Opname energielabel voor je woning.

Hoe gaat de opname van een energielabel?
Energielabel opname inplannen
 • Erkende adviseurs
 • Snel & makkelijk een afspraak
 • Gratis aanvragen
Energielabel aanvragen 2023

Het belang van energielabel opname

Het aanvragen van een energielabel is een belangrijke stap om inzicht te krijgen in de energie-efficiëntie van je woning of gebouw. Een cruciaal onderdeel van dit proces is de opname van het energielabel. In dit artikel duiken we diep in dit proces en leggen we in detail uit wat er komt kijken bij elke fase, van het maken van een afspraak tot het ontvangen van je definitieve energielabel.

Controleer hier je
huidige energielabel

Controleer welk energielabel jouw woning op dit moment heeft.

Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland

Het maken van een opname-afspraak

Na je goedkeuring van de offerte die je hebt aangevraagd, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen voor de opname van een energielabel voor je woning. Samen met een van onze energieadviseurs of een medewerker van de binnendienst kiezen jullie een moment dat jou het beste uitkomt voor deze afspraak. Op deze manier garanderen we dat de timing van de afspraak altijd naar wens is.

Hoe een energielabel aanvragen
Subsidie voor isolatie controleren

Je energielabel opname voorbereiden

Voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat de opname soepel verloopt. Zorg ervoor dat alle ruimtes in je woning of gebouw toegankelijk zijn en dat de energieadviseur toegang heeft tot relevante documentatie. Dit omvat bouwtekeningen, facturen van energiebesparende maatregelen en andere relevante documenten die inzicht geven in de energieprestaties van je woning of gebouw. Geen zorgen, wij herinneren je hier ook nog aan in de afspraakbevestiging of tijdens de opname. Hoe meer documentatie je kan aanleveren hoe hoger en correcter je energielabel kan worden.

De energielabel opname

Op de dag van de opname zal de energieadviseur diverse aspecten van je woning of gebouw beoordelen. Het begint met het fotograferen van de buitenkant en het opmeten van vloeroppervlaktes, hoogtes, ramen en deuren binnenshuis. Ook worden de RC-waarden, beglazing en de regeling van verwarming, ventilatie en koeling gecontroleerd​​.

Tijdens de opname worden zowel de binnen- als buitenzijde visueel gecontroleerd, specifiek gericht op aspecten die relevant zijn voor het bepalen van het juiste energielabel​​. De energieadviseur inspecteert elke ruimte, inclusief kelder, zolder en kruipruimte, om een accuraat beeld te krijgen van de energieprestaties​​.

Foto’s en aantekeningen van alle relevante kenmerken worden gemaakt voor een grondige rapportage, die vervolgens wordt gebruikt voor het berekenen van het energielabel. Deze gedetailleerde opname zorgt voor een accurate beoordeling van de energie-efficiëntie van je woning of gebouw, en biedt waardevolle inzichten voor mogelijke verbeteringen.

EP-adivseur controleert het energielabel

Rapportage en energielabel berekenen

Na de opname zal de energieadviseur alle verzamelde gegevens analyseren en een rapport opstellen. Dit rapport bevat een gedetailleerde beoordeling van de energie-efficiëntie van je woning of gebouw. Op basis van deze gegevens wordt het energielabel berekend. Je ontvangt het definitieve energielabel, dat je een duidelijk inzicht geeft in de energieprestaties en suggesties biedt voor mogelijke verbeteringen.

Energielabel aanvragen
Energielabel aanvragen 2023

Je energielabel staat klaar!

De opname van een energielabel is een grondig en systematisch proces dat essentieel is voor het verkrijgen van een nauwkeurige beoordeling van de energie-efficiëntie van je woning of gebouw. Het aanvragen en berekenen van een energielabel is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een waardevolle investering die je helpt bij het identificeren van energiebesparende mogelijkheden en het verhogen van de waarde en het comfort van je onroerend goed.

Veelgestelde vragen

Informatie over energielabels

Heeft energielabel invloed op taxatie?

