Energielabel aanvragen Hoe doe je dat?

Vraag jouw energielabel aan
 • Enkele stappen verwijderd van aanvraag
 • Snel beschikking over label
 • Gemakkelijk online regelen
Ik wil mijn energielabel aanvragen

Ik wil een energielabel aanvragen - hoe doe je dat?

Jouw energielabel aanvragen in 3 stappen

1

ik wil een energielabel aanvragen

Geef antwoord op onderstaande vragen en ontvang binnen enkele uren jouw offerte.

2

Offerte aanvraag energielabel

Ben je akkoord over de online offerte? Wij nemen spoedig contact met jou op om een afspraak bij jou thuis te maken. De controle van jouw woning duurt niet langer dan 1 tot maximaal 2 uur.

3

Mijn energielabel

Na de controle van overhandigen wij binnen 5 werkdagen het energielabel incl. adviesrapport voor energiebesparende mogelijkheden.

Energielabel verplicht

Huiseigenaar? Energielabel verplicht in 2023

Sinds 2015 krijgen huiseigenaren in Nederland voorlopige energielabels van de rijksoverheid. Deze labels komen tot stand met inachtneming van verschillende factoren zoals bouwjaar en stroomverbruik. De bedoeling is om bewoners bewust te maken van hun stroomverbruik om zo duurzaamheidsmaatregelen te motiveren. Vanaf 1 januari 2021 is het bezit van een definitief energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van uw woning; het is nu belangrijker dan ooit.

Energielabel bij Nova Eco

Wanneer een energielabel aanvragen?

Huiskopers en huurders kunnen de energie-efficiëntie van een woning snel bepalen met een goed zichtbaar energielabel. De hogere waardering op de schaal, gaande van klasse A++ (donkergroen) tot G (donkerrood), wijst op aanzienlijke voordelen zoals een lagere energierekening, meer comfort in de woning en milieuvriendelijkheid. Vanaf 2021 is het verplicht voor iedereen die zijn huis wil verkopen of verhuren om een nauwkeurig energielabel aanwezig te hebben.

Wanneer je gereed bent om je woning op de markt te brengen, is het verkrijgen van een geldig energielabel een absolute noodzaak. Bij nalatigheid kunnen fikse boetes worden opgelegd als straf – iets wat niemand wil.

Boete energielabel

Geen energielabel? Dan riskeer je een boete

Zoals we eerder bespraken, is het hebben van een geldig energielabel essentieel als u uw woning wilt verkopen of verhuren. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet hier sinds 2017 op toe en kan aanzienlijke boetes opleggen – tot €20.250! Wil je jezelf beschermen tegen dergelijke fikse boetes én een soepel verkoop/verhuurproces garanderen; zorg er dan voor dat je energielabel geldig is voordat het zover is.

Met de bedoeling om energiezuinigheid te bevorderen heeft de overheid in 2013 een officieel energielabel voor alle woningen ingevoerd. Deze regeling was onderdeel van een groter samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en Nederland om Europa duurzamer en verantwoordelijker te maken als het gaat om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Boetes worden opgelegd aan degenen die weigeren of nalaten deze wet na te leven.

Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

ik wil een energielabel aanvragen – snel geregeld

Na het indienen van het aanvraagformulier krijgt u snel een online offerte. Na goedkeuring maken we een afspraak om de isolatie en energiebesparende voorzieningen van jouw woning op te meten. Wij beloven dat dit proces eenvoudig en stressvrij is – zodat u uw efficiëntie kunt maximaliseren met een minimale inspanning.

Duur geldigheid van jouw nieuwe energielabel

Het nieuwe energielabel blijft minimaal tien jaar geldig en garandeert gemoedsrust en betrouwbaarheid.

 

Meer over de kosten
invloed energielabel hypotheek

Ik wil mijn energielabel herzien – impact hypotheekrente en verkooprijs

Ga je jouw woning in de komende tien jaar verkopen? Dan is het een goed idee om te zorgen voor energiezuinige voorzieningen als dubbele beglazing, isolatie en zonnepanelen. Deze maatregelen zullen niet alleen potentiële kopers aantrekken; ze zullen ook resulteren in een hoger ‘energielabel’ voor uw huis – wat leidt tot een hogere verkoopprijs. Zelfs banken kunnen een lagere rente aanbieden als jouw woning in aanmerking komt voor een hoger label. In de praktijk kan dit gemakkelijk oplopen tot duizenden euro’s extra aan verkoopwaarde wanneer het tijd is om uw huis op de markt te brengen.

 

Energielabel checken

Energielabel aanvraagformulier

Energielabel aanvragen? Vul het aanvraagformulier in en ontvang binnen een dag een offerte op maat.

 • Je ontvangt een vrijblijvende offerte in je mailbox (overigens werken wij met vaste prijzen, geen onaangename financiële verassingen achteraf)
 • Je kunt offerte gemakkelijk online accepteren of afwijzen
 • Na akkoord/acceptatie van de online offerte nemen wij binnen 24u contact met je op voor het inplannen van een fysieke afspraak
 • Na de controle van je huis heb je vaak binnen 5 werkdagen de beschikking over je energielabel

Veelgestelde vragen

Over energielabels

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel is een letter. De letter wordt bepaald op basis van het energieverbruik, energie besparende methodes en isolatiewaarde.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.