Vloerverwarming De kosten

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Meer informatie
  • Woningwaarde stijgt
  • Ruimte maximaal benut
  • Energiezuinig
energielabel aanvragen

Waarom vloerverwarming?

Je wilt graag vloerverwarming in je huis, maar wat zijn eigenlijk de kosten van vloerverwarming? Wij nemen je mee in de verschillende opties en geven jou een helder overzicht van de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming in jouw woning. Daarnaast vind je informatie over het rendement.

Vloerverwarming als hoofdverwarming Vloerverwarming als uitgebreide bijverwarming Vloerverwarming als bijverwarming Prijs: (inclusief materiaal, installatie en btw)
10 m² 15 m² 20 m² €650 tot €850
20 m² 30 m² 40 m² €800 tot €950
30 m² 45 m² 60 m² €900 tot €1050
40 m² 60 m² 80 m² €1000 tot €1200
50 m² 75 m² 100 m² €1150 tot €1350
60 m² 90 m² 120 m² €1300 tot €1550
70 m² 105 m² 140 m² €1450 tot €1750
80 m² 120 m² 160 m² €1650 tot €1900
90 m² 135 m² 180 m² €1850 tot €2050
100 m² 150 m² 200 m² €2000 tot €2200
110 m² 165 m² 220 m² €2150 tot €2350
120 m² 180 m² 240 m² €2300 tot €2500

Wat zijn de kosten van vloerverwarming?

De kosten van vloerverwarming starten rond de €650 tot wel €2500 euro. Dit bedrag hangt af van het aantal vierkante meter en de keuze voor hoofd- of bijverwarming. Deze prijs is inclusief montage en voorrijkosten van een vakman.

Wanneer je kiest voor vloerverwarming als bijverwarming, blijf je gebruik maken van de radiatoren. De leidingen van de vloerverwarming worden minder compact gelegd. Kies je er voor om de hele woonkamer te verwarmen met vloerverwarming, dan liggen de leidingen erg compact. In het onderstaande schema vind je een indicatie van de gemiddelde kosten van traditionele vloerverwarming per vierkante meter.

Opbouw van de kosten van vloerverwarming

Ongeveer de helft van de kosten die gemaakt worden bij de aanschaf van vloerverwarming gaat naar het materiaal. Denk hierbij aan de leidingen, installatiemateriaal, etc. 45% van de kosten gaat naar de installatie. Dit zijn kosten als werkuren voor de vakman en voorrijkosten. Een klein gedeelte gaat naar overige kosten. Onder overige kosten verstaan we het laten verwijderen van radiatoren die niet meer gebruikt worden. Echter zit dit bij sommige vakmannen in de prijs inbegrepen. Controleer dus altijd even wat er op de offerte staat.

Offerte aanvragen
Extra optie Toelichting Gemiddelde kosten: (inclusief materiaal, installatie en btw)
Pompschakelaar Een pompschakelaar zorgt ervoor dat je extra bespaart op jouw energieverbruik. Iedere vloerverwarming heeft namelijk een pomp om het water door de leidingen te laten stromen. Deze pompen draaien constant door, ook wanneer de verwarming niet aan staat. Met een pompschakelaar is de pomp alleen actief wanneer de verwarmingsfunctie wordt ingeschakeld. €60 tot €110
Aansluiten op de stadsverwarming Wanneer de woning wordt verwarmd door stadsverwarming, is de aansluiting van vloerverwarming een stuk complexer. Hierdoor brengt de vakman een meerprijs in rekening. €75
Isolatiefolie Isolatiefolie is een isolatiemateriaal dat onder de vloerverwarming wordt geplaatst. Hierdoor trekt de warmte zoveel mogelijk naar de bovenvloer. €1 tot €2 per m²
Verwijderen van oude radiatoren Oude radiatoren worden zorgvuldig verwijderd uit de ruimte waar vloerverwarming wordt geplaatst. De verwijderde radiatoren worden daarbij ook afgevoerd. Bij sommige offertes zit dit bij de prijs in. €20 tot €40
Bypass-ventiel Een bypass ventiel zorgt voor een rustige en gecontroleerde doorstroom naar de cv-ketel. Daarnaast zorgt het ervoor dat het systeem geen overbelast wordt. €40 tot €75

Welke factoren hebben invloed op de prijs?

Factor 1: Elektrische of traditionele vloerverwarming
Traditionele vloerverwarming wordt vaker ingezet dan elektrische vloerverwarming. Dit komt doordat het energieverbruik bij een traditionele vloerverwarming lager ligt. Daarnaast is de installatie betrouwbaarder dan elektrische vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming is erg lastig aan te leggen. Een vakman heeft hier ervaring en zorgt dat de vloerverwarming zorgvuldig wordt aangelegd.

Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld €200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming wel hoger. Dit komt doordat de kosten van elektriciteit hoger zijn dan gas. Een uitzondering is wanneer je zonnepanelen op het dak hebt. Dan wek je namelijk zelf de stroom op die de vloerverwarming verbruikt. Elektrische vloerverwarming wordt vaker gekozen voor kleine oppervlaktes.

Factor 2: hoofdverwarming of bijverwarming
De afstand tussen de leidingen is een belangrijke factor voor de prijs van vloerverwarming. De leidingen liggen compacter bij hoofdverwarming. De prijs is daardoor ook hoger. Wanneer de leidingen 10 cm van elkaar af liggen, is de prijs bijna twee keer zo hoog als wanneer de leidingen 20 cm van elkaar af liggen. Een voorbeeld: voor 50 m² hoofdverwarming betaal je gemiddeld €1300 tot €1550, terwijl je voor 60 m² bijverwarming €900 tot €1050 betaald.

Factor 3: extra opties voor vloerverwarming
Wanneer je kiest voor een vloerverwarming die wordt aangesloten op je cv-ketel, heb je de keuze om een paar extra opties te laten installeren. In het onderstaande schema worden alle extra opties met kosten en toelichting weergeven.

Rendement en terugverdientijd

Doordat je vloerverwarming aanlegt, bespaar je flink op de energiekosten. Het laten aanleggen van vloerverwarming kan daardoor erg rendabel zijn. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 4 en 7 jaar. Naast financiële voordelen brengt het ook een hoger wooncomfort. Benieuwd naar alle voordelen die vloerverwarming met zich mee brengt? Ga dan naar onze pagina over de voordelen.

Offerte aanvragen voor vloerverwarming

Vloerverwarming wordt een steeds populairdere woninginvestering. Het gelijkmatig verwarmen van de vloer met een constante temperatuur zorgt voor een hoger wooncomfort en een besparing op de energierekening.

"*" geeft vereiste velden aan

Op welke verdieping moet de vloerverwarming aangelegd worden?*
Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over vloerverwarming

Hoe wordt vloerverwarming aangebracht?

Het is erg belangrijk om de verwarming correct te installeren, wat ook belangrijk is om de normale werking van de vloerverwarming te garanderen. Elke verdieping is er geschikt voor. De installatie van de meest voorkomende verwarming omvat twee stappen: het slijpen van de vloerverwarming en het installeren van een verdeler.

Als je vloer nog niet af is, leg dan eerst een laag isolatieschuim. Als je de vloer hebt voorbereid, wordt de groef gefreesd.

Wat is de terugverdientijd van vloerverwarming?

De gemiddelde terugverdientijd van vloerverwarming is korter dan voorheen. Deze verandering is te danken aan de introductie van veel energiebesparende vloerverwarmingspompen. Met vloerverwarming bespaar je tot 15% op uw maandelijkse stookkosten.

Deze besparing bespaart u aan het einde van het jaar geld. Omdat je elk jaar geld bespaart, heb je geld verdiend door binnen enkele jaren te investeren in het installeren van vloerverwarmingsapparatuur.

Wat zijn de kosten van vloerverwarming?

Veel mensen denken dat het plaatsen van vloerverwarming een dure investering is. De prijs is onder meer afhankelijk van hoe je vloerverwarming wilt gebruiken, welke vloerverwarming je kiest en welk oppervlak je gebruikt. De kosten van vloerverwarming lopen sterk uiteen. Je mag ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs van het verwarmingsmateriaal tussen de 40 en 90 euro per vierkante meter ligt.

Onder andere de kosten van vloerverwarming zijn onder te verdelen in het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming. Door vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken, heb je geen radiator meer nodig die ruimte in beslag neemt.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Vloerverwarming is een belangrijke stap om het energieverbruik te verminderen. De warmteverdeling in het huis is gelijkmatiger, waardoor je kunt genieten van een constante temperatuur en een hoger wooncomfort. Bovendien verhoogt het de waarde van uw huis of gebouw.

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Traditionele vloerverwarming:

Bij traditionele verwarming wordt vaak een sleuf in de betonvloer gesneden en wordt er een dekvloer op aangebracht om te verwarmen.

Natbouw en droogbouw:

Naast traditionele verwarming kunt u ook kiezen voor nat en droog bouwen. Er wordt vaak voor deze soorten vloerverwarming gekozen.

Elektrische vloerverwarming:

Ten slotte kunt u kiezen voor elektrische vloerverwarming. De tot cement gerolde kabelmat komt hierbij goed van pas.