Goedkoop energielabel aanvragen particulier

Vraag goedkoop jouw energielabel aan
Energielabel aanvragen
  • Goedkoop
  • Snel geregeld
  • Inzichtelijk rapport
Goedkoop energielabel aanvragen particulier
Energielabel verbeteren

Hoe verloopt de aanvraag van jouw label?

Je kunt bij ons gemakkelijk en goedkoop een energielabel aanvragen. Wij komen bij jou thuis langs en doet in 1 hooguit 2 uur tijd een controle.

Wij nemen de volgende kenmerken van je woning op: de afmetingen van je woning, de aanwezige isolatie en eventuele installaties  (warmtepomp en zonnepanelen). Op basis hiervan calculeren wij de hoeveelheid energie die er nodig is voor het verwarmen van je woning, water, ventilatie en koeling. Zo is het label nauwkeurig en hebben we ook verbetermogelijkheden voor je in kaart gebracht. Tot slot komen ook aanbevelingen voor verdere verduurzaming op het label te staan.

Meer over de kosten

Label jouw particuliere woning

Snel energielabel aanvragen in 3 stappen

1

Vul jouw gegevens in

Vul het formulier volledig in. Deze wordt door ons direct verwerkt.

2

Maak een afspraak

Wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op om een afspraak te maken. Het controleren van de woning duurt doorgaans 1 uur.

3

Ontvang jouw energielabel

Het rapport wordt vervolgens verwerkt en je ontvangt energielabel met een uitgebreid adviesrapport.

Energielabel woning

Goedkoop en snel jouw energielabel regelen

Hoe goedkoop jouw energielabel is, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo wordt de prijs bepaald door het type woning. Zo is een energielabel goedloper voor een appartement dan voor een vrijstaand huis. Ook de oppervlakte speelt hierin een rol. Hoe groter jouw woning, des te meer geld zal je kwijt zijn aan een energielabel. De locatie is ook een factor die meespeelt in de prijsbepaling. Een energielabel wordt afgegeven door een zogenoemde EP-adviseur, een Energieprestatie-adviseur.

Hoeveel EP-adviseurs er bij jou in de buurt beschikbaar zijn kan per locatie aanzienlijk verschillen. Er zijn echter ook landelijke adviseurs aan het werk. Zij hanteren op alle plekken in Nederland dezelfde prijs. Het is daarom goed om deze verschillende adviseurs met elkaar te vergelijken. Wat ook meeweegt in de prijs zijn de documenten betreft de woning die de energieadviseur tot zijn beschikking heeft. Tot slot weegt ook de tijd die de energieadviseur kwijt is aan het analyseren van de woning mee in de eindprijs.

Energielabel aanvragen 2023

Energielabel checken

Vul het type woning en het adres hieronder in om het geldige energielabel van de woning te controleren. Als je meerdere energielabels van verschillende adressen wilt controleren, vernieuw dan deze webpagina voordat je een nieuw adres invoert. Het systeem geeft onmiddellijk het huidige geldige energielabel voor je woning weer, inclusief de geldigheidsduur ervan.

Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat het systeem een voorlopig energielabel weergeeft en dat deze gegevens niet officieel zijn. Ze kunnen niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld de overdracht van een woning.

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Kosten energielabel particulier 2024- 2025

Vanaf 1 januari 2021 werd de aanvraag van een energielabel fors duurder. Je was afgelopen jaar rond de €200 tot €400 kwijt, afhankelijk van het type woning dat je hebt. De reden hiervoor is dat er destijds is ingediend dat een energielabel niet meer online mag worden aangevraagd, maar enkel nog verkregen kan worden door een EP-adviseur langs te laten komen. Deze EP-adviseurs waren destijds schaars en ze kunnen tevens hun eigen prijzen vaststellen, waardoor de kosten voor een energielabel fors toenamen.

Het afgelopen jaar is hier gelukkig verandering in gekomen. Door de flinke toenamen van het aantal EP-adviseurs die een energielabel verschaffen, is de prijs van de labels met maar liefst 7% gedaald. In 2024 ben je daarom gemiddeld zo’n €285 kwijt voor de aanschaf van een energielabel.

Kosten overzicht
Type pand Tarief
Appartement €260,-
Eengezinswoning €285,-
Vrijstaande woning €320,-
Nieuwbouw €365,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Kosten in een overzicht

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2022 zijn voor een normale woning €285 euro. De kosten voor andere woningen verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning.

