Hoe zit het met de veiligheid van zonnepanelen?

Er zijn een aantal redenen waarom zonnepanelen veiligheidsproblemen kunnen veroorzaken. Ze worden op uw dak gemonteerd en wekken elektriciteit op. Als er kortsluiting optreedt, bestaat de kans dat ze brand veroorzaken. Wat als de stroom zich ophoopt en niet kan verdwijnen of als de bliksem inslaat of dichtbij? Daarnaast zijn zonnepanelen diefstalgevoelig. Vooral als ze aan de achterkant van je huis zijn bevestigd, is het een kwestie van een paar schroeven losdraaien. Inbraak is niet nodig. Gelukkig hebben de installateurs en specialisten hier uitgebreid over nagedacht. Er zijn voldoende maatregelen die u kunt nemen om de veiligheid van u en uw zonnepanelen te waarborgen.

Brandgevaar

Er zijn verschillende manieren waarop zonnestelsels brand kunnen veroorzaken. Dit komt omdat ze elektriciteit produceren. Allereerst is er mogelijk een kortsluiting in uw bedrading. Bliksem kan brand veroorzaken. De derde mogelijke oorzaak van brand is hoogspanning, omdat elektriciteit niet goed kan worden vervoerd. Al deze problemen kunnen worden opgelost door twee acties te ondernemen, namelijk het gebruik van hoogwaardige bekabeling van één merk en het aarden van zonnepanelen.

Diefstal

Helaas komen er steeds meer meldingen over diefstal van zonnepanelen. Ze zijn vrij gemakkelijk te dragen en de dakruimte is soms nauwelijks zichtbaar. Dieven zijn gratis en kunnen zonnepanelen stelen zonder in te breken en zonder het te merken. De reden voor de diefstal van zonnepanelen is dat ze veel waard zijn en dat er een goede zwarte markt voor is. Bovendien zijn ze vrij gemakkelijk te stelen, vooral als ze op het dak van de schuur achter het huis worden gemonteerd. Diefstal van zonnepanelen is ook vrij eenvoudig te voorkomen. We hebben enkele tips die diefstal praktisch voorkomen.

Controleer altijd uw verzekering

Het is altijd goed om bij de verzekeraar na te gaan of zonnepanelen gedekt zijn door een woningverzekering. Omdat ze soms niet als huishoudelijke artikelen worden geteld. De vraag is of dit dingen zijn die je mee kunt nemen als je verhuist (een stoel is meubel), of aan het huis is bevestigd (de inbouwkast is geen meubelstuk). Raadpleeg dus uw verzekeraar om uw zonnepanelen onder een speciale verzekering te laten vallen. Het mooie van deze tweede optie is dat het prestatieverlies, bijvoorbeeld door schade of diefstal, dus verzekerd is.