Goedkoop energielabel aanvragen Nationaal energielabel

Energielabel goedkoop aanvragen
Energielabel aanvragen
  • Goedkoop
  • Snel geregeld
  • Inzichtelijk rapport
Goedkoop energielabel aanvragen particulier
Energielabel verbeteren

Goedkoop nationaal energielabel aanvragen

Goedkoop nationaal energielabel aanvragen. Bij ons is het eenvoudig en voordelig om een energielabel voor je woning aan te vragen. Ons team bezoekt je thuis en voert binnen maximaal twee uur een grondige inspectie uit.

Tijdens deze inspectie registreren we verschillende aspecten van je huis, zoals de grootte, de isolatie en eventuele aanwezige systemen zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze gegevens berekenen we de benodigde energie voor verwarming, water, ventilatie en koeling van je woning. Dit zorgt voor een precieze bepaling van het energielabel en stelt ons in staat om potentiële verbeteringen voor je woning te identificeren. Daarnaast voorzien we het label van aanbevelingen voor verdere verduurzaming van je huis

Meer over de kosten

Label jouw particuliere woning

Snel energielabel aanvragen in 3 stappen

1

Vul jouw gegevens in

Vul het formulier volledig in. Deze wordt door ons direct verwerkt.

2

Maak een afspraak

Wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op om een afspraak te maken. Het controleren van de woning duurt doorgaans 1 uur.

3

Ontvang jouw energielabel

Het rapport wordt vervolgens verwerkt en je ontvangt energielabel met een uitgebreid adviesrapport.

Energielabel woning

Goedkoop nationaal energielabel regelen binnen 5 werkdagen

De kosten van jouw energielabel hangen af van diverse factoren. De prijs wordt onder andere bepaald door het type woning; een label voor een appartement is bijvoorbeeld goedkoper dan voor een vrijstaande woning. Ook de grootte van de woning speelt een rol: grotere woningen leiden tot hogere kosten voor een energielabel. De locatie van de woning is eveneens een bepalende factor in de prijsbepaling.

Een energielabel wordt verstrekt door een zogenaamde EP-adviseur, ofwel Energieprestatie-adviseur. De beschikbaarheid van deze adviseurs kan per regio verschillen, hoewel er ook landelijke adviseurs zijn die overal in Nederland dezelfde tarieven hanteren. Het is daarom raadzaam om verschillende adviseurs met elkaar te vergelijken.

De prijs wordt ook beïnvloed door de documentatie over de woning die beschikbaar is voor de energieadviseur. Daarnaast speelt de tijd die de adviseur nodig heeft om de woning te analyseren een rol in de uiteindelijke kosten.

Energielabel aanvragen 2023

Energielabel checken

Voer hieronder het type woning en het adres in om het huidige, geldige energielabel te controleren. Wil je de energielabels van meerdere adressen bekijken, ververs dan deze pagina voordat je een nieuw adres invoert. Ons systeem toont direct het geldige energielabel van je woning, inclusief de geldigheidsperiode.

Let op: het systeem kan een voorlopig energielabel tonen. Deze informatie is niet officieel en kan niet worden gebruikt voor doeleinden zoals de overdracht van een woning.

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Kosten nationaal energielabel

Sinds 1 januari 2021 is de aanvraag van een energielabel aanzienlijk duurder geworden. Vorig jaar varieerden de kosten tussen de €200 en €400, afhankelijk van het type woning. Deze prijsstijging is te wijten aan de nieuwe regelgeving die vereist dat energielabels niet meer online aangevraagd kunnen worden, maar alleen verkregen kunnen worden via een bezoek van een EP-adviseur. Door de beperkte beschikbaarheid van deze adviseurs en hun vrijheid om eigen tarieven te hanteren, zijn de kosten voor een energielabel aanzienlijk gestegen.

Er is echter een positieve ontwikkeling geweest in het afgelopen jaar. Door een toename in het aantal EP-adviseurs die energielabels verstrekken, is de prijs van deze labels met ongeveer 7% gedaald. In 2023 betaal je gemiddeld ongeveer €285 voor een energielabel.

Kosten overzicht
Type pand Tarief
Appartement €260,-
Eengezinswoning €285,-
Vrijstaande woning €320,-
Nieuwbouw €365,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Kosten in een overzicht

De prijs van een energielabel wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het type woning, de beschikbare documentatie en de benodigde tijd voor een energieadviseur om de kenmerken van de woning vast te stellen. Als je al een geregistreerd energielabel voor je woning hebt, blijft dit label geldig tot de periode van 10 jaar verstreken is.

