EP adviseur Label jouw woning

Wat is een EP adviseur en waar kan je die vinden?
EP adviseur vinden
  • Gecertificeerde EP-adviseurs
  • Landelijke dekking
  • Energieadviseur
Ep-adviseur geeft advies
Soort adviseur Activiteiten
EP-W/B EP-adviseur woningbouw basismethode
EP-W/D EP-adviseur woningbouw detailmethode (ook vakbekwaam voor EP-W/B)
EP-U/B EP-adviseur utiliteitsbouw basismethode (ook vakbekwaam voor EP-W/B)
EP-U/D EP-adviseur utiliteitsbouw detailmethode (ook vakbekwaam voor EP-U/B, EP-W/B en EP-W/D)

Wat is een EP-adviseur?

EP-adviseur staat voor Energie Prestatie adviseur. Dit is iemand die bestaande en nieuwe woningen van energielabel kan voorzien. Dit doet die door verschillende punten in een woning of gebouw te beoordelen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een bepaalde software met puntentelling. Een EP-adviseur kan alleen voor woningen een energielabel afgeven.

Bekijk hier de verschillende soorten EP-adviseurs.

Energielabel C voor kantoren

Wat is een EP-U adviseur?

Een EP-U adviseur heeft de bepaalde diploma’s om zowel woningen als utiliteitsgebouwen mag labelen. Er is ook nog een onderscheid onder EP-U adviseurs. Je hebt een EP-U/B adviseur, deze adviseur is vakbekwaam om basis utiliteitsgebouwen te beoordelen maar ook gewone particuliere woningen.

Daarnaast zijn er ook EP-U/D adviseurs, deze adviseurs mogen energielabels uitgeven aan grotere instanties en zijn ook geschikt als EP-U/B, EP-W/B en EP-W/D adviseur.

EP-adivseur controleert het energielabel

Wat is een EP-W adviseur?

Een EP-W adviseur is een adviseur die jouw woning mag labelen. Deze adviseur heeft de certificaten voor het labelen van woningen van elk oppervlak. Een EP-W adviseur mag geen utiliteitsgebouwen labelen. Daar is een ander diploma voor nodig.

Net als bij EP-U adviseurs heb je bij EP-W adviseurs ook nog onderscheid. Een EP-W/B adviseur is een basis adviseur, deze adviseur mag dus wel een gewone woning labelen en afgeven, maar daarentegen geen bedrijfspanden of utiliteitsgebouwen. EP-W/B adviseurs kunnen als zelfstandige of in loondienst werken. Ze worden opgeleid om de basis vergunningen aan te vragen en de energielabels te registreren.

EP-W/D adviseur

Een EP-W/D adviseur wordt opgeleid als details adviseur. Dit houdt in dat je als adviseur naast normale woningen ook bouwkundig en verduurzamingsadvies kan afgeven in je rapport. Deze adviseur is ook vakbekwaam als EP-W/B adviseur.

Zoek je EP-adviseur

Veelgestelde vragen
EP-advisueur

Wat doet een EPA W energieadviseur?

Een EPA W energieadviseur is een onafhankelijke expert die een labelonderzoek doet op een woning. Na de opname van een energielabel maakt hij/zij een rapport en brengt die uit. Op het moment dat een woning een energielabel is toegekend kan de woning verkocht of verhuurd worden.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

  • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
  • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
  • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
  • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
  • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
  • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
  • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.