Dakisolatie Alles over isolatie wol

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Direct informatie
  • Bespaar tot €700,- per jaar
  • Hoog rendement
  • Hoger wooncomfort
Dakisolatie aangebracht op de zolder
Roze spouwmuurisolatie met wol

Hoe werkt isolatie wol?

Wanneer je een hellend dak wilt isoleren, is isolatie wol voornamelijk geschikt voor het isoleren van hellende daken, aangezien het op maat gesneden kan worden en samen te drukken is. Onder isolatie wol verstaan we drie soorten wol: glaswol, steenwol en schapenwol.

Aangebracht dakisolatie door Nova Eco

Glaswol

EPS isolatie, voluit geëxpandeerd polystyreen Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen bij het isoleren van daken. Het bestaat uit gerecycleerde glasscherven en wordt aangevuld met zuiver zand. Het is verkrijgbaar als deken of in de vorm van platen. Doordat glaswol zacht van structuur is, is het makkelijk te bewerken en toe te passen. Glaswol wordt vooral gebruikt als thermische en akoestische isolatie aan de binnenkant van het dak. De reden dat glaswol aan de binnenzijde wordt gebruikt, is dat het zijn isolatiewaarde snel verliest wanneer het in contact komt met vocht.

Glaswol heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar.
huim, is een kunststof isolatiemateriaal. We kennen het ook wel onder de naam piepschuim. De isolatieplaten die op basis van dit hardschuim worden vervaardigd, hebben een korrelige structuur. EPS-platen bestaan voor het grootste deel uit lucht, waardoor ze een goede thermische isolatie bieden. Dankzij het lichte gewicht van EPS platen kunnen de platen erg makkelijk worden aangebracht. De platen zijn beschikbaar in verschillende dichtheden en afmetingen. Ten slotte zijn de EPS platen redelijk goedkoop en goed bestand tegen vocht.

Offerte aanvragen
Dakisolatie aangebracht op de zolder

Steenwol

Steenwol isolatie is verkrijgbaar in verschillende producten. Zo heb je de keuze tussen delta platen en dekens. Steenwol is een brand- en geluidswerend isolatiemateriaal dat bestaat uit basalt, een gesteente dat volledig recyclebaar is. Dit type isolatie heeft even als glaswol een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar.

De meest voorkomende vorm van steenwol zijn deltaplaten. Deze platen herken je aan hun driehoekige vorm. Het zijn de meest bekende en toegepaste platen omdat je ze niet steeds op maat hoeft te snijden. Deltaplaten zijn daarom ideaal voor het isoleren van een hellend dak. Ook bij renovatie zijn deltaplaten handig te gebruiken. Doordat de platen hoekvormig zijn vul je kepers in hellende daken makkelijk op.

Steenwol in de vorm van dekens is minder makkelijk in gebruik doordat je stukken uit de rol moet snijden. Ook verloopt het passen niet altijd even vlot, wat het minder efficiënt maakt voor renovatieprojecten. Meestal gaat de voorkeur dus naar deltaplaten.

Daardoor wordt het in sommige gevallen ook wel aan de buitenkant van het dak aangebracht. Het heeft ongeveer dezelfde voordelen als EPS, maar het isoleert net iets beter.

dakisolatie dak isoleren

Schapenwol

Schapenwol is de meest ecologische variant van de verschillende soorten isolatiewollen. Het is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal, waarvoor je wel meer geld betaald. Een opmerkelijke maar zeer nuttige eigenschap van schapenwol is dat het bij het opnemen van vocht warmte produceert. Dit draagt bij aan de hoge isolatiewaarde. Zodra de lucht weer droger wordt zal isolatiemateriaal van schapenwol het vocht weer afgeven zonder hierbij schade aan isolatiewaarde te leveren. Schapenwol is hierdoor vochtregulerend. Schapenwol heeft de langste levensduur van alle wol soorten, namelijk tot wel 100 jaar.

Houtwol

De laatste variant is houtwol. Houtwol isolatie is een van de meest ecologische isolatiematerialen die verkrijgbaar is. Het aanbrengen van houtwol is eenvoudig. De handzame platen kunnen erg makkelijk op maat gesneden worden om vervolgens tussen de kepers van het dakwerk aan te brengen. Anders dan bij glaswol is het bij houtwol meestal niet nodig om een dampscherm aan te brengen. Houtwol heeft van nature een hoge vochtregulerende werking. Echter worden er in sommige gevallen toch nog dampschermen aangebracht. Dit is om het maximale uit de levensduur te halen, wat neer komt op wel tientallen jaren.

Anders dan je misschien zou vermoeden, is houtwol brandwerend. Dit komt doordat er in het productieproces mineralen worden toegevoegd die houtwol een brandvertragende eigenschap geven. Deze eigenschap werkt tevens als hitteschild in geval van brand.

