Spouwmuurisolatie voor jouw woning

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Vergelijk offertes
  • Bespaar tot €600,- per jaar
  • Hoger wooncomfort
  • Goedkope investering
Spouwmuurisolatie wordt aangebracht
Isolatie in je spouwmuur

Behoud warmte door middel van spouwmuurisolatie

De eerste stap naar een energieneutrale woning is het isoleren ervan. Spouwmuurisolatie is een van de drie isolatiemaatregelen die je kan treffen. Door goed te isoleren bespaar je op jouw energierekening en blijft de woning een aangename temperatuur houden. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over spouwmuurisolatie.

Roze spouwmuurisolatie met wol

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) opgevuld met isolatie. Isolatie in de spouw voorkomt dat warmte uit huis verloren gaat. Dit brengt veel voordelen met zich mee zoals een lagere energierekening, hoger wooncomfort en een hoger energielabel.

Er zijn drie verschillende isolatiematerialen geschikt voor het isoleren van de spouw. Elk soort materiaal heeft zijn eigen voordelen. Naast dat de vakmannen je hier advies over kunnen geven, beschrijven wij de verschillende isolatiematerialen die worden toegepast bij spouwmuurisolatie.

Vergelijk offertes

Soorten isolatiemateriaal

Vergelijk soorten isolatiemateriaal

De voordelen van spouwmuurisolatie

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Steeds meer woningeigenaren kiezen voor spouwmuurisolatie. Dat komt doordat spouwmuurisolatie veel voordelen met zich mee brengt. Met spouwmuurisolatie kun je namelijk flink besparen op de energierekening. Dit komt doordat het isolatiemateriaal de warmte niet onopgemerkt laat ontsnappen.

Ben je benieuwd naar alle voordelen die komen kijken bij spouwmuurisolatie?

Bekijk alle voordelen
Aanbrengen van isolatie in een woning

De kosten en het rendement van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de voordeligste manier om je huis te isoleren. Doorgaans kost het aanbrengen van het isolatiemateriaal tussen de €15,- en €30,- per m². Je kunt ervan uitgaan dat het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie gemiddeld tussen de €780,- en €3000,- kost. Echter hangt de exacte prijs af van het soort materiaal en het aantal vierkante meters.

Voor het rendement zijn er een aantal factoren die invloed hebben. Zo is de hoogte van het rendement afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat wordt aangebracht, de dikte van de spouw en de kwaliteit van het gehele project.

Bekijk de kosten

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie zal weinig tot geen overlast met zich mee brengen. Daarnaast vergt deze vorm van isolatie geen sloopwerkzaamheden. Alle werkzaamheden worden vanaf de buitenzijde uitgevoerd. Er worden slechts enkele kleine gaatjes in de buitenmuur gemaakt.

Dit gaat volgens een vast boorpatroon, zodat op elke vierkante meter een gaatje komt. Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal toegebracht. De gaatjes worden uiteraard zorgvuldig afgewerkt na het aanbrengen van het isolatiemateriaal.

Meer over installatie
Profiteer van de Duurzaamheidskorting

Subsidie voor isolatie combinatie

Laag btw-tarief

In 2021 kom je voor het laten isoleren van daken, vloeren en muren in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9%. De woning moet echter wel ouder zijn dan twee jaar.

Let op:
Dit verlaagde btw-tarief is alleen geldig op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de klus gecombineerd worden. Wil je genieten van het verlaagde btw-tarief, dan moet je dus een beroep doen op een erkende aannemer. Bij Nova eco vergelijk je gratis en vrijblijvend vakmannen die hier aan voldoen.

ISDE

Wanneer je als woningeigenaar minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoert, kun je in aanmerking komen met Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Lees alles over de voorwaarden op onze blogpagina.

Vraag offerte aan

Offerte aanvragen voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de drie isolatiemaatregelen die je kan treffen. Door goed te isoleren bespaar je op jouw energierekening en blijft de woning een aangename temperatuur houden.

"*" geeft vereiste velden aan

Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over spouwmuurisolatie

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Om de spouwmuur te isoleren moet de muur in goede staat verkeren. Hiervoor wordt altijd de muur met een endoscoopcamera gecontroleerd. .

Woon je in een halfvrijstaande woning of hoekwoning in het midden, dan moet je een lange kwast op de spouwmuur naast de buurman naast de deur plaatsen. Dit zorgt ervoor dat alleen de te isoleren spouwmuur wordt geïsoleerd. Daarna wordt, indien aanwezig, het isolatierooster gesloten.

Plaats na het sluiten van het rooster een nieuw ventilatierooster van de spouwmuur naar de kruipruimte. Hierdoor kan de kruipruimte goed worden geventileerd zonder vochtproblemen. Zodra het isolatiemateriaal is aangebracht, kunt u direct genieten van de voordelen van holle wandisolatie.

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie is 3 jaar. Bij gebruik in combinatie met andere vormen van isolatiematerialen (zoals dak- en vloerisolatiematerialen) wordt de terugverdientijd van spouwmuurisolatiematerialen positief beïnvloed.

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie bedragen ongeveer 15 tot 24 euro per vierkante meter. Ter indicatie: voor een gewoon huis is de prijs van de holle muur ongeveer 850 euro.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie bespaar je veel elektriciteit. Er gaat geen warmte verloren en verbrandt dus minder. Spouwmuurisolatie kan binnen een dag worden voltooid zonder enige verwarring in huis achter te laten. Een leuke bonus: nadat het werk voorbij is, is er niets meer aan de muur te zien.

De isolatie van de holle wanden helpt ook om de binnentemperatuur het hele jaar door aangenaam te houden. Op deze manier geniet je van een hoger levenscomfort en zal de waarde van de woning toenemen.

Welke soorten isolatiematerialen worden gebruikt bij spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie worden doorgaans vier materialen gebruikt: glas en steenwol, EPS-kralen en PUR (polyurethaan). Elk van deze materialen draagt ​​bij aan de goede werking van de spouwmuurisolatie. De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de dikte van de spouwmuur, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van het werk en natuurlijk het isolatiemateriaal.