Energielabel particulier 2022

Een energielabel voor particulieren is verplicht

De overheid heeft een verplichting van een energielabel opgesteld voor de verkoop, verhuur of oplevering van een huis of appartement. Op deze manier wilt de overheid eigenaren aanmoedigen om hun woningen te verduurzamen. Wanneer je bij één van bovengenoemde situaties géén energielabel hebt, riskeer je fikse boete. In 2021 bedroeg de boete nog €170, maar deze is sinds 1 januari 2022 flink verhoogd naar €435 voor particulieren en €870 voor bedrijven. In 2024 blijft dit hetzelfde.

Energielabel voor kantoren

Energielabel is niet alleen verplicht voor particulieren

Een energielabel is niet alleen verplicht voor particuliere huiseigenaren. Ook bedrijfspanden en publieke gebouwen moeten over een geldig energielabel beschikken. Dit label geeft inzicht in de energieprestaties van het gebouw en helpt bij het nemen van maatregelen om deze te verbeteren. Het niet hebben van een geldig energielabel kan leiden tot hoge boetes. Zorg dus dat je als bedrijfseigenaar of beheerder van een publiek gebouw op de hoogte bent van de verplichtingen en tijdig het energielabel laat opstellen.

Meer over zakelijke energielabels

Je energielabel verbeteren stapsgewijs

Het verbeteren van uw energielabel kan stapsgewijs worden gedaan. Beginnend met een G-label, kan de installatie van een energiezuinige HR-ketel uw label verbeteren naar een F. Vervolgens kan vloerisolatie u helpen om een E-label te bereiken, terwijl muurisolatie uw woning naar een D-label kan brengen. Dakisolatie kan uw woning naar een C-label tillen, en het vervangen van uw huidige ramen door HR-glas kan uw woning naar een B-label brengen. Ten slotte kan de installatie van zonnepanelen uw woning een A-label geven, wat de hoogste energie-efficiëntie aangeeft. Elk van deze stappen draagt bij aan een energiezuinigere woning en een beter energielabel.

Energielabel goedkoop aanvragen

Vraag goedkoop jouw energielabel aan

Vul je gegevens in en maak goedkoop een afspraak voor het opnemen van jouw label.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Is energielabel F goed?

Nee, een energielabel F is niet goed. Het is een van de laagste energielabels en geeft aan dat de woning zeer energie-onzuinig is. Dit kan resulteren in hoge energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
  • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

Het aanvragen van een energielabel bij Nova Eco duurt niet lang. Vanaf jouw aanvraag gaan we direct een offerte op maat maken. Op het moment dat jij akkoord gaat met de offerte plannen we een datum van opname in. De opname van een energielabel duurt meestal een klein uurtje.

Na de opname krijg jij binnen een week het volledige energierapport opgestuurd met huidige energielabel.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Heb ik een energieadviseur nodig voor een energielabel?

Ja, vanaf 2021 heb je een gecertificeerde energieadviseur nodig voor het registreren van een energielabel.

Hoe bereken je een energielabel?

Het energielabel van een woning wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. De berekening van het energielabel wordt uitgevoerd door een gecertificeerd energieadviseur. Hieronder volgen de stappen die de energieadviseur neemt om het energielabel van een woning te berekenen:

  • Inspectie: De energieadviseur inspecteert de woning en verzamelt informatie over onder andere de oppervlakte, het bouwjaar, de isolatie, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.
  • Invoeren gegevens: De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma dat door de overheid is goedgekeurd voor de berekening van energielabels.
  • Berekening: Het softwareprogramma berekent op basis van de ingevoerde gegevens het energielabel van de woning. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de geldende normen en richtlijnen.
  • Advies: Na het berekenen van het energielabel geeft de energieadviseur advies over mogelijke verbeteringen om het energielabel van de woning te verbeteren.
  • Registratie: Het energielabel wordt geregistreerd in de database van de overheid en er wordt een officieel energielabelcertificaat opgesteld dat bij de verkoop of verhuur van de woning aan de nieuwe eigenaar of huurder moet worden overhandigd.

Het energielabel is een belangrijk instrument om de energieprestaties van een woning in kaart te brengen en bewoners te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Soorten energielabels

Over welk label beschikt jouw woning of pand?