Spouwmuurisolatie Kosten & rendement

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Direct informatie
 • Bespaar tot €600,-
 • Hoger wooncomfort
 • Goedkope investering
energielabel aanvragen
Vloerisolatie leggen op de vloer

Hoe hoog is het rendement, wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten die je maakt bij het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie, hangen af van een aantal verschillende factoren: de dikte van de spouw, soort isolatiemateriaal, grootte van de voegen, de oppervlakte en de vakman. Al deze factoren worden hier toegelicht. Naast de kosten, vind je een prijsindicatie en prijsopbouw voor het laten aanbrengen van dakisolatie. Ten slotte vind je informatie over het rendement en de mogelijkheden op subsidies.

Spouwmuurisolatie materiaal Gemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Glaswol €15 à €20
Polystyreen korrels €20 à €25
Isolatieschuim €25 à €30

Kosten per isolatiemateriaal

De kosten voor spouwmuurisolatie liggen gemiddeld tussen € 15 en 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte spouwmuurisolatie kosten zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de moeilijkheidsgraad van de werken, de te isoleren oppervlakte, de dikte van de spouw, het gebruikte materiaal en overige kosten. Een overzicht van de kosten per isolatiemateriaal vind je in de tabel hiernaast.

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? De prijzen die in de tabel staan weergeven zijn slechts richtprijzen. Voor een berekening van de exacte kosten op maat van jouw project kan je gebruik maken van onze offerteservice. Daar kan je gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten actief in jouw regio. Zo kan je makkelijk het aanbod vergelijken en de juiste vakman kiezen.

Factoren die invloed hebben op de kosten van spouwmuurisolatie

 • Bereikbaarheid van de woning
  Een goed bereikbare woning zorgt ervoor dat de werkzaamheden sneller kunnen starten en afgewerkt worden. Dat heeft een gunstige invloed op de kosten van het project. Bij een goede bereikbaarheid moet je denken aan de parkeergelegenheid en de toegankelijkheid van de gevels met ladders of stellingen.
 • Totale oppervlakte
  Naast de bereikbaarheid, zal de prijs ook afhangen van de totale oppervlakte. Vooral bij kleinere gevels (minder dan 30m²) zullen de kosten voor spouwmuurisolatie hoger liggen dan bij gevels van een groter oppervlakte. Hoe groter het oppervlakte is, hoe minder je betaald per m².
 • Dikte van de spouw
  Hoe dikker de spouw is, hoe meer voordeel je opdoet. Hoe dikker de spouw, hoe meer voordeel je doet. De spouwisolatie prijs per cm wordt lager terwijl je de woning ook nog beter kan isoleren. De gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie per m² zullen wat hoger liggen maar die kosten heb je snel terugverdiend door de snellere terugverdientijd.
 • Bescherming van de gevel
  Gaat het om een gevel aan de regenzijde en bestaat je gevel uit een baksteen die veel water absorbeert, dan kan het raadzaam zijn om de gevel te laten impregneren. Dit is een transparante beschermingslaag die regen afstoot maar toch een ademende werking heeft. De prijs hiervan is gemiddeld tussen de €8 en €12 per m².

 • Vakman
  Ten slotte speelt de vakman ook mee in de kosten. Zo hanteert hij een uurloon en kan hij voorrijkosten in rekening brengen. Wij raden daarom aan om verschillende offertes van vakmannen met elkaar te vergelijken. Wil je weten waar je allemaal op moet letten? bekijk dan onze “Tips bij het vergelijken van offertes” blog.

Profiteer van de Duurzaamheidskorting

Rendement en terugverdientijd

De spouwmuur laten isoleren is in vergelijking met andere isolatiemethodes het meest voordelige. Dit komt vooral doordat het snel aangebracht is en het feit dat je nadien helemaal niets hoeft af te werken. Kijken we naar de jaarlijkse energiebesparing, dan kan je ervan uitgaan dat je de investering in spouwmuurisolatie kan terugverdienen op een termijn van 3 tot 5 jaar.

Maar er is een extra voordeel. Wanneer je aanspraak kunt maken op subsidies, is de terugverdientijd nog sneller! Je hebt de investering dan binnen 1 tot 3 jaar terugverdiend.

Vrouw installeert slimme thermostaat

Factoren die invloed hebben op het rendement en terugverdientijd

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het rendement en de terugverdientijd van spouwmuurisolatie. Zo is de hoogte van het rendement afhankelijk van de dikte van de spouw, het type isolatiemateriaal en de kwaliteit van aanbrengen.

