleren, kunt u warmteverlies door de muren verminderen, wat kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van uw energieverbruik. Dit kan uw energielabel verbeteren en uw woning comfortabeler maken. Bovendien kan muurisolatie bijdragen aan een betere geluidsisolatie, wat kan leiden tot een rustiger en aangenamer woonklimaat.

Dakisolatie aangebracht op de zolder

Van D naar C: Dakisolatie

Voor woningen met een D-label kan dakisolatie een effectieve manier zijn om uw energielabel te verbeteren. Warmte stijgt op, dus zonder goede dakisolatie kan er veel warmte verloren gaan. Door uw dak te isoleren, kunt u dit warmteverlies verminderen, wat kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van uw energielabel. Bovendien kan dakisolatie bijdragen aan het voorkomen van vocht- en schimmelproblemen, wat kan leiden tot een gezonder binnenklimaat.

HR++ glas aanbrengen

Van C naar B: HR-glas

Als uw woning een C-label heeft, kan het vervangen van uw huidige ramen door HR-glas een effectieve manier zijn om uw energielabel te verbeteren. HR-glas, ook bekend als hoogrendementsglas, heeft een speciale coating die helpt om warmte binnen te houden, waardoor uw woning energiezuiniger wordt. Bovendien kan HR-glas bijdragen aan een betere geluidsisolatie en kan het helpen om condensatie op de ramen te verminderen, wat kan leiden tot een comfortabeler en gezonder binnenklimaat.

Je woning verduurzamen met zonnepanelen

Van B naar A: Zonnepanelen

Voor woningen met een B-label is de installatie van zonnepanelen de laatste stap naar een A-label. Zonnepanelen genereren duurzame energie direct uit zonlicht, waardoor uw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet wordt verminderd. Dit kan uw energieverbruik aanzienlijk verminderen en uw woning een A-label geven, wat de hoogste energie-efficiëntie aangeeft. Bovendien kunnen zonnepanelen bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van uw energierekening en kunnen ze zelfs een bron van inkomsten worden als u overtollige energie teruglevert aan het net.

Meer over zonnepanelen

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over energielabels

Heb ik een energieadviseur nodig voor een energielabel?

Ja, vanaf 2021 heb je een gecertificeerde energieadviseur nodig voor het registreren van een energielabel.

Heeft energielabel invloed op taxatie?

Ja, een energielabel kan invloed hebben op de taxatie van een woning. Een woning met een beter energielabel kan in sommige gevallen meer waard zijn dan een vergelijkbare woning met een slechter energielabel. Dit komt doordat een beter energielabel kan resulteren in lagere energiekosten en een hoger comfortniveau voor de bewoners, wat kan leiden tot een hogere verkoopprijs of huurprijs.

Hoe bereken je een energielabel?

Het energielabel van een woning wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. De berekening van het energielabel wordt uitgevoerd door een gecertificeerd energieadviseur. Hieronder volgen de stappen die de energieadviseur neemt om het energielabel van een woning te berekenen:

 • Inspectie: De energieadviseur inspecteert de woning en verzamelt informatie over onder andere de oppervlakte, het bouwjaar, de isolatie, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.
 • Invoeren gegevens: De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma dat door de overheid is goedgekeurd voor de berekening van energielabels.
 • Berekening: Het softwareprogramma berekent op basis van de ingevoerde gegevens het energielabel van de woning. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de geldende normen en richtlijnen.
 • Advies: Na het berekenen van het energielabel geeft de energieadviseur advies over mogelijke verbeteringen om het energielabel van de woning te verbeteren.
 • Registratie: Het energielabel wordt geregistreerd in de database van de overheid en er wordt een officieel energielabelcertificaat opgesteld dat bij de verkoop of verhuur van de woning aan de nieuwe eigenaar of huurder moet worden overhandigd.

Het energielabel is een belangrijk instrument om de energieprestaties van een woning in kaart te brengen en bewoners te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Wat is het verschil tussen energielabel A en F?

Een energielabel A geeft aan dat een woning zeer energiezuinig is, terwijl een energielabel F aangeeft dat een woning zeer energie-onzuinig is. Dit verschil wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van de woning, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.

Welke punten tellen voor energielabel?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Ook wordt er gekeken naar de oppervlakte van de woning en het bouwjaar.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Een offerte voor een nieuw of hoger energielabel?

 • Dien je aanvraag in en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.
 • Profiteer van een vaste, scherpe en vrijblijvende prijsopgave, rechtstreeks in je mailbox.
 • Offerte geaccepteerd? Dan nemen we binnen een dag contact op om een afspraak te maken.
 • Je ontvangt je energielabel al binnen enkele werkdagen na inspectie.