Energielabel aanvragen voor je woning of bedrijf

Vraag hier vrijblijvend jouw energielabel aan
Meer informatie
 • Inzichtelijk rapport
 • Snel geregeld
 • Kortingen op projecten
Energielabel aanvragen

Een energielabel voor jouw woning of bedrijf

Vraag je direct je energielabel aan in 3 stappen

1

Vul jouw gegevens in

Wanneer het aanvraagformulier volledig is ingevuld en verstuurd, wordt deze direct verwerkt en bij een van onze energieadviseurs neergelegd.​

2

Maak een afspraak

De energieadviseur zal zo snel mogelijk contact met jou opnemen om een afspraak te maken op locatie. Het controleren van de woning duurt 1 á 2 uur.

3

Ontvang jouw energielabel

De energieadviseur verwerkt de controle en geeft jouw woning een energielabel met daarbij een uitgebreid adviesrapport.

Energielabel woning

Waarom een energielabel aanvragen?

Met een energielabel kunnen potentiële kopers en huurders snel en overzichtelijk zien of een woning energiezuinig is of niet. Dit is erg handig, want een woning met een hoog label heeft verschillende voordelen. Denk hierbij aan een lagere energierekening, hoger wooncomfort en beter voor het milieu.

Het label bestaat uit verschillende klassen, die lopen van klasse A (donker groen, zeer zuinig) tot en met klasse G (donker rood, zeer onzuinig). Vanaf 1 januari 2021 is het uitgebreide label verplicht wanneer je de woning wilt verkopen of verhuren.

Daarnaast kan je ook zien welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning van toepassing kunnen zijn, zoals het plaatsen van zonnepanelen of dakisolatie. Wanneer je jouw huis of pand gaat verkopen of gaat verhuren, is een geldig energielabel verplicht. Heb je die niet, dan riskeer je een boete.

Wil je weten of je al een energielabel hebt? Bezoek dan deze website.

Energielabel aanvragen
Aanvraagformulier energielabel

Adviesrapport en korting op duurzaamheidsprojecten

Bij Nova Eco dragen we graag bij aan een duurzame wereld. Daarom krijg je korting op onze duurzaamheidsprojecten wanneer je een label aanvraagt. Via het adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke projecten voor jouw woning van belang zijn.

Vervolgens kun je gratis en vrijblijvend tot wel 4 vakmannen vergelijken voor jouw project. Je profiteert niet alleen van de korting op het project, maar ook van de stijgende woningwaarde. Een hogere klasse op het label betekent namelijk een stijging in de waarde van jouw woning.

De verduurzamingsprojecten zijn binnenkort beschikbaar

Energielabel aanvragen
Energielabel aanvragen 2023

Energielabel verplicht

Een energielabel hebben bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning is sinds 2008 al verplicht. Voorheen kon je een label makkelijk aanvragen bij de overheid. Dit is nu niet meer het geval.

De overheid heeft een label voor woningen verplicht gemaakt om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Dit komt door de doelstellingen die zijn gemaakt in het energieakkoord uit 2013. Dit energieakkoord is er om Nederland en Europa duurzaam te maken op gebied van energievoorzieningen.

Zoals we al eerder aangaven, is een energielabel dus verplicht wanneer je een pand gaat verkopen of verhuren. Wanneer dat gebeurd moet er een geldig label aanwezig zijn. Dit wordt sinds 2017 streng gecontroleerd door de inspectie Leefomgeving en transport. Deze organisatie deelt een boete uit wanneer de regels niet worden nageleefd. De boete op het niet hebben van een label kan oplopen tot €20.250,-. Als je de boete wilt voorkomen, zorg dan op tijd voor een geldig label.

Energielabel aanvragen
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Hoe verloopt de aanvraag van jouw label?

Je kunt een energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een van onze vakbekwame energieadviseurs. De adviseur komt bij jou thuis langs en doet in gemiddeld 1 à 2 uur tijd een controle.

De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen van de woning, de aanwezige isolatie en installaties, zoals warmtepomp en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, het verwarmen van water, ventilatie en koeling. Zo wordt het label  nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen hierdoor ook op het label te staan. Daarnaast krijg je bij Nova Eco korting op onze duurzaamheidsprojecten.

De kosten

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken. Heb je een vraag over energielabels? Bekijk de veelgestelde vragen.

Meer over de kosten
Energielabel C voor kantoren

Energielabel voor je kantoor

Een energielabel is sinds 2015 verplicht voor kantoren en bedrijfspanden. Wanneer je een kantoor of pand gaat opleveren voor verkoop of verhuur, is het sinds 2008 verplicht een energielabel voor je kantoor te hebben. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig en is dus ook beschikbaar voor kantoren en bedrijfspanden.

Een energielabel is verplicht voor eigenlijk elk soort gebouw wat toegankelijk is via een balie, hal of entree. Dit geldt dus voor kantoren, bedrijfspanden, winkelpanden, gemeentes etc.

Meer over zakelijke energielabels

Soorten energielabels

Er zijn verschillende soorten energielabels in Nederland. Wij leggen elk label even kort uit voor je.

Een energielabel is een rapport of label wat laat zien hoe energiezuinig je woning is. Wil je je woning of kantoor verkopen of verhuren? Dan is het verplicht om een label te hebben. Het spreekt voor zich, hoe hoger je label, hoe zuiniger je woning. Hier lees je welke labels er zijn.

Soorten energielabels

Vraag direct jouw energielabel aan

Vul je gegevens in en maak direct een afspraak voor het opnemen van jouw label.

Opgewekte opnemer

Snelle afspraak, opgewekte “opnemer” en geen verrassing(en) bij het afrekenen. Na 8 werkdagen (uitgebreid) label in huis.

Joop Broek
Vriendelijke adviseur

Vriendelijke adviseur; nauwkeurig onderzoek; deskundige informatie

peterjan welp
Netjes en op tijd geregeld voor een scherpe prijs

Er is snel gereageerd op een aanvraag voor een energielabel voor een nieuwbouwwoning. Na vergelijking van meerdere offertes bleek Nova Eco een scherpe prijs aan te kunnen bieden. Na contact op te hebben genomen met Nova Eco kon er binnen vijf dagen een afspraak worden ingepland voor bezoek van de adviseur. De adviseur is, volgens afspraak, op tijd gekomen en heeft op een prettige manier de woning opgenomen voor beoordeling van het energielabel. Drie werkdagen na opname was het rapport klaar. Wat mij betreft is alles netjes en op tijd geregeld voor een scherpe prijs.

AJ V

Kennisbank energielabels</em

Alle informatie over energielabels

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

Het aanvragen van een energielabel bij Nova Eco duurt niet lang. Vanaf jouw aanvraag gaan we direct een offerte op maat maken. Op het moment dat jij akkoord gaat met de offerte plannen we een datum van opname in. De opname van een energielabel duurt meestal een klein uurtje.

Na de opname krijg jij binnen een week het volledige energierapport opgestuurd met huidige energielabel.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Heb ik een energieadviseur nodig voor een energielabel?

Ja, vanaf 2021 heb je een gecertificeerde energieadviseur nodig voor het registreren van een energielabel.