Ik wil een energielabel aanvragen

Vraag jouw energielabel aan.
Energielabel aanvragen
 • Enkele stappen verwijderd van aanvraag
 • Snel beschikking over label
 • Gemakkelijk online regelen
Ik wil mijn energielabel aanvragen

Ik wil een energielabel aanvragen - hoe doe je dat?

Jouw energielabel aanvragen in 3 stappen.

1

Ik wil een energielabel aanvragen

Vul het formulier in met enkele basisgegevens en verwacht snel een offerte in je inbox.

2

Offerte aanvraag energielabel

Eens akkoord met de offerte, regelen wij een huisbezoek voor een grondige controle. Deze inspectie duurt maximaal twee uur.

3

Mijn energielabel

Binnen vijf werkdagen na inspectie verstrekken wij het energielabel, inclusief advies voor energiebesparing.

Energielabel verplicht

Huiseigenaar? Energielabel verplicht in 2023

Sinds 2015 verstrekt de Nederlandse overheid voorlopige energielabels aan woningeigenaren, gebaseerd op onder meer bouwjaar en energieverbruik. Deze labels verhogen het bewustzijn over energieverbruik en stimuleren duurzame verbeteringen. Vanaf 2021 is het verplicht een definitief energielabel te hebben bij verkoop of verhuur. Dit label is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een middel om de energie-efficiëntie te bevorderen en de waarde van je woning te verhogen.

Energielabel bij Nova Eco

Wanneer een energielabel aanvragen?

Het verkrijgen van een accuraat energielabel is cruciaal voor zowel kopers als huurders om de energie-efficiëntie van een woning te kunnen inschatten. Een zichtbaar en begrijpelijk energielabel kan snel een indicatie geven. De waardering op de schaal, die loopt van klasse A++ (donkergroen) tot en met G (donkerrood), brengt diverse voordelen met zich mee. Zo kan een hogere waardering resulteren in een lagere energierekening, een verhoogd comfort binnen de woning en een bijdrage leveren aan de milieuvriendelijkheid. Sinds 2021 is het voor huiseigenaren die hun woning willen verkopen of verhuren verplicht gesteld om een nauwkeurig energielabel te hebben.

Indien je op het punt staat je woning op de markt te brengen, is het van essentieel belang om een geldig energielabel te verkrijgen. De afwezigheid van een geldig energielabel kan leiden tot aanzienlijke boetes, een situatie die iedereen uiteraard wil vermijden.

Het is raadzaam om voorafgaand aan de verkoop of verhuur van de woning het energielabel op nauwkeurigheid te controleren en indien nodig, acties te ondernemen om de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren. Dit zal niet alleen helpen om te voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook de waarde en aantrekkelijkheid van de woning op de markt verhogen.

Boete energielabel

Geen energielabel? Dan riskeer je een boete

Een geldig energielabel is cruciaal wanneer je van plan bent je woning te verkopen of te verhuren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt hier toezicht op en kan sinds 2017 aanzienlijke boetes opleggen, met bedragen die kunnen oplopen tot wel €435. Om jezelf te beschermen tegen dergelijke hoge boetes en een vlot verkoop- of verhuurproces te waarborgen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je energielabel geldig is voordat je deze stappen onderneemt.

Met het doel de energie-efficiëntie te stimuleren, voerde de Nederlandse overheid in 2013 een officieel energielabel in voor alle woningen. Dit initiatief maakte deel uit van een breder samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en Nederland, gericht op het bevorderen van een duurzamere en verantwoorde omgang met natuurlijke hulpbronnen binnen Europa. De handhaving van deze regelgeving is streng, en boetes worden opgelegd aan diegenen die de wet negeren of nalaten na te leven.

Door de actuele status van je energielabel te controleren en waar nodig te vernieuwen, draag je bij aan de bredere duurzaamheidsdoelstellingen en vermijd je mogelijke financiële sancties. Het is een eenvoudige stap die zowel je persoonlijke belang als het algemene belang dient, terwijl het ook de weg effent voor een zorgeloze verkoop of verhuur van je woning.

Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

ik wil een energielabel aanvragen, snel geregeld

Na het indienen van het aanvraagformulier ontvangt u spoedig een online offerte. Na goedkeuring coördineren we een geschikt moment om de isolatie en energie-efficiënte voorzieningen van uw woning te beoordelen. We zorgen ervoor dat dit proces soepel en zorgeloos verloopt, zodat u uw efficiëntie kunt optimaliseren met minimale inspanning.

Duur geldigheid van jouw nieuwe energielabel

Het nieuwe energielabel is ten minste tien jaar geldig, wat zorgt voor gemoedsrust en betrouwbaarheid.

Meer over de kosten
invloed energielabel hypotheek

Ik wil mijn energielabel herzien – impact hypotheekrente en verkooprijs

Overweeg je jouw woning binnen het volgende decennium te verkopen? Het is dan raadzaam om te investeren in energie-efficiënte voorzieningen zoals dubbele beglazing, isolatie en zonnepanelen. Deze aanpassingen zijn niet alleen aantrekkelijk voor potentiële kopers, maar dragen ook bij aan een beter energielabel voor jouw huis, wat weer leidt tot een hogere verkoopwaarde. Zelfs financiële instellingen kunnen een lagere hypotheekrente bieden wanneer jouw woning een gunstiger energielabel heeft. In de praktijk kan dit resulteren in een verhoging van de verkoopwaarde met duizenden euro’s op het moment dat je besluit jouw huis te verkopen.

Het is belangrijk om op te merken dat een verbeterd energielabel niet alleen financieel voordeel oplevert, maar ook bijdraagt aan een duurzamer woonklimaat. Een energiezuinige woning zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en helpt mee in de transitie naar een duurzamere samenleving. Zo sla je twee vliegen in één klap: je verhoogt de waarde van je huis en draagt bij aan een beter milieu.

 

Energielabel checken

Energielabel aanvraagformulier

Energielabel aanvragen? Vul het aanvraagformulier in en ontvang binnen een dag een offerte op maat.

 • Je ontvangt een vrijblijvende offerte in je mailbox (overigens werken wij met vaste prijzen, geen onaangename financiële verassingen achteraf)
 • Je kunt offerte gemakkelijk online accepteren of afwijzen
 • Na akkoord/acceptatie van de online offerte nemen wij binnen 24u contact met je op voor het inplannen van een fysieke afspraak
 • Na de controle van je huis heb je vaak binnen 5 werkdagen de beschikking over je energielabel

Veelgestelde vragen

Over energielabels

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel is een letter. De letter wordt bepaald op basis van het energieverbruik, energie besparende methodes en isolatiewaarde.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.