Energielabel verplicht wat je moet weten?

Wat moet je weten over het hebben van een energielabel ?
Energielabel checken
 • Uitgebreid rapport
 • Binnen enkele seconden
 • Snel geregeld
Energielabel aanvragen 2023
Zelf energielabel berekenen tool

Wat is een energielabel en waarom is het verplicht?

Het energielabel is een essentieel hulpmiddel om inzicht te krijgen in de energiezuinigheid van woningen en gebouwen. In Nederland is het energielabel verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een pand. Deze informatieve tekst helpt je te begrijpen wat het energielabel inhoudt, waarom het verplicht is en wat de gevolgen zijn als je hier niet aan voldoet.

Het energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (energieverspillend). De verplichting van het energielabel komt voort uit de Europese regelgeving. Het doel is om energiebesparing en verduurzaming te stimuleren en de CO2-uitstoot te verminderen. Door het energielabel verplicht te stellen, krijgen kopers en huurders inzicht in de energieprestatie van een pand en kunnen zij bewuste keuzes maken.

Energielabel verbeteren

Energielabel checken

Vul het type woning en het adres hieronder in om het geldige energielabel van de woning te controleren. Als je meerdere energielabels van verschillende adressen wilt controleren, vernieuw dan deze webpagina voordat je een nieuw adres invoert. Het systeem geeft onmiddellijk het huidige geldige energielabel voor je woning weer, inclusief de geldigheidsduur ervan.

Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat het systeem een voorlopig energielabel weergeeft en dat deze gegevens niet officieel zijn. Ze kunnen niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld de overdracht van een woning.

 

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
EP-adivseur controleert het energielabel

Energielabel verplicht: hoe vraag je hem aan?

Je kunt bij ons gemakkelijk en goedkoop een energielabel aanvragen. Wij komen bij jou thuis langs en doet in 1 hooguit 2 uur tijd een controle.

Wij nemen de volgende kenmerken van je woning op: de afmetingen van je woning, de aanwezige isolatie en eventuele installaties (warmtepomp en zonnepanelen). Op basis hiervan calculeren wij de hoeveelheid energie die er nodig is voor het verwarmen van je woning, water, ventilatie en koeling. Zo is het label nauwkeurig en hebben we ook verbetermogelijkheden voor je in kaart gebracht. Tot slot komen ook aanbevelingen voor verdere verduurzaming op het label te staan.

Energielabel aanvragen
Ep-adviseur geeft advies

Wat zijn de gevolgen als je geen energielabel hebt?

Wanneer je als eigenaar van een pand het energielabel verplicht negeert, loop je het risico op een boete. Deze boete kan oplopen tot €405 voor particulieren en zelfs tot €20.250 voor bedrijven. Daarnaast kan het ontbreken van een energielabel de verkoop of verhuur van je pand bemoeilijken, aangezien potentiële kopers of huurders geen inzicht hebben in de energieprestatie van het pand.

Energielabel verbeteren

Energielabel verplicht: wat zijn de voordelen?

Het verplichte energielabel biedt zowel voor eigenaren als kopers of huurders diverse voordelen:

 • Transparantie: het energielabel geeft duidelijk inzicht in de energieprestatie van een pand, wat helpt bij het maken van bewuste keuzes.
 • Energiebesparing: het label stimuleert woningeigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen, wat leidt tot een lagere energierekening
 • Verhoogde woningwaarde: een beter energielabel kan de waarde van een woning verhogen, waardoor het aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers.
 • Duurzaamheid: door te investeren in energiezuinige maatregelen draag je bij aan een duurzamere samenleving en help je klimaatverandering tegen te gaan.
Besparen op je energierekening door LED lampen

5 tips voor het verbeteren van je energielabel

Als je je energielabel wilt verbeteren, zijn er diverse maatregelen die je kunt nemen:

 • Isolatie: zorg voor goede isolatie van dak, muren, vloer en ramen om warmteverlies te beperken.
 • Verwarming: kies voor een energiezuinige cv-ketel of overweeg een warmtepomp als alternatief.
 • Ventilatie: zorg voor een goed ventilatiesysteem dat warmte terugwint en zo energieverbruik vermindert.
 • Zonnepanelen: plaats zonnepanelen op je dak om duurzame energie op te wekken en je energierekening te verlagen.
 • Ledverlichting: vervang oude gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige ledverlichting.

Veelgestelde vragen

Hoe oud mag een energielabel zijn?

Een energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Na deze periode moet er opnieuw een energielabel worden aangevraagd en opgesteld.

Is energielabel F goed?

Nee, een energielabel F is niet goed. Het is een van de laagste energielabels en geeft aan dat de woning zeer energie-onzuinig is. Dit kan resulteren in hoge energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Wat is het verschil tussen energielabel A en F?

Een energielabel A geeft aan dat een woning zeer energiezuinig is, terwijl een energielabel F aangeeft dat een woning zeer energie-onzuinig is. Dit verschil wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van de woning, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.

Welke punten tellen voor energielabel?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Ook wordt er gekeken naar de oppervlakte van de woning en het bouwjaar.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Een offerte voor een nieuw of hoger energielabel?

 • Dien je aanvraag in en krijg binnen 24 uur een gepersonaliseerde offerte.
 • Geniet van een vast, concurrerend en vrijblijvend prijsvoorstel, direct in je inbox.
 • Offerte goedgekeurd? We nemen binnen 24 uur contact met je op om een afspraak in te plannen.
 • Na de inspectie ontvang je jouw energielabel al binnen 5 werkdagen.