Een van de meest gebruikte isolatiematerialen zijn isolatieplaten. Dit zijn platen die net zoals wol eenvoudig worden aangepast. Isolatieplaten hebben een goede mate van vochtbestendigheid en worden voor zowel platte als hellende daken gebruikt.
De isolatieplaten kunnen zowel aan de binnenkant als de buitenkant worden gelegd. De meest gebruikte isolatieplaten zijn platen bestaande uit EPS, XPS, PIR, PUR en Resol. Daarnaast komen hennep platen ook regelmatig voor.
EPS isolatie, voluit geëxpandeerd polystyreenschuim, is een kunststof isolatiemateriaal. We kennen het ook wel onder de naam piepschuim. De isolatieplaten die op basis van dit hardschuim worden vervaardigd, hebben een korrelige structuur.
EPS-platen bestaan voor het grootste deel uit lucht, waardoor ze een goede thermische isolatie bieden. Dankzij het lichte gewicht van EPS platen kunnen de platen erg makkelijk worden aangebracht. De platen zijn beschikbaar in verschillende dichtheden en afmetingen. Ten slotte zijn de EPS platen redelijk goedkoop en goed bestand tegen vocht.
Offerte aanvragenXPS platen, voluit geëxtrudeerde polystyreen platen, is even als EPS een kunststof isolatiemateriaal. XPS platen worden vaak gebruikt bij het isoleren van platte daken. Dit type isolatieplaten is goed bestand tegen vocht, erg drukvast en makkelijk aan te brengen.
Daardoor wordt het in sommige gevallen ook wel aan de buitenkant van het dak aangebracht. Het heeft ongeveer dezelfde voordelen als EPS, maar het isoleert net iets beter.
PUR (Polyurethaan) isolatieplaten worden zowel bij een plat als hellend dak gebruikt. Bij een hellend dak worden de platen niet tussen, maar op de kepers geplaatst. Er moet dus voldoende ruimte zijn onder het dak. Je kan de platen rechtstreeks vijzen op het keperwerk en naadloos op elkaar aansluiten.
De PUR platen zijn meestal voorzien van een dampremmende laag. Je hoeft dus geen dampscherm meer te plaatsen, in tegenstelling tot isolatiewol. De naden tussen de PUR- isolatieplaten moeten echter wel afgeplakt worden met een dampremmende tape. Om de PUR platen perfect aan te laten sluiten op muren of spanten kan je de zijkanten opspuiten met PUR-schuim.
PIR (polyisocyanuraat) is een kunststof isolatiemateriaal. Het is een verbeterde versie van PUR. PIR is dus erg populair en is een van de best isolerende materialen die je op dit moment kan kopen om je dak te isoleren.
De PIR platen zijn vrij hard en hebben een hoge densiteit. Hierdoor zijn ze beloopbaar en kunnen ze worden toegepast als isolatie voor vloeren, platte daken en hellende daken. Het aanbrengen van PIR-platen gaat het makkelijkst bij hellende daken. Je kunt ze onder de spanten vastmaken.
Wij raden het af om de PIR platen tussen de spanten aan te brengen omdat je de PIR-platen dan veelvuldig en exact op maat moet snijden. PIR laat zich namelijk niet samenpersen. Kies je hier wel voor, dan moet je eventuele overgebleven kieren of naden opvullen met isolatieschuim.
Deze platen zijn gemaakt van bakeliet. Resol is het best isolerende materiaal op de markt. Resolschuim is ideaal als dakisolatie, zowel langs de binnen- als buitenkant.Resol platen hebben een hoge brandweerstand, hoge drukvastheid en bevatten geen MDI. In tegenstelling tot PIR en PUR-platen bevat resolschuim geen MDI en dat is een belangrijk voordeel. De grote schaarste op de isolatiemarkt was immers te wijten aan een tekort aan MDI.
Weet je nog niet helemaal welk isolatiemateriaal voor jou geschikt is? Laat je dan informeren door een van onze vakmannen. Zij geven op basis van jouw budget en wensen vrijblijvend advies. Hierdoor weet je zeker dat jij zal slagen met het isoleren van jouw dak.
Terug naar dakisolatieDakisolatie is een goede manier om jouw woning te isoleren. Deze methode is ervoor bedoeld dat de warmte niet via het dak kan ontsnappen.
Hierdoor bespaar je direct op jouw energierekening en de woning blijft op een aangename temperatuur
"*" geeft vereiste velden aan
Bekijk gerelateerde projecten
Meer informatie over dakisolatie
Dakisolatie kan op verschillende manieren worden geplaatst. De methode is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde, de geselecteerde materialen en de structuur van het dak. Voor uitgebreide informatie, ga naar dakisolatie.
De gemiddelde terugverdientijd voor dakisolatie is 3 tot 6 jaar. Je kunt de terugverdientijd berekenen door de kosten van dakisolatiewerk te delen door de jaarlijkse besparing op dakisolatie.
Factoren die de efficiëntie van dakisolatie beïnvloeden, hebben ook invloed op de terugverdientijd. Het is daarom belangrijk offertes te vergelijken om een goede indruk te krijgen van verschillende experts in de regio.
De kosten van dakisolatie lopen sterk uiteen. Je mag ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs van dakisolatie tussen de 2.400 en 5.500 euro ligt.
Dakisolatie is een van de belangrijkste stappen om het energieverbruik te verminderen. Dakisolatie zorgt ervoor dat er geen warmte meer door het dak wordt afgevoerd, wat meestal veel warmte afgeeft.
Dakisolatie vermindert niet alleen het energieverbruik, maar kan ook uw levenscomfort verbeteren. In de winter kan het dakisolatiemateriaal warmte vasthouden voor jouw huis, terwijl in de zomer het dak warme lucht kan afgeven. Zo kun je het hele jaar door een aangename temperatuur in huis krijgen.
Minerale wol:
Minerale isolatiewol is bijzonder geschikt voor het isoleren van hellende daken, omdat het op maat kan worden gesneden en gecomprimeerd. Onder isolatiewol worden drie soorten wol verstaan.
Minerale wol:
Minerale isolatiewol is bijzonder geschikt voor het isoleren van hellende daken, omdat het op maat kan worden gesneden en gecomprimeerd. Onder isolatiewol worden drie soorten wol verstaan.
Losse isolatie:
Tenslotte kan het dak worden geïsoleerd met losse isolatie of losse isolatie. Naast de PUR-schuimvorm zijn twee veelvoorkomende losse isolatiematerialen EPS-parels en hennep.