Ja, een energielabel kan invloed hebben op de taxatie van een woning. Een woning met een beter energielabel kan in sommige gevallen meer waard zijn dan een vergelijkbare woning met een slechter energielabel. Dit komt doordat een beter energielabel kan resulteren in lagere energiekosten en een hoger comfortniveau voor de bewoners, wat kan leiden tot een hogere verkoopprijs of huurprijs.

Hoe bereken ik de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Formule: (Wattpiek per paneel x aantal panelen) – 12,5% = opbrengst in kWh per jaar. 
De opbrengst van een gemiddeld paneel in Nederland is op dit moment 250 Wattpiek. Er zijn panelen die meer opleveren (nieuwe generatie is 280 Wattpiek) of juist minder opleveren. 
12,5% is de uitvalratio gebaseerd op onderzoek van de Universiteit van Utrecht. 
Dus 10 panelen: (250 Wattpiek x 10) – 12,5% = 2188 kWh.

Hoe bereken je een energielabel?

Het energielabel van een woning wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. De berekening van het energielabel wordt uitgevoerd door een gecertificeerd energieadviseur. Hieronder volgen de stappen die de energieadviseur neemt om het energielabel van een woning te berekenen:

 • Inspectie: De energieadviseur inspecteert de woning en verzamelt informatie over onder andere de oppervlakte, het bouwjaar, de isolatie, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.
 • Invoeren gegevens: De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma dat door de overheid is goedgekeurd voor de berekening van energielabels.
 • Berekening: Het softwareprogramma berekent op basis van de ingevoerde gegevens het energielabel van de woning. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de geldende normen en richtlijnen.
 • Advies: Na het berekenen van het energielabel geeft de energieadviseur advies over mogelijke verbeteringen om het energielabel van de woning te verbeteren.
 • Registratie: Het energielabel wordt geregistreerd in de database van de overheid en er wordt een officieel energielabelcertificaat opgesteld dat bij de verkoop of verhuur van de woning aan de nieuwe eigenaar of huurder moet worden overhandigd.

Het energielabel is een belangrijk instrument om de energieprestaties van een woning in kaart te brengen en bewoners te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €280,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €525,-.
Type pand Tarief
Appartement €280,-
Eengezinswoning €310,-
Vrijstaande woning €350,-
Vrijstaande woning boven 250m² €480,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke punten tellen voor energielabel?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Ook wordt er gekeken naar de oppervlakte van de woning en het bouwjaar.

Beoordelingen

Ervaringen bij Nova Eco

Top bedrijf!

Top bedrijf! Ze denken echt met je mee en er word naar je geluisterd. Dat zie je zelden meer, ik ben een tevreden klant.

Matthijs
Vriendelijke adviseur

Vriendelijke adviseur; nauwkeurig onderzoek; deskundige informatie

peterjan welp
Netjes en op tijd geregeld voor een scherpe prijs

Er is snel gereageerd op een aanvraag voor een energielabel voor een nieuwbouwwoning. Na vergelijking van meerdere offertes bleek Nova Eco een scherpe prijs aan te kunnen bieden. Na contact op te hebben genomen met Nova Eco kon er binnen vijf dagen een afspraak worden ingepland voor bezoek van de adviseur. De adviseur is, volgens afspraak, op tijd gekomen en heeft op een prettige manier de woning opgenomen voor beoordeling van het energielabel. Drie werkdagen na opname was het rapport klaar. Wat mij betreft is alles netjes en op tijd geregeld voor een scherpe prijs.

AJ V
Uitstekende en Snelle Service

Ik ben echt blij met Nova Eco. Ze reageerden snel op mijn aanvraag voor een energielabel en boden de beste prijs. De adviseur kwam binnen een paar dagen langs, was super vriendelijk en wist echt waar hij het over had. Ik had mijn rapport binnen no-time in handen. Top service, scherpe prijs, echt een aanrader!

Johan
Super snel geregeld

Super snel geregeld en alles werd fijn gecommuniceerd

Hayo

Een offerte voor een nieuw of hoger energielabel?

 • Dien je aanvraag in en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.
 • Profiteer van een vaste, scherpe en vrijblijvende prijsopgave, rechtstreeks in je mailbox.
 • Offerte geaccepteerd? Dan nemen we binnen een dag contact op om een afspraak te maken.
 • Je ontvangt je energielabel al binnen enkele werkdagen na inspectie.