Nederlandse huishoudens investeren 8 miljard euro in verduurzaming woning

Afgelopen jaar zijn er 16 miljoen duurzame aanpassingen aan woningen gedaan. Hierbij hebben de Nederlandse huishoudens gezamenlijk 8,1 miljard euro besteed aan het verduurzamen van hun woning. Het grootste deel van deze investeringen is besteed aan isolatie en verwarming.

Resultaten van het onderzoek Duurzaam Wonen

Het onderzoek Duurzaaam Wonen is uitgevoerd door Multiscope. Uit gegevens blijkt dat er in 2020 rond de zestien miljoen duurzame aanpassingen zijn uitgevoerd, wat gemiddeld neerkomt op vier aanpassingen per woning. Van de 8,1 miljard euro die daarvoor werd geïnvesteerd, is het grootste deel gebruikt voor isolatie (46%) en verwarming (45%).  De uitgaven van energiezuinige verlichting, waterbesparing, ventilatie en overige aanpassingen bedragen samen 9%.

Lagere maandlasten en stijging wooncomfort zijn voornaamste redenen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun woning verduurzamen. Zo verduurzaamde 27% van de huishoudens hun woning vanwege het wooncomfort. Door je huis te isoleren, wordt de warmte beter vastgehouden en heb je minder last van luchtstromen. Op nummer twee staat het besparen op de maandlasten, met 26%. Zo’n 4% geeft aan dat milieuwinst de reden is was voor de verduurzaming.

Een deel van de woningeigenaren voerde helemaal geen duurzame ingrepen uit. Bijna de helft zegt dat dit komt door afhankelijk van de VvE. Daarnaast spelen ook financiële factoren een rol. 20% van de huishoudens vindt de kosten van verduurzaming te hoog.