Energielabel verbeteren Hoe doe je dat?

Hoe verbeter je snel het energielabel voor jouw woning?
Snel verbeteren
 • Meer tips
 • Besparen
 • Vrijblijvend aanvragen
Energielabel verbeteren
Energielabel aanvragen 2022

Hoe kan je energielabel verbeteren?

Er zijn al gauw een aantal dingen die je kan doen om je energielabel woning te verbeteren. Om te beginnen met de beste optie gaan we even kijken naar isolatie. Er zijn veel verschillende soorten isolatiemogelijkheden, denk aan dak-, vloer-, en spouwmuurisolatie. Dit samen kan al zorgen dat je energielabel flink omhoog springt. Dit komt omdat je enorm veel bespaart op je energierekening. Je betaald al gauw de helft minder aan stroom en gas wanneer je woning goed is geïsoleerd. Meestal heb je dan al energielabel A of B.

Energielabel aanvragen
Zonnepanelen op het dak

Je energielabel verbeteren met duurzame warmte

Het kan zijn dat je woning al vrij goed is geïsoleerd. Dan is het niet slim om te kijken naar nog meer isolatie. Dan is het slim om te kijken naar de bron van warmte. Waar haal je je stroom en gas vandaan?

Je kan bijvoorbeeld beginnen met het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen. Een zonneboiler zorgt er voor dat je water verwarmt wordt met energie van de zon. Daardoor bespaar je bijna de helft van je energie- en gas verbruik.

Wanneer je zonnepanelen op je dak laat plaatsen zorg je dat je je eigen energie op gaat wekken. Hierdoor ga je dus je eigen energie verbruiken. Hiermee ga je dus een stuk minder betalen aan je energieleverancier. Mocht je zelfs te veel energie opwekken, kan je ook terugleveren aan het net en direct geld verdienen aan je zonnepanelen. Het is dus altijd een goede investering.

Meer verduurzamen
Kieren dichten met tochtstrips

Van C naar B met nieuw HR++ glas

Er gaat veel warmte verloren aan ramen met enkelglas. Dit komt omdat enkelglas lastig isoleert en veel warmte door laat naar buiten. Ook in de zomer zorgt het dat het heel warm kan worden in huis wat niet comfortabel is.

Met dubbelglas kan je dus snel veel besparen op je energierekening en je energielabel woning verbeteren. Dik glas isoleert goed en houdt je dus de warmte binnen en de koelte buiten. Vooral HR+++ glas werkt goed als isolatie.

Isoleren van de muren

Energielabel verhogen door isolatie

Één van de beste manieren om je energielabel te verbeteren is woningisolatie. Je kan op verschillende manieren je woning isoleren. Gevel-, dak of vloerisolatie kunne er voor zorgen dat je energielabel snel omhoog gaat. Wanneer je isoleert, heb je namelijk al een kwart van de verwarmingskosten er uit. Dit is een stuk minder wanneer je een woning met energielabel C of D hebt.

De verschillende isolatiesoorten in het kort:

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) opgevuld met isolatie. Isolatie in de spouw voorkomt dat warmte uit huis verloren gaat. Dit brengt veel voordelen met zich mee zoals een lagere energierekening, hoger wooncomfort en een hoger energielabel.

Vloerisolatie kan worden aangebracht met meerdere soorten isolatiematerialen. De drie meest voorkomende isolatiematerialen zijn isolatieplaten, PUR-schuim en EPS korrels. De plaatsing hangt dus af van het isolatiemateriaal en het soort vloer.

Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte in huis beter wordt behouden. Door het dak met isolatiemateriaal te bedekken, kan je flink besparen op de energiekosten. Er zijn verschillende soorten manieren om het dak te isoleren. Zo kun je er voor kiezen om de binnen- en buitenzijde van een plat dak, hellend dak en de zoldervloer te laten isoleren.

Meer over isolatie

Veelgestelde vragen

Meer informatie over het energielabel

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel is een letter. De letter wordt bepaald op basis van het energieverbruik, energie besparende methodes en isolatiewaarde.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.

Vrijblijvend energielabel aanvragen
voor je woning

Vul je gegevens in en maak direct een afspraak voor het opnemen van jouw energielabel.