Daarnaast functioneert houtwol niet alleen als thermisch isolatiemateriaal, maar ook als akoestisch isolatiemateriaal. Doordat vocht en lucht door vezels worden vastgehouden, krijgen geluidstrillingen minder kans om door de platen heen te dringen.

Offerte aanvragen
Materiaal Isolerende werking Gemiddelde prijs per m2
Glaswol Goed €20
Steenwol Zeer goed tot uitstekend €32,50
Schapenwol Uitstekend €35
Houtwol Zeer goed tot uitstekend €32,50

Vergelijk de soorten

Het hangt voornamelijk van je budget af of je kiest voor glaswol, steenwol of schapenwol. Wil je extra brandwerende isolatie en heb je een hoger budget? Dan is steenwol het meest optimaal. Heb je een strikt budget voorzien voor isolatie? Dan is isoleren met glaswol evengoed mogelijk. Gaat je voorkeur naar een volledig duurzame isolatie en heb je een hoog budget, dan voldoet schapenwol en houtwol het meest aan jouw keuzes.

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van elk soort isolatiemateriaal. De prijzen zijn inclusief plaatsing door een vakman.

Profiteer van de Duurzaamheidskorting

Hoe kies je voor het juiste isolatiemateriaal?

Weet je nog niet helemaal welk isolatiemateriaal voor jou geschikt is? Laat je dan informeren door een van onze vakmannen. Zij geven op basis van jouw budget en wensen vrijblijvend advies. Hierdoor weet je zeker dat jij zal slagen met het isoleren van jouw dak.

Offerte aanvragen voor dakisolatie

Dakisolatie is een goede manier om jouw woning te isoleren. Deze methode is ervoor bedoeld dat de warmte niet via het dak kan ontsnappen.

Hierdoor bespaar je direct op jouw energierekening en de woning blijft op een aangename temperatuur.

"*" geeft vereiste velden aan

Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Meer projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over dakisolatie

Hoe wordt dakisolatie aangebracht?

Dakisolatie kan op verschillende manieren worden geplaatst. De methode is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde, de geselecteerde materialen en de structuur van het dak. Voor uitgebreide informatie, ga naar dakisolatie.

Kan mijn plafond geïsoleerd worden?

Dat kan zeker! Door het plafond te isoleren kunnen warmteverlies en onnodig hoog energieverbruik worden voorkomen. De warme lucht stijgt op en houdt de warmte binnen door de plafondisolatielaag en kan het geluid verminderen. Dit is een effectieve en relatief goedkope manier om de energie-efficiëntie van een huis te verhogen. Daarnaast kunt u ook het comfort van uw huis verhogen! Vind hier alle informatie over geïsoleerde plafonds.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van offertes?

De uiteindelijke keuze is natuurlijk aan jou, maar het is aan te raden om bij het kiezen van een offerte op een aantal zaken te letten. We zetten hier de belangrijkste overwegingen op een rij.

Wat is de terugverdientijd van dakisolatie?

De gemiddelde terugverdientijd voor dakisolatie is 3 tot 6 jaar. Je kunt de terugverdientijd berekenen door de kosten van dakisolatiewerk te delen door de jaarlijkse besparing op dakisolatie.

Factoren die de efficiëntie van dakisolatie beïnvloeden, hebben ook invloed op de terugverdientijd. Het is daarom belangrijk offertes te vergelijken om een ​​goede indruk te krijgen van verschillende experts in de regio.

Wat kost het isoleren van mijn dak?

De kosten van dakisolatie lopen sterk uiteen. Je mag ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs van dakisolatie tussen de 2.400 en 5.500 euro ligt.

Wat zijn de voordelen van dakisolatie?

Dakisolatie is een van de belangrijkste stappen om het energieverbruik te verminderen. Dakisolatie zorgt ervoor dat er geen warmte meer door het dak wordt afgevoerd, wat meestal veel warmte afgeeft.

Dakisolatie vermindert niet alleen het energieverbruik, maar kan ook uw levenscomfort verbeteren. In de winter kan het dakisolatiemateriaal warmte vasthouden voor jouw huis, terwijl in de zomer het dak warme lucht kan afgeven. Zo kun je het hele jaar door een aangename temperatuur in huis krijgen.

Welke soorten isolatiematerialen worden gebruikt bij dakisolatie?

Minerale wol:
Minerale isolatiewol is bijzonder geschikt voor het isoleren van hellende daken, omdat het op maat kan worden gesneden en gecomprimeerd. Onder isolatiewol worden drie soorten wol verstaan.

Minerale wol:
Minerale isolatiewol is bijzonder geschikt voor het isoleren van hellende daken, omdat het op maat kan worden gesneden en gecomprimeerd. Onder isolatiewol worden drie soorten wol verstaan.

Losse isolatie:
Tenslotte kan het dak worden geïsoleerd met losse isolatie of losse isolatie. Naast de PUR-schuimvorm zijn twee veelvoorkomende losse isolatiematerialen EPS-parels en hennep.