Nieuwe energielabels voor woningen in Nederland: wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2023 gelden er nieuwe energielabels voor woningen in Nederland. Maar wat verandert er precies en wat betekent dit voor jou als huiseigenaar? In deze blog lees je alles over de nieuwe energielabels.

Wat verandert er?

Het grootste verschil tussen de oude en de nieuwe energielabels is dat er in de nieuwe energielabels meer aandacht wordt besteed aan de daadwerkelijke energieprestatie van de woning. Bij het bepalen van het energielabel wordt niet alleen gekeken naar de bouwkundige eigenschappen van de woning, maar ook naar het werkelijke energieverbruik.

Daarnaast krijgen de nieuwe energielabels een andere opzet. In plaats van de huidige letters A tot en met G, worden de nieuwe energielabels ingedeeld op een schaal van A tot en met F, waarbij A staat voor een zeer energiezuinige woning en F voor een woning die nog veel verbeteringen nodig heeft op het gebied van energiebesparing.

Wat betekent dit voor jou?

Als huiseigenaar betekent de komst van de nieuwe energielabels dat het energielabel van je woning mogelijk verandert. Woningen die nu een energielabel A hebben, kunnen bijvoorbeeld een energielabel B krijgen als het werkelijke energieverbruik hoger blijkt te zijn dan verwacht. Het is daarom belangrijk om je energieverbruik goed bij te houden en energiebesparende maatregelen te nemen waar nodig.

Daarnaast kan het nieuwe energielabel invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van je woning. Een energiezuinige woning met een energielabel A kan bijvoorbeeld aantrekkelijker zijn voor potentiƫle kopers of huurders dan een woning met een energielabel F.

Conclusie

Met de komst van de nieuwe energielabels in Nederland verandert er het nodige voor huiseigenaren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de veranderingen en je energieverbruik goed bij te houden. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Als je meer wilt weten over de nieuwe energielabels voor woningen in Nederland en wat dit voor jou betekent, neem dan contact op met ons. Wij staan voor je klaar om je te adviseren over energiebesparende maatregelen.