In 2023 à 2024 liggen de kosten voor een nationaal energielabel voor een standaard woning rond de €285. De prijzen voor andere soorten woningen kunnen variëren, voornamelijk vanwege de grootte van de woning.

Energielabel particulier 2022

Een nationaal energielabel is verplicht

De overheid heeft een verplichting van een energielabel opgesteld voor de verkoop, verhuur of oplevering van een huis of appartement. Op deze manier wil de overheid eigenaren aanmoedigen om hun woningen te verduurzamen. Wanneer je bij één van bovengenoemde situaties géén energielabel hebt, riskeer je fikse boete. In 2021 bedroeg de boete nog €170, maar deze is sinds 1 januari 2022 flink verhoogd naar €435 voor particulieren en €870 voor bedrijven. In 2023 blijft dit hetzelfde.

Energielabel voor kantoren

Energielabel is niet alleen verplicht voor particulieren

De Nederlandse overheid heeft het bezit van een energielabel verplicht gesteld bij de verkoop, verhuur of oplevering van een huis of appartement. Dit beleid is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren hun woningen duurzamer te maken. Het ontbreken van een energielabel in een van deze situaties kan leiden tot een aanzienlijke boete. In 2021 was de boete €170, maar per 1 januari 2022 is deze boete aanzienlijk verhoogd naar €435 voor particulieren en €870 voor bedrijven. Deze boetebedragen blijven ook in 2023 van kracht.

Meer over zakelijke energielabels

Nationaal energielabel verbeteren stapsgewijs

Het verbeteren van uw energielabel is een proces dat in verschillende stappen kan worden uitgevoerd. Als u begint met een G-label, kan de installatie van een energiezuinige HR-ketel uw woning al naar een F-label brengen. Door vervolgens vloerisolatie toe te passen, kunt u een E-label bereiken. Muurisolatie kan uw woning verder verbeteren naar een D-label. Met dakisolatie kunt u een C-label behalen, en door uw huidige ramen te vervangen door HR-glas, kan uw woning een B-label krijgen. Als laatste stap kan de installatie van zonnepanelen ervoor zorgen dat uw woning het hoogste niveau van energie-efficiëntie bereikt met een A-label. Elke stap in dit proces draagt bij aan een energiezuinigere woning en een verbeterd energielabel.

Energielabel goedkoop aanvragen

Goedkoop nationaal energielabel aanvragen

Vul je gegevens in en maak goedkoop een afspraak voor het opnemen van jouw label.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Is energielabel F goed?

Nee, een energielabel F is niet goed. Het is een van de laagste energielabels en geeft aan dat de woning zeer energie-onzuinig is. Dit kan resulteren in hoge energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

Het aanvragen van een energielabel bij Nova Eco duurt niet lang. Vanaf jouw aanvraag gaan we direct een offerte op maat maken. Op het moment dat jij akkoord gaat met de offerte plannen we een datum van opname in. De opname van een energielabel duurt meestal een klein uurtje.

Na de opname krijg jij binnen een week het volledige energierapport opgestuurd met huidige energielabel.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Heb ik een energieadviseur nodig voor een energielabel?

Ja, vanaf 2021 heb je een gecertificeerde energieadviseur nodig voor het registreren van een energielabel.

Hoe bereken je een energielabel?

Het energielabel van een woning wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. De berekening van het energielabel wordt uitgevoerd door een gecertificeerd energieadviseur. Hieronder volgen de stappen die de energieadviseur neemt om het energielabel van een woning te berekenen:

  • Inspectie: De energieadviseur inspecteert de woning en verzamelt informatie over onder andere de oppervlakte, het bouwjaar, de isolatie, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.
  • Invoeren gegevens: De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma dat door de overheid is goedgekeurd voor de berekening van energielabels.
  • Berekening: Het softwareprogramma berekent op basis van de ingevoerde gegevens het energielabel van de woning. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de geldende normen en richtlijnen.
  • Advies: Na het berekenen van het energielabel geeft de energieadviseur advies over mogelijke verbeteringen om het energielabel van de woning te verbeteren.
  • Registratie: Het energielabel wordt geregistreerd in de database van de overheid en er wordt een officieel energielabelcertificaat opgesteld dat bij de verkoop of verhuur van de woning aan de nieuwe eigenaar of huurder moet worden overhandigd.

Het energielabel is een belangrijk instrument om de energieprestaties van een woning in kaart te brengen en bewoners te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Soorten energielabels

Over welk label beschikt jouw woning of pand?