Vloerisolatie De installatie

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Direct informatie
  • Hoog rendement
  • Snel besparen
  • Hoger wooncomfort
Vloerisolatie leggen op de vloer

Hoe wordt vloerisolatie aangelegd?

Voordat je thuis kunt genieten van de voordelen die vloerisolatie met zich meebrengt, moet het materiaal eerst aangebracht worden. Om inzicht te geven hoe het proces van voorbereiding tot nazorg loopt, lees je op deze pagina alles over de plaatsing van begin tot eind.

Voorbereiding

Voordat de vakman de vloerisolatie kan aanbrengen, moet het isolatiebedrijf een aantal dingen controleren. Hij zal aan huis een opname doen waarbij de volgende zaken worden gecontroleerd: het type vloer, de oppervlakte, de hoogte, de staat van de kruipruimte, controle op vochtplekken en bereikbaarheid.

Nova Eco tip
Indien je op de hoogte bent van vochtplekken, raden wij aan om van te voren deze plekken te melden aan de vakman. Zo kan de vakman van te voren hierop inspelen en een schatting maken of vloerisolatie deze vochtplekken verhelpt.

Nadat de vakman alles gecontroleerd heeft, zal hij een gratis en vrijblijvend advies aanbieden. Hierin vertelt de specialist over de verschillende mogelijkheden die bij jouw situatie aansluiten, de voordelen van de isolatie en zal hij uiteraard een prijsindicatie geven.

Offertes aanvragen

De plaatsing van vloerisolatie

Wanneer er wordt gekozen voor vloerisolatie in de kruipruimte, hoef je zelf niks voor te bereiden. Dat is echter anders wanneer er wordt gekozen om isolatie aan de boven- of ondervloer aan te brengen. In dat geval zal je alle meubels weg moeten halen die zich in de ruimte bevinden waar de vloerisolatie wordt aangebracht.

Het is erg belangrijk om bij de aanbreng van vloerisolatie aan de boven- of ondervloer genoeg opbouwhoogte te hebben. Er moeten namelijk meerdere lagen worden aangebracht. Deze lagen bestaan normaal gesproken uit een draagvloer, uitvulchape, isolatieplaten en een afwerkvloer. Je dient er dus rekening mee te houden dat door het aanbrengen van vloerisolatie de vloer tot wel 10 centimeter hoger kan maken.

Plaatsing van bovenvloerisolatie

wanneer er wordt gekozen voor bovenvloerisolatie, zal de bovenlaag van de vloer eerst verwijderd moeten worden. Onder de bovenlaag verstaan we onder andere vloerbedekking, laminaat, pvc, etc. Vervolgens kan er isolatiemateriaal worden aangebracht op de onderlaag. Dit kan worden gedaan met isolatieplaten of isolatieschuim.

In het geval van isolatieschuim wordt de ondervloer zorgvuldig bedekt met het schuim. Dit schuim wordt vanzelf hard wanneer het afkoelt.
Wanneer er wordt gekozen voor isolatieplaten, worden deze zorgvuldig aangebracht op de ondervloer. Daarover valt vervolgens de bovenvloer. Let op: de vloer komt bij bovenvloerisolatie hoger te liggen. Dit kan nadelig werken voor onder andere deuren. Meestal wordt er gekozen voor bodem- en ondervloer isolatie.

Offertes aanvragen

Plaatsing van ondervloer- en kruipruimte isolatie

De kruipruimte kan grofweg op twee verschillende manieren geïsoleerd worden: het isoleren van de vloer en het isoleren van de grond. Daarnaast is een combinatie van deze methoden ook mogelijk. Hoe de kruipruimte het beste geïsoleerd kan worden, hangt af van de toegankelijkheid van de kruipruimte en (indien aanwezig) de aard van het vochtprobleem.

Wanneer de kruipruimte goed bereikbaar is voor de vakman, kun je er voor kiezen om de vloer van de woning te isoleren. Hierbij worden isolatieplaten tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht. Meestal zijn deze platen standaard voorzien van een dampscherm. Het dampscherm zorgt ervoor dat vocht niet langer bij de vloer kan condenseren. Naast isolatieplaten kun je er voor kiezen om isolatieschuim aan te laten brengen. Ook het isolatieschuim wordt aangebracht aan de onderkant van de vloer. Vaak wordt na het aanbrengen van de isolatie ook nog de bodem van de kruipruimte afgedekt met een bodemzeil of isolatiematrassen. De combinatie van zowel bodem- als vloerisolatie werkt uiterst effectief en voorkomt daarbij vochtproblemen.

Wanneer de kruipruimte nauwelijks tot niet bereikbaar is voor de vakman, wordt er vaak voor gekozen om de kruipruimte zoveel mogelijk op te vullen met ‘lichter’ isolatiemateriaal. Het gaat in dit geval om isolatiekorrels en isolatiechips. Het voordeel van deze methode is dat het een relatief goedkope manier van isoleren is die toch uiterst efficiënt is. Deze methode kan echter ook worden toegepast bij een goed bereikbare kruipruimte, maar is vooral gericht op de minder toegankelijke kruipruimtes.

Offerte aanvragen voor vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt ervoor dat de warmte niet via de vloer kan ontsnappen. Daardoor bespaar je op jouw energierekening en blijft de woning een aangename temperatuur houden.

"*" geeft vereiste velden aan

Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over dakisolatie

Hoe wordt vloerisolatie aangebracht?

Als huiseigenaar hoef je niets te doen om isolatie in de kruipruimte te plaatsen. Als je de isolatie boven of onder de vloer wilt installeren, moet je alle meubels verwijderen.

Het is belangrijk om voldoende bouwhoogte te hebben voor vloerisolatie, omdat er meerdere lagen op de vloer moeten worden geplaatst. De gehele vloerconstructie bestaat doorgaans uit dragende vloeren, plamuurband, isolatieplaten en afgewerkte vloeren. Houd er dus rekening mee dat vloerisolatie de vloer soms 10 cm hoger maakt.

Vloerisolatie combineren met vloerverwarming?

Het is het meest gehoorde nieuws in een geïsoleerde wereld en een van de grootste misverstanden. Veel mensen denken dat het aanbrengen van vloerisolatie op vloerverwarmingssystemen geldverspilling is, maar dit is niet het geval. Als de vloer niet geïsoleerd is, gaat altijd een deel van de door vloerverwarming opgewekte warmte verloren. Daarom is het erg belangrijk om een ​​goede vloerisolatie aan te brengen.

Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

De prijs van vloerisolatie varieert enorm. Dit komt omdat er verschillende materialen en experts zijn, elk met een andere prijs. Ter indicatie: inclusief installatie bedragen de kosten voor isolatiemateriaal in gewone woningen tussen de €1100 en €3500 euro.

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Isolatie in je vloer heeft veel voordelen, vooral in een wereld waar je ernaar streeft het energieverbruik te verminderen en duurzame ontwikkeling te bereiken. Bovendien kunt u nog meer besparen door vloerisolatie en vloerverwarming te combineren. Alle voordelen zijn hieronder op een rijtje gezet:

  • Een hoger wooncomfort
  • Besparing op de stookkosten
  • Vloerisolatie hoeft helemaal niet duur te zijn
  • Hoog rendement
  • Beter voor het milieu