Spouwmuurisolatie Verschillende soorten isolatiemateriaal

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Direct informatie
 • Bespaar tot €600,-
 • Hoger wooncomfort
 • Goedkope investering
Isoleren van de muren
Lagere hypotheekrente bij energielabel A of B

Welke isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie?

Wanneer je er aan denkt om de spouwmuur te isoleren, kan er gekozen worden uit verschillende soorten isolatiematerialen. Welk materiaal je het het beste kan gebruiken hangt af van verschillende factoren. Op deze pagina geven we een overzicht van de verschillende soorten isolatiematerialen met hun voordelen en nadelen.

Lees hier hoe je je woning kan verduurzamen!

Aanbrengen van isolatie in een woning

Soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie

Glaswol: 

Glaswol bestaat uit gerecycled glas. Voor spouwmuurisolatie worden glaswolvlokken gebruikt die ingeblazen worden in de spouwmuur. Er zijn verschillende kwaliteiten glaswol waarvan de prestaties oplopen tot de HR++ norm. Glaswol werkt niet alleen als thermische isolatie, maar ook als akoestische isolatie. Dit betekent dat het isolatiemateriaal ook geluid van buitenaf afschermt.

 • Isolatiewaarde van glaswol: 0,031 – 0,044 W/m.K
 • Voordelen van glaswol: Glaswol is recycleerbaar, heeft een goede akoestische isolatiewerking, is vochtwerend, brandwerend en brandvast.
 • Nadelen van glaswol: Bij het aanbrengen van glaswol in de spouwmuur is een minimale spouwbreedte van 50 mm vereist.

Polystyreen korrels:
Informatie over Polystyreen korrels als isolatiemateriaal: Ook wel EPS-korrels genoemd, zijn lichte kunststof bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Onder de EPS-korrels zijn er verschillende soorten. De thermische isolatiewaarde varieert tussen de kwaliteiten van elk soort.

 • Isolatiewaarde van Polystyreen korrels: 0,033 – 0,042 W/m.K
 • Voordelen van Polystyreen korrels: Polystyeen korrels zijn geschikt voor een kleine spouwbreedte vanaf 30 mm, de korrels zijn volledig recycleerbaar en zijn het meest vochtbestendig in verhouding tot de andere isolatiematerialen.
 • Nadelen van Polystyreen korrels: De korrels hebben een minder goede kierafdichting dan de andere isolatiematerialen.
Isoleren van de muren

Isolatieschuim

Informatie over isolatieschuim als isolatiemateriaal: Isolatieschuim wordt als vloeistof in de spouw gespoten. Na de inspuiting expandeert het zeer snel en ontstaat er een isolerend schuim dat alle naden en kieren in de spouw goed afdicht. Meestal wordt er gebruik gemaakt van PUR-schuim.

 • Isolatiewaarde van isolatieschuim: gemiddeld 0,023 – 0,032 W/m.K
 • Voordelen van isolatieschuim: Isolatieschuim is geschikt voor een kleine spouwbreedte vanaf 30 mm. Daarnaast heeft isolatieschuim de beste isolatiewaarde, het schuim dicht alle kieren in de spouw af, is krimpvrij, winddicht, vochtwerend en brandwerend.
 • Nadelen van isolatieschuim: Na de aanbreng van isolatieschuim ontstaat een vervelende geur die te vergelijken is met een sterke verfgeur. Deze geur is tijdelijk, maar het kan een aantal dagen duren voordat de geur volledig is weggetrokken. Daarnaast is isolatieschuim niet recyclebaar.

Nova Eco Tip: Weet je nog niet helemaal welk isolatiemateriaal voor jou geschikt is? Laat je dan informeren door een van onze vakmannen. Zij geven op basis van jouw budget en wensen vrijblijvend advies. Hierdoor weet je zeker dat jij zal slagen met het isoleren van jouw spouwmuur.

Offertes aanvragen
Spouwmuurisolatie materiaal Gemiddelde isolatiewaarde
Glaswol 0,031 – 0,044 W/m.K
Polystyreen korrels 0,033 – 0,042 W/m.K
Isolatieschuim 0,023 – 0,032 W/m.K

Beste soorten spouwmuurisolatie volgens isolatiewaarde

De isolatiewaarde van een spouwmuurisolatie materiaal wordt uitgedrukt in de lambda waarde. Lambda Waarde wordt altijd aangeduid met symbool λ of met W/mK. Deze waarde geeft weer hoeveel warmte het isolatiemateriaal geleidt. Hoe lager de lambda waarde (W/mK), hoe beter het isolatiemateriaal isoleert. In de tabel hiernaast vind je een overzicht van de isolatiewaarde per spouwmuurisolatie materiaal.

Let op: er zijn kwaliteitsverschillen binnen een bepaald soort isolatiemateriaal! Daarnaast is niet elk isolatiemateriaal mogelijk voor elke spouwmuur. Een vakman kan je spouwmuur analyseren en je adviseren over de beste keuze in jouw situatie.

Welke factoren kunnen nog meer invloed hebben op jouw keuze?

Bij het kiezen van de juiste soort enspouwmuurisolatie soort spelen naast je persoonlijke voorkeur, de isolatiewaarde van het materiaal en de prijs nog een aantal andere factoren een rol. Deze factoren hebben we hieronder voor jou op een rij gezet. Zo kan jij goed voorbereid starten met het isoleren van je woning.

