Zonneboiler De installatie

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Meer informatie
  • Woningwaarde stijgt
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Bespaar tot €190
Zonnecollectoren in Nederland

De installatie van een zonneboiler?

Een zonneboiler kan op vele manieren geïnstalleerd worden, of het nou om een plat dak gaat of een hellend dak. In bijna alle gevallen wordt er een mogelijkheid gevonden door de vakmannen. Dit geldt ook voor de plaatsing van het voorraadvat. Op deze pagina lees je hoe de installatie plaatsvindt.

Besparing op de energierekening

Met een zonneboiler bespaar je gemiddeld tot wel 70% op de energiekosten voor warm water. Bij een huishouden van vier personen komt dat ongeveer neer op een besparing van €120 tot €190 per jaar. Na 5 jaar heb je ongeveer tussen de €600 en €950 bespaart. Daarnaast gaan de prijzen van energie (olie en gas) steeds verder stijgen, waardoor je in de toekomst nog meer bespaart.

Stap nu over
Zonneboiler op schuin dak

Stap 1 | Installatie van zonnecollectoren

Het installeren van een zonneboiler begint met het plaatsen van de zonnecollectoren op het dak. Het dak moet daar wel sterk en groot genoeg voor zijn. Een zonnecollector weegt zo’n 30 kg tot 50 kg. Eventueel kan de installateur werken met overspanningen.

Het is de bedoeling dat de collectoren zoveel mogelijk zonlicht opvangen om het hoogste rendement te behalen. Daarom worden de collectoren naar het zuiden gericht en onder een hoek tussen de 20° en 60° geplaatst. Voor het installeren van zonnecollectoren op een plat dak zijn twee manieren: Door een hellend frame te plaatsen of door het uitrollen van een folie over het dak die gebruik maakt van amorfe silicium-cellen. Deze hebben dezelfde werking als zonnepanelen. Belangrijk is dat eventuele hindernissen zoals bomen of andere gebouwen het zonlicht niet tegenhouden.

Offertes aanvragen
Zonnecollectoren in Nederland

Stap 2 | Leidingen plaatsen

Hierbij worden de leidingen vanaf de zonnecollectoren doorgetrokken naar het buffervat. Het gaat om twee leidingen: eén leiding die de warme vloeistof van de collectoren naar het voorraadvat brengt en één leiding die de vloeistof terug naar de collectoren brengt wanneer de warmte van de vloeistof is afgegeven in het voorraadvat.

Om zo min mogelijk last te hebben van de leidingen wordt het voorraadvat zo dicht mogelijk bij de collectoren geplaatst. De leidingen worden doorgetrokken via de dakgoot, een schacht of via de spouw. Meer weten over de installatie van een zonneboiler? Lees verder

Zonneboiler in de zon via nova eco

Stap 3 | Boiler plaatsen

In de ideale situatie wordt de boiler dicht bij de cv-ketel geplaatst. De zolder is de ideale ruimte, maar deze moet wel het gewicht van de apparaten kunnen dragen.

Tip: een goed geïsoleerde zolder voorkomt warmteverlies. hierdoor rendeert onder andere de warmteboiler beter.

Stap 4 | aansluiten op het watercircuit

De laatste stap bij de installatie van een zonneboiler is het tot stand brengen van een verbinding tussen de ketel en het warmwatercircuit. Dat kan via twee spiralen in het buffervat. Een andere manier is via een doorstromer. De boiler verwarmt dan het water en stuurt het naar de ketel.

Meestal wordt er ook een na-verwarmingssysteem geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat het water ook op de gewenste temperatuur is als de zonneboiler onvoldoende warmte levert.

Terug naar zonneboilers

Offerte aanvragen voor een zonneboiler

Je wilt je woning graag verduurzamen door te besparen op het gasverbruik. Een zonneboiler is goedkoop in aanschaf, eenvoudig te installeren en je bespaart aanzienlijk op de energiekosten. Ook met slechts enkele uren zonlicht rendeert het systeem voldoende voor jouw dagelijkse behoefte.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Soort dak*
Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over zonneboilers

Hoe lang gaat een zonneboiler mee?

Zonneboilers zelf kunnen gemiddeld 25 jaar meegaan, terwijl zonnecollectoren 25 tot 30 jaar meegaan.

Hoe wordt een zonneboiler aangebracht?

Dat verschilt heel erg per boiler, klik hier om naar de zonneboiler pagina te gaan voor meer informatie.

Wat als de zon niet schijnt?

Met zonneboilers is het geen probleem als de zon niet schijnt. Gecombineerde ketels worden meestal aangesloten op opslagvaten. Als er geen zonlicht is, verwarmt de ketel het water.

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

De terugverdientijd van een zonneboiler verschilt. Het start meestal al vanaf 8 jaar.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Ten eerste bespaar je tot 300 euro aan elektriciteitskosten per jaar. Zonneboilers gebruiken ook geen fossiele brandstoffen, waardoor ze de uitstoot van kooldioxide kunnen verminderen. Dit maakt zonneboilers zeer milieuvriendelijk.