Een hoog energielabel is geld waard bij de verkoop van een huis. Bij een beter energielabel ligt de verkoopprijs gemiddeld € 6.000 hoger. Uit onderzoek is gebleken dat een hoger energielabel goed is voor een hogere verkoopprijs (taxatie) van twee procent. En aangezien huizen voor tonnen worden verkocht, levert dit percentage een aanzienlijk bedrag op. Andersom leveren de ‘rode labels’ F en G een prijskorting van 13.000 euro op, zo blijkt uit onderzoek van de Tilburg University.
Een beter energielabel betekent dat een woning behaaglijker en meer comfortabel is. Het betekent ook dat de energierekening van een woning lager is. Zo neemt de CO2-uitstoot af en zoals gezegd: de WOZ-waarde van uw woning stijgt. Bovendien gaat het treffen van energiezuinige maatregelen in de toekomst steeds meer en meer een rol spelen in de hoogte van de WOZ-waarde van uw woning.
Koop je een woning met een geldig geregistreerd energielabel B of hoger? Dan krijg je korting op uw hypotheekrente: 0,10% bij label B en 0,15% bij label A. Er zijn maar liefst acht banken die een duurzaamheidskorting geven aan hun klanten. Maar de voorwaarden kunnen onderling verschillen. Deze maatregel noemen ze ook wel ze de ‘Duurzaamheidskorting’. Daarnaast geldt deze maatregel ook als je een verbouwing uitvoert waarbij je woningen energiezuiniger wordt. Het kan overigens zijn dat banken hier nog verdere speciale (korting) aanvullingen bieden. Wij zetten een aantal op een rij:
Je ontvangt korting op je hypotheekrente als je een woning met energielabel A of B koopt. Dit geldt ook als je een nieuwbouwwoning koopt. Ook je energiebesparende maatregelen doorvoert in je woning en als het ware je woning letterlijk verbouwt naar energielabel A of B en je registreert het energielabel via de overheid binnen 24 maanden na de start van de rentevaste-periode, dan heb je ook recht op deze korting. Deze wordt vaak automatisch geactiveerd vanaf de eerste dag vanaf de volgende maand na de dag van labelregistratie.
De WOZ-waarde van jouw woning wordt door de gemeente op basis van de geschatte marktwaarde bepaald. De peildatum betreft altijd 1 januari van het jaar daarvoor. De WOZ-beschikking die je in 2023 ontvangt, heeft dus een waarde peildatum van 1 januari 2022. De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt, de ligging van je woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters.