Om direct een goed beeld te geven hoe een warmtepomp werkt, geven wij het voorbeeld van een omgekeerde koelkast. Bij een koelkast wordt de warme lucht onttrokken aan de binnenkant, waardoor de temperatuur in de koelkast daalt. De koelkast geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat.
Een warmtepomp doet voor een woning min of meer hetzelfde, alleen onttrekt de warmtepomp dan warmte van de lucht of bodem water om het huis te verwarmen. Bijna alle pompen verwarmen zowel lucht als water, maar er zijn ook pompen die zich alleen op lucht focussen.
De buitenlucht wordt geleid langs een vloeistof in de warmtepomp die op lage temperatuur verdampt. Dit geldt ook voor warmtepompen die bodemwater gebruiken als warmtebron. Vervolgens wordt door compressie de vloeistofdamp samengedrukt. Doordat de druk toeneemt, stijgt de temperatuur nog meer. Na dit proces wordt de warmte door het huis verdeeld.
Bij deze warmtepomp wordt gebruik gemaakt van de lucht wat zich zowel binnen als buiten de woning bevindt. De warme lucht wordt gefilterd wanneer het bij de pomp aan komt. Vervolgens wordt het verwarmingswater hiermee verwarmt. Deze warmtepomp wordt naast de cv-ketel geplaatst. Deze warmtepomp is het meest populair en wordt bij veel nieuwe koopwoningen geïnstalleerd.
Deze warmtepomp trekt via diepgaande buizen de warmte van de aarde. Deze warmte wordt naar jouw woning vervoerd en vervolgens wordt deze warmte gebruikt voor het verwarmen van water en verwarmingselementen. In de zomer kan deze pomp de woning verkoelen. Dit komt doordat de temperatuur in de grond erg constant is. Deze waterpomp wordt buitenshuis geplaatst waarbij leidingen diep de grond in gaan.
Vraag offerte aanEen populaire manier om je woning te verduurzamen is het aanschaffen van een warmtepomp. Deze manier van verduurzamen biedt verschillende voordelen. Een van de voordelen is het besparen op de energiekosten.
"*" geeft vereiste velden aan
Bekijk gerelateerde projecten
Meer informatie over warmtepompen
Het gebruik van een warmtepomp kan het gebruik van gas verminderen, waardoor de energiekosten aanzienlijk worden bespaard. Met een warmtepomp geniet je het hele jaar door van aangename temperaturen in huis. Dit gebeurt op een energiebesparende manier zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Het zorgt ook voor warm water uit de kraan. Kortom: warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor gasketels.
De gemiddelde levensduur van de warmtepomp is 15 tot 20 jaar. Hoe lang de warmtepomp echt meegaat, hangt af van vele factoren, waaronder kwaliteit, compressor en onderhoud. Hoe beter deze factoren, hoe langer de levensduur van de pomp. Sommige pompen kunnen meer dan 30 jaar worden gebruikt. Dit komt doordat de warmtebelasting veel minder is dan bij een cv-ketel.
Als je kiest voor een hybride warmtepomp, moet je zowel buiten- als binnenunits installeren. De buitenunit moet buiten worden geplaatst. Meestal is dit bij de buitenmuur, de installateur zal altijd opletten dat de locatie van de buitenunit geen ruis zal veroorzaken. De binnenunit is iets kleiner dan de cv-ketel en kan binnen geplaatst worden. Als er voldoende ruimte is, hangt de installateur deze meestal naast de bestaande ketel.
Voor een warmtepomp is het erg belangrijk dat jouw woning geschikt is. De twee belangrijkste factoren zijn de isolatie en het warmteafgiftesysteem. Als jouw isolatie onvoldoende is, is het slim om daar eerst te gaan investeren. Je hoeft immers niet op te warmen wat je niet aan warmte verliest. Nieuwbouwwoningen zijn vaak goed geïsoleerd. Woningen gebouwd vóór 2010 zijn vaak nog niet optimaal geïsoleerd en hebben over het algemeen een betere vloerisolatie nodig.
Warmtepompen zijn een duurzame oplossing omdat het gebruik van warmtepompen de uitstoot van kooldioxide kan verminderen. Naarmate de temperatuur van de bron stijgt, hoeft jouw ketel niet te veel op te warmen. Daarom kun je het gasverbruik en de kooldioxide-uitstoot verminderen. Door warmtepompen te combineren met zonnepanelen wordt uw leven duurzamer. Met zonnepanelen kun je zelf elektriciteit opwekken. Je kunt er dan je huis mee verwarmen. Zo ben je klaar voor een duurzame toekomst.
Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.