Kosten energielabel 2024

Lees hier meer over de kosten en het aanvragen van een energielabel in 2024.
Meer informatie
 • Woningwaarde stijgt
 • Snel geregeld
 • Goedkoop
Energielabel verbeteren
Type pand Tarief
Appartement €280,-
Eengezinswoning €310,-
Vrijstaande woning €350,-
Vrijstaande woning boven 250m² €480,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wat kost een energielabel in 2024?

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2024 zijn voor een normale woning €280 euro. De kosten voor andere woningen verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning. Hiernaast (hieronder op de mobiele versie) kan je een overzichtelijke tabel vinden van alle gemiddelde kosten van een energielabel per pand. Kom je er niet uit of wil je een offerte op maat. Neem gerust contact op.

Deze prijzen zijn leidend april 2024

EP-adivseur controleert het energielabel

Energielabel verplicht in 2024

Sinds 2015 is het hebben van een energielabel een vereiste bij de verkoop of het verhuren van een woning. In het verleden was het mogelijk om op een eenvoudige en voordelige manier via de overheid een energielabel te verkrijgen, maar deze optie is niet meer beschikbaar.

De overheid heeft de verplichting van een energielabel geïntroduceerd om huiseigenaren aan te moedigen tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Het is essentieel dat het energielabel dat in je bezit is definitief is, maar dit is alleen noodzakelijk als je van plan bent je huis te verkopen of te verhuren. Als je geen plannen hebt om je woning te verkopen, is het hebben van een energielabel niet verplicht.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verkopen van je woning zonder een geldig energielabel kan leiden tot een boete. Deze boete ligt gemiddeld rond de €450 voor woningen en kan oplopen tot ongeveer €900 voor bedrijfspanden. Check hieronder of je woning een energielabel heeft.

Energielabel checken

Energielabel check

Check hier welk energielabel je woning momenteel heeft.

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
Energielabel verbeteren

Een energielabel aanvragen in 2024

Een gecertificeerde Energieprestatie (EP)-adviseur is belast met het bepalen van het energielabel van een woning. Wanneer je een aanvraag doet, komt deze adviseur langs voor een uitgebreide inspectie van je huis. Tijdens dit bezoek beoordeelt hij meerdere facetten, zoals de installaties en hoe goed de ramen geïsoleerd zijn. Aan de hand van deze elementen berekent hij de energieprestatie en stelt hij het definitieve energielabel van de woning vast. Hierbij wordt rekening gehouden met het gemiddelde klimaat in Nederland, het gedrag van de bewoners en het aantal personen dat in het huis woont. Voor het vaststellen van het energielabel worden diverse factoren in overweging genomen, bekijk ze hieronder:

 • Woningtype
 • Soort glas
 • Verwarming
 • Verduurzaming
 • Bouwjaar
 • Warmwatervoorziening
 • Isolatiematerialen
Energielabel aanvragen

Hoelang duurt het aanvragen van een energielabel?

Het aanvragen van een energielabel bij Nova Eco neemt slechts 2 minuten in beslag. Na ontvangst van jouw aanvraag sturen we binnen een uur een offerte en wordt er een afspraak gepland. Meestal is deze afspraak al binnen twee weken geregeld. Heb je haast? Dan is een snellere service mogelijk. Lees verder voor informatie over de kosten van een energielabel in 2024.

Na het bezoek van onze adviseur ontvang je doorgaans binnen vijf werkdagen het energielabel in je e-mail, vaak vergezeld van een verduurzamingsrapport. Dit rapport bevat adviezen over hoe je jouw huis nog energiezuiniger kunt maken, zoals het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp.

Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Om je energielabel te verbeteren, is het essentieel om te focussen op duurzame aanpassingen in jouw woning. Denk hierbij aan het isoleren van daken, muren en vloeren, wat niet alleen de energie-efficiëntie verbetert, maar ook bijdraagt aan een comfortabeler leefklimaat. Het vervangen van oude verwarmingssystemen door zuinigere alternatieven, zoals een warmtepomp, kan een significante impact hebben. Daarnaast is het investeren in zonnepanelen een slimme keuze, omdat dit zowel jouw energiekosten verlaagt als jouw bijdrage aan een duurzamere toekomst vergroot. Door deze stappen te volgen, verbeter je niet alleen jouw energielabel, maar draag je ook bij aan een groenere planeet.

Veelgestelde vragen

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Vraag je energielabel aan in 2024

 • Vul vandaag nog het aanvraagformulier in en je ontvangt snel een offerte op maat.
 • Ervaar het gemak van een vrijblijvende offerte met een vaste prijs die kosteloos in je mailbox wordt bezorgd.
 • Je kan het aanbod online accepteren of afwijzen zonder dat je een verklaring hoeft te geven.
 • Zodra je onze offerte accepteert, nemen wij binnen een dag contact met je op om de details af te ronden.
 • In slechts vijf werkdagen hebben wij het energielabel klaar nadat we je huis hebben opgenomen.