De breedte van de spouw en de grootte van de voegen

De spouwbreedte kan een beïnvloedende factor zijn in je keuze voor een bepaalde spouwisolatie soort. Om de spouw te isoleren met glaswol is bijvoorbeeld een grotere spouwbreedte nodig (minstens 50 millimeter) dan bij PUR of polystyreen parels (minstens 30 millimeter). Daarnaast moet het isolatiemateriaal de spouw ingeblazen worden. Om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen blazen, moeten gaten in de gevel geboord worden. Welk isolatiemateriaal mogelijk is, hangt af van de diameter van de boorgaten. Dit is op zijn beurt weer afhankelijk van de dikte van de voeg. Bij EPS-parels is een minimale boordiameter van 16 mm vereist, bij glaswol 14 mm en bij PUR 12 mm.

Ecologische aspecten

Het isoleren van de spouwmuur is een goede stap richting duurzaam wonen. Bij het kiezen van isolatiemateriaal kan je echter ook kiezen tussen de duurzaamheid van het isolatiemateriaal. Vind je het belangrijk dat een product recycleerbaar is? Dan valt de beste keuze op glaswol.

Mogelijke hinder bij het isoleren

Wanneer je een spouwmuur laat isoleren ondervindt je daarvan doorgaans weinig hinder. Het boren van de gaten brengt vanzelfsprekend enige geluidshinder met zich mee, maar dat is van korte tijd. Alleen bij het aanbrengen van isolatieschuim kan er nog een hinder bijkomen. Na de aanbreng van isolatieschuim ontstaat een vervelende geur die te vergelijken is met een sterke verfgeur. Deze geur is tijdelijk, maar het kan een aantal dagen duren voordat de geur volledig is weggetrokken.

Spouwmuurisolatie materiaal Gemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Glaswol €15 à €20
Polystyreen korrels €20 à €25
Isolatieschuim €25 à €30

Beste soorten spouwmuurisolatie volgens prijs

Ook de prijs kan een doorslaggevende factor zijn. De kosten voor soorten spouwmuurisolatie bedragen gemiddeld €15 à €30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte spouwmuurisolatie kosten zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de moeilijkheidsgraad van de werken, de te isoleren oppervlakte, de dikte van de spouw, het gebruikte materiaal en overige kosten. Een overzicht van de kosten per isolatiemateriaal vind je in de tabel hiernaast.

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? De prijzen die in de tabel staan weergeven zijn slechts richtprijzen. Voor een berekening van de exacte kosten op maat van jouw project kan je gebruik maken van onze offerteservice. Daar kan je gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten actief in jouw regio. Zo kan je makkelijk het aanbod vergelijken en de juiste vakman kiezen.

Ons advies: laat een vakman je spouwmuur inspecteren

Zoals je hebt gelezen zijn er dus veel factoren die een rol spelen in de keuze van soorten spouwmuurisolatie. Om tot een juiste keuze te komen, is het aan te raden om een vakman in te schakelen . Deze luistert naar jouw wensen én zal je gevel en spouw grondig inspecteren. Zo kan hij precies bepalen welke soort isolatie voor de spouwmuur het meest geschikt is.

Bij de inspectie controleert de vakman bijvoorbeeld de wijze van verdeling van het isolatiemateriaal in de muur. De vakman kan door endoscopisch onderzoek van de spouw vaststellen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is. Ook vochtproblemen spelen een rol en worden bij een inspectie nauwkeurig in kaart gebracht. Via het onderstaand offerteformulier kom je gratis en vrijblijvend tot wel vier offertes ontvangen van vakmannen in jouw regio.

Offerte aanvragen voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de drie isolatiemaatregelen die je kan treffen. Door goed te isoleren bespaar je op jouw energierekening en blijft de woning een aangename temperatuur houden.

"*" geeft vereiste velden aan

Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over spouwmuurisolatie

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Om de spouwmuur te isoleren moet de muur in goede staat verkeren. Hiervoor wordt altijd de muur met een endoscoopcamera gecontroleerd. .

Woon je in een halfvrijstaande woning of hoekwoning in het midden, dan moet je een lange kwast op de spouwmuur naast de buurman naast de deur plaatsen. Dit zorgt ervoor dat alleen de te isoleren spouwmuur wordt geïsoleerd. Daarna wordt, indien aanwezig, het isolatierooster gesloten.

Plaats na het sluiten van het rooster een nieuw ventilatierooster van de spouwmuur naar de kruipruimte. Hierdoor kan de kruipruimte goed worden geventileerd zonder vochtproblemen. Zodra het isolatiemateriaal is aangebracht, kunt u direct genieten van de voordelen van holle wandisolatie.

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie is 3 jaar. Bij gebruik in combinatie met andere vormen van isolatiematerialen (zoals dak- en vloerisolatiematerialen) wordt de terugverdientijd van spouwmuurisolatiematerialen positief beïnvloed.

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie bedragen ongeveer 15 tot 24 euro per vierkante meter. Ter indicatie: voor een gewoon huis is de prijs van de holle muur ongeveer 850 euro.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie bespaar je veel elektriciteit. Er gaat geen warmte verloren en verbrandt dus minder. Spouwmuurisolatie kan binnen een dag worden voltooid zonder enige verwarring in huis achter te laten. Een leuke bonus: nadat het werk voorbij is, is er niets meer aan de muur te zien.

De isolatie van de holle wanden helpt ook om de binnentemperatuur het hele jaar door aangenaam te houden. Op deze manier geniet je van een hoger levenscomfort en zal de waarde van de woning toenemen.

Welke soorten isolatiematerialen worden gebruikt bij spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie worden doorgaans vier materialen gebruikt: glas en steenwol, EPS-kralen en PUR (polyurethaan). Elk van deze materialen draagt ​​bij aan de goede werking van de spouwmuurisolatie. De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de dikte van de spouwmuur, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van het werk en natuurlijk het isolatiemateriaal.