Goedkoop energielabel aanvragen particulier

Vraag goedkoop jouw energielabel aan
Energielabel aanvragen
 • Goedkoop
 • Snel geregeld
 • Inzichtelijk rapport
Goedkoop energielabel aanvragen particulier

Label jouw particuliere woning

Snel energielabel aanvragen in 3 stappen

1

Vul jouw gegevens in

Vul het formulier volledig in. Deze wordt door ons direct verwerkt.

2

Maak een afspraak

Wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op om een afspraak te maken. Het controleren van de woning duurt doorgaans 1 uur.

3

Ontvang jouw energielabel

Het rapport wordt vervolgens verwerkt en je ontvangt energielabel met een uitgebreid adviesrapport.

Energielabel woning

Goedkoop en snel jouw energielabel regelen

Hoe goedkoop jouw energielabel is, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo wordt de prijs bepaald door het type woning. Zo is een energielabel goedloper voor een appartement dan voor een vrijstaand huis. Ook de oppervlakte speelt hierin een rol. Hoe groter jouw woning, des te meer geld zal je kwijt zijn aan een energielabel. De locatie is ook een factor die meespeelt in de prijsbepaling. Een energielabel wordt afgegeven door een zogenoemde EP-adviseur, een Energieprestatie-adviseur.

Hoeveel EP-adviseurs er bij jou in de buurt beschikbaar zijn kan per locatie aanzienlijk verschillen. Er zijn echter ook landelijke adviseurs aan het werk. Zij hanteren op alle plekken in Nederland dezelfde prijs. Het is daarom goed om deze verschillende adviseurs met elkaar te vergelijken. Wat ook meeweegt in de prijs zijn de documenten betreft de woning die de energieadviseur tot zijn beschikking heeft. Tot slot weegt ook de tijd die de energieadviseur kwijt is aan het analyseren van de woning mee in de eindprijs.

Energielabel aanvragen 2022

Kosten energielabel particulier 2022 – 2023

Vanaf 1 januari 2021 werd de aanvraag van een energielabel fors duurder. Je was in dit jaar rond de €200 tot €400 kwijt, afhankelijk van het type woning dat je hebt. De reden hiervoor is dat er destijds is ingediend dat een energielabel niet meer online mag worden aangevraagd, maar enkel nog verkregen kan worden door een EP-adviseur langs te laten komen. Deze EP-adviseurs waren destijds schaars en ze kunnen tevens hun eigen prijzen vaststellen, waardoor de kosten voor een energielabel fors toenamen.

Het afgelopen jaar is hier gelukkig verandering in gekomen. Door de flinke toenamen van het aantal EP-adviseurs die een energielabel verschaffen, is de prijs van de labels met maar liefst 7% gedaald. In 2023 ben je daarom gemiddeld zo’n €300 kwijt voor de aanschaf van een energielabel.

Energielabel aanvragen
Energielabel particulier 2022

Een energielabel voor particulieren is verplicht

De overheid heeft een verplichting van een energielabel opgesteld voor de verkoop, verhuur of oplevering van een huis of appartement. Op deze manier wilt de overheid eigenaren aanmoedigen om hun woningen te verduurzamen. Wanneer je bij één van bovengenoemde situaties géén energielabel hebt, riskeer je fikse boete. In 2021 bedroeg de boete nog €170, maar deze is sinds 1 januari 2022 flink verhoogd naar €435 voor particulieren en €870 voor bedrijven. In 2023 blijft dit hetzelfde.

Energielabel verbeteren

Hoe verloopt de aanvraag van jouw label?

Je kunt bij ons gemakkelijk en goedkoop een energielabel aanvragen. Wij komen bij jou thuis langs en doet in 1 hooguit 2 uur tijd een controle.

Wij nemen de volgende kenmerken van je woning op: de afmetingen van je woning, de aanwezige isolatie en eventuele installaties  (warmtepomp en zonnepanelen). Op basis hiervan calculeren wij de hoeveelheid energie die er nodig is voor het verwarmen van je woning, water, ventilatie en koeling. Zo is het label nauwkeurig en hebben we ook verbetermogelijkheden voor je in kaart gebracht. Tot slot komen ook aanbevelingen voor verdere verduurzaming op het label te staan.

Meer over de kosten
Energielabel voor kantoren

Energielabel is niet alleen verplicht voor particulieren

Energielabels zijn ook verplicht voor kantoren en bedrijfspanden. Als je een kantoor of pand gaat verkopen of verhuren, is het sinds 2015 verplicht om een energielabel te kunnen overhandigen. Net als bij particulieren is een energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Een energielabel is in principe verplicht voor elk soort gebouw wat toegankelijk is via een deur, balie, hal of entree. Dit geldt dus ook voor kantoren, bedrijfspanden, winkelpanden, gemeentes, etc.

Meer over zakelijke energielabels

Soorten energielabels

Over welk label beschikt jouw woning of pand?

Vraag goedkoop jouw energielabel aan

Vul je gegevens in en maak goedkoop een afspraak voor het opnemen van jouw label.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

Het aanvragen van een energielabel bij Nova Eco duurt niet lang. Vanaf jouw aanvraag gaan we direct een offerte op maat maken. Op het moment dat jij akkoord gaat met de offerte plannen we een datum van opname in. De opname van een energielabel duurt meestal een klein uurtje.

Na de opname krijg jij binnen een week het volledige energierapport opgestuurd met huidige energielabel.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Heb ik een energieadviseur nodig voor een energielabel?

Ja, vanaf 2021 heb je een gecertificeerde energieadviseur nodig voor het registreren van een energielabel.