Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur woning: wat houdt dit in?

Als je je huis wilt verkopen of verhuren, ben je verplicht om een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Maar wat houdt dit energielabel precies in? In deze blog lees je alles wat je moet weten over energielabels.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het label is opgedeeld in de klassen A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Het energielabel is gebaseerd op de bouwkundige eigenschappen van de woning, zoals de isolatie, ventilatie en verwarming.

Waarom is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht gesteld door de overheid om de energiezuinigheid van woningen te stimuleren. Het doel is om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen en zo bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Hoe kom je aan een energielabel?

Een energielabel kun je aanvragen bij een gecertificeerd bedrijf. Dit bedrijf komt langs om de energieprestatie van je woning te beoordelen en stelt vervolgens het energielabel op. Dit energielabel is 10 jaar geldig.

Wat als je geen energielabel hebt bij verkoop of verhuur?

Als je geen energielabel hebt bij verkoop of verhuur van je woning, riskeer je een boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze boete kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Het energielabel is gebaseerd op de bouwkundige eigenschappen van de woning en is 10 jaar geldig. Zorg ervoor dat je bij verkoop of verhuur van je woning beschikt over een geldig energielabel om een boete te voorkomen.