Daarnaast kunnen slecht onderhouden muren ook invloed hebben en de terugverdientijd van de spouwmuurisolatie vertragen. Om deze redenen is het raadzaam om spouwmuurisolatie uit te laten voeren door een ervaren specialist. Onze specialisten herkennen situaties waardoor ze problemen tijdig kunnen signaleren en verhelpen.

Ten slotte is het raadzaam om meerdere isolerende maatregelen uit te voeren. Dit heeft meerdere redenen. Spouwmuurisolatie wordt namelijk niet optimaal benut als er geen andere vormen van isolatie is uitgevoerd, zoals vloer- en dakisolatie. Bovendien kan je met het laten uitvoeren van minimaal twee isolerende maatregelen in aanmerking komen voor de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)

Type woning Gemiddelde besparing per jaar
Gemiddelde tussenwoning €200
Gemiddelde hoekwoning €600
Gemiddelde vrijstaande woning €900

Gemiddelde besparing met spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie bespaar je gemiddeld 20 tot 40% op je gasrekening. Hoeveel het precies is, hangt af van jouw situatie. Om je toch een beeld te geven, hebben we in de tabel hiernaast een aantal verschillende situaties in kaart gebracht. In deze tabel kun je zien hoeveel je gemiddeld per jaar kunt besparen door het aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Beter mileu door nova eco

Subsidies voor spouwmuurisolatie

Laag btw-tarief
In 2021 kom je voor het laten isoleren van daken, vloeren en muren in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9%. De woning moet echter wel ouder zijn dan twee jaar.

Let op:
Dit verlaagde btw-tarief is alleen geldig op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de klus gecombineerd worden. Wil je genieten van het verlaagde btw-tarief, dan moet je dus een beroep doen op een erkende aannemer. Bij Nova eco vergelijk je gratis en vrijblijvend vakmannen die hier aan voldoen.

ISDE
Wanneer je als woningeigenaar minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoert, kun je in aanmerking komen met Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Lees alles over de voorwaarden op onze blogpagina.

Veelgestelde vragen

Nog meer informatie over spouwmuurisolatie

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Om de spouwmuur te isoleren moet de muur in goede staat verkeren. Hiervoor wordt altijd de muur met een endoscoopcamera gecontroleerd. .

Woon je in een halfvrijstaande woning of hoekwoning in het midden, dan moet je een lange kwast op de spouwmuur naast de buurman naast de deur plaatsen. Dit zorgt ervoor dat alleen de te isoleren spouwmuur wordt geïsoleerd. Daarna wordt, indien aanwezig, het isolatierooster gesloten.

Plaats na het sluiten van het rooster een nieuw ventilatierooster van de spouwmuur naar de kruipruimte. Hierdoor kan de kruipruimte goed worden geventileerd zonder vochtproblemen. Zodra het isolatiemateriaal is aangebracht, kunt u direct genieten van de voordelen van holle wandisolatie.

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie is 3 jaar. Bij gebruik in combinatie met andere vormen van isolatiematerialen (zoals dak- en vloerisolatiematerialen) wordt de terugverdientijd van spouwmuurisolatiematerialen positief beïnvloed.

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie bedragen ongeveer 15 tot 24 euro per vierkante meter. Ter indicatie: voor een gewoon huis is de prijs van de holle muur ongeveer 850 euro.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie bespaar je veel elektriciteit. Er gaat geen warmte verloren en verbrandt dus minder. Spouwmuurisolatie kan binnen een dag worden voltooid zonder enige verwarring in huis achter te laten. Een leuke bonus: nadat het werk voorbij is, is er niets meer aan de muur te zien.

De isolatie van de holle wanden helpt ook om de binnentemperatuur het hele jaar door aangenaam te houden. Op deze manier geniet je van een hoger levenscomfort en zal de waarde van de woning toenemen.

Welke soorten isolatiematerialen worden gebruikt bij spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie worden doorgaans vier materialen gebruikt: glas en steenwol, EPS-kralen en PUR (polyurethaan). Elk van deze materialen draagt ​​bij aan de goede werking van de spouwmuurisolatie. De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de dikte van de spouwmuur, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van het werk en natuurlijk het isolatiemateriaal.

Meer projecten

Bekijk gerelateerde projecten