Geen energielabel bij overdracht woning van je woning

Wat moet je doen wanneer je geen energielabel hebt bij de overdracht van je woning?
Meer informatie
 • Gecertificeerde EP-adviseurs
 • Landelijke dekking
 • Snel geregeld
Energielabel C voor kantoren
EP-adivseur controleert het energielabel

Geen energielabel bij overdracht: wat moet je weten

Bij de overdracht van een woning speelt het energielabel een cruciale rol. Het label informeert over de energiezuinigheid van de woning en kan invloed hebben op de waarde ervan. Maar wat gebeurt er als er geen energielabel beschikbaar is bij de overdracht? Op deze pagina bespreken we de gevolgen van het ontbreken van een energielabel en geven we tips om mogelijke problemen te voorkomen.

Ep-adviseur geeft advies

Wat het ontbreken van een energielabel betekent bij overdracht

Als een energielabel ontbreekt bij de overdracht, kunnen er verschillende gevolgen zijn. Ten eerste kan de verkoper een boete krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor het niet verstrekken van een energielabel. Deze boete kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Daarnaast kan het ontbreken van een energielabel een negatieve invloed hebben op de waarde en verkoopbaarheid van de woning, aangezien potentiële kopers mogelijk minder geïnteresseerd zijn in een woning zonder dit belangrijke document.

Energielabel aanvragen
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Het alsnog verkrijgen van een energielabel

Als er geen energielabel aanwezig is bij de overdracht, kunnen zowel de verkoper als de koper alsnog een energielabel aanvragen. Dit kan gedaan worden via een erkend deskundige die de energieprestatie van de woning beoordeelt. Hierbij zal de deskundige onder andere kijken naar de isolatie, verwarming, ventilatie en de aanwezigheid van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. Op basis van deze beoordeling ontvangt de woning een energielabel, variërend van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig).

Energielabel aanvragen 2023

Problemen voorkomen bij toekomstige overdrachten

Om problemen bij toekomstige overdrachten te voorkomen, is het verstandig om tijdig te zorgen voor een geldig energielabel. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de geldigheidsduur van het energielabel (doorgaans 10 jaar) en vraag indien nodig tijdig een nieuw label aan. Door het energielabel up-to-date te houden, kun je mogelijke boetes en vertragingen bij de overdracht voorkomen.

Daarnaast kan het verstandig zijn om energiebesparende maatregelen te treffen om de energiezuinigheid van de woning te verbeteren. Dit kan resulteren in een beter energielabel, wat de waarde en verkoopbaarheid van de woning ten goede komt. Enkele voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn het isoleren van de woning, het installeren van een energiezuinige verwarmingsinstallatie of het plaatsen van zonnepanelen.

Tot slot is het belangrijk om bij het kopen of verkopen van een woning altijd duidelijk te communiceren over het energielabel. Zorg ervoor dat het label beschikbaar is voor potentiële kopers en neem het energielabel op in de koopovereenkomst om misverstanden en problemen bij de overdracht te voorkomen.

In dit artikel hebben we de gevolgen van het ontbreken van een energielabel bij de overdracht van een woning besproken en enkele tips gegeven om problemen te voorkomen. Door goed geïnformeerd te zijn en tijdig actie te ondernemen, kun je ervoor zorgen dat het energielabel geen obstakel vormt bij de overdracht van je woning.

Type pand Tarief
Appartement €260,-
Eengezinswoning €285,-
Vrijstaande woning €320,-
Nieuwbouw €365,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wat kost een energielabel in 2023?

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2023 zijn voor een normale woning €285 euro. De kosten voor andere woningen verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning.

Veelgestelde vragen

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Vraag hier je energielabel aan

 • Vul vandaag nog het aanvraagformulier in en je ontvangt snel een offerte op maat.
 • Ervaar het gemak van een vrijblijvende offerte met een vaste prijs die kosteloos in je mailbox wordt bezorgd.
 • Je kan het aanbod online accepteren of afwijzen zonder dat je een verklaring hoeft te geven.
 • Zodra je onze offerte accepteert, nemen wij binnen een dag contact met je op om de details af te ronden.
 • In slechts vijf werkdagen hebben wij het energielabel klaar nadat we je huis hebben opgenomen.