Warmtepomp De kosten en het rendement

Vergelijk vrijblijvend & gratis tot wel 4 offertes
Meer informatie
  • Besparing op energierekening
  • Woningwaarde stijgt
  • Hoger wooncomfort
Warmtepomp met leidingen
Soort warmtepomp Prijsindicatie (inclusief installatiekosten)
Hybride warmtepomp €4.000 tot €8.000
Lucht -lucht warmtepomp (volledig elektrisch) €4.000 tot €8.000
Lucht - water warmtepomp (volledig elektrisch) €9.000 tot €15.000
Water -water warmtepomp (volledig elektrisch) €13.000 tot €20.000
Grond - water warmtepomp (volledig elektrisch) €13.000 tot €20.000

Alle kosten van de warmtepomp

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt met betrekking tot kosten en rendement van een warmtepomp. De prijs en het rendement hangt af van verschillende soorten factoren.

De prijs en bijkomende kosten van een warmtepomp

De warmtepompen zijn beschikbaar in verschillende varianten. Elke variant werkt op een andere manier wat voor het prijsverschil zorgt. De lucht – lucht warmtepomp is de goedkoopste versie. Deze variant heb je al vanaf €4.000 inclusief installatiekosten. De duurste variant is de grond- water warmtepomp. Deze warmtepomp is het beste en start vanaf €13.000 inclusief installatiekosten. Hieronder vind je een tabel met de prijzen per type.

Warmtepomp neergezet door nova eco

Hoe wordt het rendement van de warmtepomp gemeten?

Het rendement van een warmtepomp wordt bijna altijd aangeduid met behulp van de Coëfficiënt of Performance (COP). Hiermee wordt aangetoond hoeveel warmte de warmtepomp maakt ten opzichte van de hoeveelheid elektrische energie die de pomp verbruikt.

In het geval van de grond – water warmtepomp (volledig elektrisch) ligt de COP vaak tussen 4 en 6. Dus voor 1 kWh verbruik, levert de warmtepomp 4 tot 6 kWh aan warmte. Dit levert dus een rendement tussen de 400% en 600%. Dat is een stuk hoger dan de 107% van een HR-ketel. Die maakt uit 1 kWh aardgas 1,07 kWh warmte.

Offertes aanvragen
energielabel aanvragen

Welke factoren spelen mee in het de kosten van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe hoger de temperatuur van de warmtebron is, hoe minder energie de warmtepomp hoeft te leveren en dus minder energie verbruikt. Gemiddeld zit de COP-waarde van een warmtepomp op 2 tot 3 in de winter tot maximaal 6 in de zomer. Deze 2 tot 3 COP-waarde klinkt erg laag, maar is alsnog vele malen hoger in rendement dan een HR-ketel.

Bij een lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming is het rendement hoger dan bij hoge temperatuurverwarming zoals een radiator. Dan wordt namelijk het verschil tussen de bron- en afgiftetemperatuur hoger en zakt het rendement behoorlijk. Wij raden het dan ook af om een warmtepomp te combineren met alleen maar hoge temperatuurverwarming.

Warmtepomp buiten

Wanneer heb ik mijn warmtepomp terugverdiend?

Met de installatie van een warmtepomp kan je tot wel 70% besparen op je energierekening. Hoe lang het precies duurt voordat je de investering er uit hebt, is lastig aan te geven. Elk systeem heeft weer een andere prijs en een ander rendement. Daarnaast telt verbruik, de isolatie van de woning en het verwarmingssysteem mee. Wanneer deze factoren allemaal goed zijn, kan je optimaal besparen op de energierekening.

Ben je benieuwd hoe lang de terugverdientijd voor jou zal zijn wanneer je een warmtepomp laat installeren? Vraag dan gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes aan bij vakmannen uit jouw regio. Zij maken de offerte op basis van jouw verbruik en wensen. Daarnaast kunnen deze vakmannen uitstekend advies geven. Hierdoor bespaar je veel tijd voor het zoeken van informatie.

Offertes aanvragen

Offerte aanvragen voor een warmtepomp

Een populaire manier om je woning te verduurzamen is het aanschaffen van een warmtepomp. Deze manier van verduurzamen biedt verschillende voordelen. Een van de voordelen is het besparen op de energiekosten.

"*" geeft vereiste velden aan

Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over warmtepompen

Ga ik met een warmtepomp energie besparen?

Het gebruik van een warmtepomp kan het gebruik van gas verminderen, waardoor de energiekosten aanzienlijk worden bespaard. Met een warmtepomp geniet je het hele jaar door van aangename temperaturen in huis. Dit gebeurt op een energiebesparende manier zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Het zorgt ook voor warm water uit de kraan. Kortom: warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor gasketels.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp haalt warme lucht uit de buitenlucht en verplaatst deze naar binnen. Warme lucht komt vrij via bestaande radiatoren of vloerverwarming systemen.

Maakt een warmtepomp geluid?

Als je kiest voor een hybride warmtepomp, moet je zowel buiten- als binnenunits installeren. De buitenunit moet buiten worden geplaatst. Meestal is dit bij de buitenmuur, de installateur zal altijd opletten dat de locatie van de buitenunit geen ruis zal veroorzaken. De binnenunit is iets kleiner dan de cv-ketel en kan binnen geplaatst worden. Als er voldoende ruimte is, hangt de installateur deze meestal naast de bestaande ketel.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De gemiddelde levensduur van de warmtepomp is 15 tot 20 jaar. Hoe lang de warmtepomp echt meegaat, hangt af van vele factoren, waaronder kwaliteit, compressor en onderhoud. Hoe beter deze factoren, hoe langer de levensduur van de pomp. Sommige pompen kunnen meer dan 30 jaar worden gebruikt. Dit komt doordat de warmtebelasting veel minder is dan bij een cv-ketel.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Voor een warmtepomp is het erg belangrijk dat jouw woning geschikt is. De twee belangrijkste factoren zijn de isolatie en het warmteafgiftesysteem. Als jouw isolatie onvoldoende is, is het slim om daar eerst te gaan investeren. Je hoeft immers niet op te warmen wat je niet aan warmte verliest. Nieuwbouwwoningen zijn vaak goed geïsoleerd. Woningen gebouwd vóór 2010 zijn vaak nog niet optimaal geïsoleerd en hebben over het algemeen een betere vloerisolatie nodig.

Wat kost een warmtepomp?

De warmtepomp haalt warme lucht uit de buitenlucht en verplaatst deze naar binnen. Warme lucht komt vrij via bestaande radiatoren of vloerverwarming systemen.