Dakisolatie Wat is het?

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Offerte aanvragen
  • Bespaar tot €700,- per jaar
  • Hoog rendement
  • Hoger wooncomfort
Dakisolatie aangebracht op de zolder
Aangebracht dakisolatie door Nova Eco

In het kort

Een warmer huis en toch minder kosten hebben op de energierekening. En niet te te vergeten, het is ook nog eens beter voor het milieu. Een goed idee dus, je dak laten isoleren. Maar wat is dakisolatie nou precies?

Dakisolatie aanbrengen

Werking van dakisolatie

Dakisolatie houdt de warmte beter in huis, aangezien warmte van nature opstijgt. Door het dak met isolatiemateriaal te bedekken, krijgt de warmte minder kans om te ontsnappen. Hierdoor bespaar je flink op de energierekening. Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren: zo kun je de binnen- en buitenzijde van een schuin dak, een plat dak en de zoldervloer laten isoleren.

Daarnaast is dakisolatie een slimme investering. Voor het aanbrengen van dakisolatie betaal je maar één keer, terwijl de besparing op de energierekening elk jaar terug komt. Bovendien draagt het bij aan een hogere woningwaarde.

Offerte aanvragen
Beoordeling van isolatiewaarde Isolatiewaarde (Rc- waarde):
slechte tot matige isolatie 1,5
Goede isolatiewaarde 2,8
Zeer goede isolatiewaarde 4,0
Benodigde isolatiewaarde voor een energieneutrale woning* 6,0 of hoger

Isolatiewaarde

Er zijn verschillende soorten materialen voor dakisolatie. Hierbij is het van belang dat je kiest voor een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde).

Rc- of Rd-waarde?

Wanneer je al even aan het rondkijken bent voor het isoleren van je woning, ben je ongetwijfeld de twee begrippen Rc-waarde en Rd-waarde tegengekomen. Maar wat betekent dit nou precies? De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van de gehele constructie plus isolatiemateriaal. Echter vind je op de verpakkingen van isolatiemateriaal de Rd-waarde: de isolatiewaarde van het materiaal zelf. Wanneer je een Rc-waarde van 4 wilt bereiken, heb je een Rd-waarde nodig van 3,6. De overige 0,4 komt namelijk van het dak zelf.

*Wettelijke eis voor dakisolatie: Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan een Rc-waarde van 6,0 of hoger.

Dakisolatie aanbrengen

Hoe weet je of jouw dak goed geïsoleerd is?

Controleer het bouwjaar

Is jouw woning voor 1975 gebouwd? Dan is er bij de bouw geen isolatie aangebracht. Het kan echter wel zijn dat de vorige bewoner het dak heeft geïsoleerd. Toch is het dan vaak een dunne laag van 3 tot 6 centimeter die een matige isolerende werking heeft.

Is jouw woning tussen 1975 en 1992 gebouwd? Dan heeft het hoogstwaarschijnlijk een dunne laag van 3 tot 6 centimeter gekregen. Ook in dit geval kan het zo zijn dat de vorige bewoner een betere isolatielaag heeft aangebracht.

Is jouw woning in 1992 of later gebouwd? Dan heeft het bij de bouw een goede tot zeer goede isolatielaag gekregen. Dit ligt meestal rond de 10 centimeter of meer. In de meeste gevallen hoef je deze isolatie niet te verbeteren.

Check achter schotten of onder dakpannen

Een tweede manier om te controleren of dakisolatie nodig is, is het controleren van het dak achter schotten of onder dakpannen bij woningen die voor 1992 zijn gebouwd. Zo kan je zien of er isolatiemateriaal aanwezig is en zo ja, hoe dik deze laag is. Wanneer het isolatiemateriaal een dikte van 3 tot 6 centimeter heeft, is het toe aan vervanging.

Laat een vakman langs komen

Lukt het je niet om te achterhalen of jouw dak goed geïsoleerd is? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om het dak door een vakman te laten controleren. Vanuit een controle kan een vakman direct advies geven.

Terug naar dakisolatie

Offerte aanvragen voor dakisolatie

Dakisolatie is een goede manier om jouw woning te isoleren. Deze methode is ervoor bedoeld dat de warmte niet via het dak kan ontsnappen.

Hierdoor bespaar je direct op jouw energierekening en de woning blijft op een aangename temperatuur.

"*" geeft vereiste velden aan

Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over dakisolatie

Kan mijn plafond geïsoleerd worden?

Dat kan zeker! Door het plafond te isoleren kunnen warmteverlies en onnodig hoog energieverbruik worden voorkomen. De warme lucht stijgt op en houdt de warmte binnen door de plafondisolatielaag en kan het geluid verminderen. Dit is een effectieve en relatief goedkope manier om de energie-efficiëntie van een huis te verhogen. Daarnaast kunt u ook het comfort van uw huis verhogen! Vind hier alle informatie over geïsoleerde plafonds.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van offertes?

De uiteindelijke keuze is natuurlijk aan jou, maar het is aan te raden om bij het kiezen van een offerte op een aantal zaken te letten. We zetten hier de belangrijkste overwegingen op een rij.

Wat kost het isoleren van mijn dak?

De kosten van dakisolatie lopen sterk uiteen. Je mag ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs van dakisolatie tussen de 2.400 en 5.500 euro ligt.

Wat zijn de voordelen van dakisolatie?

Dakisolatie is een van de belangrijkste stappen om het energieverbruik te verminderen. Dakisolatie zorgt ervoor dat er geen warmte meer door het dak wordt afgevoerd, wat meestal veel warmte afgeeft.

Dakisolatie vermindert niet alleen het energieverbruik, maar kan ook uw levenscomfort verbeteren. In de winter kan het dakisolatiemateriaal warmte vasthouden voor jouw huis, terwijl in de zomer het dak warme lucht kan afgeven. Zo kun je het hele jaar door een aangename temperatuur in huis krijgen.

Welke soorten isolatiematerialen worden gebruikt bij dakisolatie?

Minerale wol:
Minerale isolatiewol is bijzonder geschikt voor het isoleren van hellende daken, omdat het op maat kan worden gesneden en gecomprimeerd. Onder isolatiewol worden drie soorten wol verstaan.

Minerale wol:
Minerale isolatiewol is bijzonder geschikt voor het isoleren van hellende daken, omdat het op maat kan worden gesneden en gecomprimeerd. Onder isolatiewol worden drie soorten wol verstaan.

Losse isolatie:
Tenslotte kan het dak worden geïsoleerd met losse isolatie of losse isolatie. Naast de PUR-schuimvorm zijn twee veelvoorkomende losse isolatiematerialen EPS-parels en hennep.